Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Δύσκολοι καιροί για πράκτορες!

Δύσκολοι καιροί για πράκτορες!

από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Μόνο 2 λεπτά

Δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι πράκτορες του ΟΠΑΠ και στα Χανιά καθώς έχουν μειωθεί οι προμήθειες τις οποίες δίνει ο Οργανισμός αλλά και τα έσοδα από τη διενέργεια τυχερών παιγνιδιών. Στο μεταξύ, αρκετά πρακτορεία στα Χανιά πωλήθηκαν ή πωλούνται το τελευταίο διάστημα.

Τα προβλήματα των πρακτόρων ΟΠΑΠ αναδείχτηκαν στο περιθώριο των χθεσινών εκλογών του συλλόγου τους.
Στα Χανιά, οι εκλογές του τοπικού Συλλόγου Πρακτόρων διεξήχθησαν στο πρακτορείο του Μανώλη Τουλουπάκη.
Μιλώντας στα “Χ.ν,”, ο μέχρι τώρα πρόεδρος του Συλλόγου Πρακτόρων ΟΠΑΠ, Μανώλης Παπαδάκης, ανέφερε ότι «οι προμήθειες από τον ΟΠΑΠ τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί κατά απόλυτο αριθμό».
Παράλληλα, όπως είπε, «υπάρχει μεταφορά λειτουργικών εξόδων που βαρύνουν την πλάτη μας». Εξήγησε ότι «για παράδειγμα, ένα πρακτορείο το οποίο μπορεί να εκσυχρονιστεί, θέλει 20 – 25 τηλεοράσεις. Αυτά τα πληρώνει ο πράκτορας.

Είναι μια επένδυση για τον ΟΠΑΠ αλλά επιβαρύνουν τον ίδιο επαγγελματία».
Ο κ. Παπαδάκης ανέφερε ακόμη ότι η μείωση εσόδων για τα πρακτορεία έχει να κάνει όχι μόνο με το ότι ο κόσμος παίζει λιγότερο καθώς «έχουν μειωθεί μισθοί – συντάξεις» και «σαφώς έχουν πέσει και οι τζίροι οι δικοί μας», αλλά και «με την ίδια την προμήθεια η οποία τα τελευταία τρία χρόνια και εξαιτίας της σύμβασης, έχει κυλήσει προς τα κάτω».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αναμένεται «καινούργια σύμβαση το 2021 η οποία πρέπει να πιέσουμε τουλάχιστον να είναι καλύτερη για να μπορούμε να είμαστε σαν πρακτορεία και επάγγελμα βιώσιμα».
Ενα ακόμη θέμα που απασχολεο τους πράκτορες είναι ότι «το καινούργιο ασφαλιστικό δεν είναι ό,τι καλύτερο». Επιπλέον η «φορολογία από το πρώτο ευρώ».
Ο κ. Παπαδάκης υπογράμμισε ότι «δεν επηρεάζονται όλοι οι επαγγελματίες του δικού μας κλάδου το ίδιο.
Σαφώς και υπάρχει ένα πρόβλημα, ιδιαίτερα στους μικρούς».
Οσο για τα ωράρια, «από τις 9 το πρωί έως τις 12 το βράδυ», επισημαίνει: «Ποιος αυτοαπασχολούμενος ή ένας που έχει ένα υπάλληλο θα μπορεί να τρέξει τέτοια ωράρια. Παλιά υπήρχε ένα ωράριο και μπορούσε ένας επαγγελματίας να καθίσει να δουλέψει να βγάλει ένα μεροκάματο.
Τώρα είναι 360 μέρες το χρόνο και είναι από τις 9 το πρωί έως τις 12 το βράδυ».


Επιπλέον ο ίδιος αναφέρει ότι σήμερα «ανοίγουν πρακτορεία με τελείως επιχειρηματική διαφορετική βάση. Και ανοίγουν και πρακτορεία τα οποία έχει ο ίδιος πράκτορας ο οποίος έχει ένα και δύο πρακτορεία μαζί. Οπότε εκεί υπάρχει μία οικονομία κλίμακος και υπάρχει μια άλλη εισοδηματική κατάσταση.
Θα βγάλει από τα δύο πρακτορεία όσο θα έβγαζε από το ένα κάποτε. Ενα πρακτορείο πλέον είναι πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή να ζησει μια οικογένεια. Για αυτό το τελευταίο διάστημα στα “Χανιώτικα νέα” υπάρχουν πάρα πολλές αγγελίες πωλήσεις πρακτορείων. Το καλοκαίρι πωλούσαν 4 – 5 πρακτορεία».

ΤΑ “ΦΡΟΥΤΑΚΙΑ”
Στο μεταξύ, το ένα μετά το άλλο τα πρακτορεία ΟΠΑΠ προσθέτουν και “φρουτάκια”, τα παιγνίδια “PLAY”.
Ο κ. Παπαδάκης αναφέρει ότι από τα “φρουτάκια” «είναι ακόμα πιο χαμηλή η προμήθεια σε σχέση με τα υπόλοιπα παιγνίδια που έχει ο ΟΠΑΠ».

Χαμηλή η συμμετοχή στις εκλογές
Σε ό,τι αφορά τις χθεσινές εκλογές, ο κ. Παπαδάκης αναφέρει ότι «δεν είχαν τη συμμετοχή που υπήρχε παλαιότερα που πλησίαζε το 90% των ενεργών μελών. Δυστυχώς δεν ήταν μεγάλη η συμμετοχή. Πλησίασε στο 70% – 75% των μελών που έχουμε στα Χανιά

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: “Δύσκολοι καιροί” : στην πηγή:http://www.haniotika-nea.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ