Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Προβληματικοί παίχτες το 3,6%

Προβληματικοί παίχτες το 3,6%

από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Μόνο 3 λεπτά
Το 2% του πληθυσμού της Κύπρου, είναι παίκτες τυχερών παιγνιδιών σε χαμηλό κίνδυνο. Ωστόσο, ένα άλλο ποσοστό της τάξης του 1,2% βρίσκεται σε μέτριο κίνδυνο και το 1% βρίσκεται ήδη στο στάδιο της προβληματικής ενασχόλησης. Μάλιστα με την χρήση της μεθόδου «lie/bet questionnaire» η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου καταλήγει στη διαπίστωση ότι το 3,6% του πληθυσμού της Κύπρου παρουσιάζει προβληματική ενασχόληση με τον στοιχηματισμό και το ποσοστό αυτό προκαλεί προβληματισμό αφού καταδεικνύει την ανάγκη για λήψη μέτρων τόσο σε επίπεδο αντιμετώπισης όσο και σε επίπεδο πρόληψης.  
Αναλυτικά και σύμφωνα με το τελευταίο ενημερωτικό δελτίο της ΑΑΕΚ, με στοιχήματα, ασχολήθηκε κατά τον τελευταίο ένα χρόνο το 12% των συμμετεχόντων στην έρευνα, ενώ δημοφιλέστερα τυχερά παιγνίδια φαίνεται να είναι το λόττο και το τζόκερ (και τα παιγνίδια που ανήκουν στην ίδια κατηγορία). Σύμφωνα πάντα με την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, «εννέα σχεδόν στα δέκα άτομα που στοιχηματίζουν ασχολούνται με αυτή την κατηγορία παιγνιδιών». Ταυτόχρονα, «δύο στους δέκα ασχολούνται με στοιχήματα σε αθλήματα/διαγωνισμούς ζώων ενώ πιο αραιά είναι η ενασχόληση με φρουτάκια και παιγνίδια με τράπουλα/ζάρια (11,5% και 12,3% αντίστοιχα).
Όπως επισημαίνει η ΑΑΕΚ «σε πολλούς ανθρώπους οι ίδιοι παράγοντες κινδύνου οι οποίοι οδηγούν στην προβληματική ενασχόληση με τα τυχερά παιγνίδια οδηγούν σε άλλα προβλήματα, όπως άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές, διαταραχές ψυχικής υγείας και αντικοινωνική συμπεριφορά».
Ο συνδυασμός παραγόντων που οδηγεί στην προβληματική ενασχόληση με τα τυχερά παιγνίδια, σύμφωνα με την Αρχή, «διαφέρει ανάμεσα σε ανθρώπους ωστόσο, υπάρχουν δύο τύποι – οδοί στην εξάρτηση: Το παρορμητικό/αντικοινωνικό μοτίβο και το συναισθηματικό/ευάλωτο μοτίβο».
Σε ό,τι αφορά την προληπτική παρέμβαση, οι καλές πρακτικές «επισημαίνουν ότι η αποτελεσματικότητα της βασίζεται στην ικανότητα της να επιδράσει σε έναν ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου» ενώ «οι γενικές παρεμβάσεις πρόληψης οι οποίες στοχεύουν σε ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων (π.χ. άλλες μορφές εξάρτησης) αποτελούν βασικά συστατικά της πρόληψης της προβληματικής ενασχόλησης με τα τυχερά παιγνίδια». Επιπρόσθετα, «η αποτελεσματική πρόληψη προϋποθέτει μια πολύπλευρη, συντονισμένη και συνεχή σειρά από παρεμβάσεις εκπαίδευσης και πολιτικής που παρέχονται σε ένα ευρύ φάσμα ηλικιακών ομάδων».

«Η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου εκφράζοντας τις ανησυχίες της αναφορικά με την έντονη ενασχόληση των εφήβων στον στοιχηματισμό, θέτει ως βασική προτεραιότητα τα μέτρα πρόληψης της ενασχόλησης με τα τυχερά παιγνίδια στους εφήβους», αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο η ΑΑΕΚ. Προς το σκοπό αυτό πρακτικές προχώρησαν στην προκήρυξη προληπτικού προγράμματος για τα τυχερά παιγνίδια «παίζω δεν εμπαίζομαι» ενώ λειτουργούν και διάφορα θεραπευτικά προγράμματα τα οποία απευθύνονται σε άτομα που παρουσιάζουν προβλήματα από την ενασχόληση με τα τυχερά παιγνίδια. Τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης 1402, ανοικτή τηλεφωνική γραμμή κέντρου πολλαπλής παρέμβασης 14444 ή 1454 και ανοικτή τηλεφωνική γραμμή κέντρου συμβουλευτικής εφήβων και οικογένειας «Περσέας» 1456».

Πρόγραμμα «παίζω δεν εμπαίζομαι»
«Παίζω δεν εμπαίζομαι» είναι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται από την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου και στόχο έχει τον απεγκλωβισμό των Κυπρίων μαθητών από τα τυχερά παιγνίδια. Οι Κύπριοι μαθητές, αγόρια και κορίτσια, βάσει επίσημων ευρωπαϊκών ερευνών κατέχουν την πρωτιά στην ενασχόληση με τυχερά παιγνίδια στην ΕΕ.
Το πρόγραμμα «Παίζω δεν εμπαίζομαι» είναι ένα προληπτικό πρόγραμμα που στόχο έχει «τη θωράκιση των μαθητών από τον παθολογικό στοιχηματισμό και τα τυχερά παιχνίδια». Διεξάγεται σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου και απευθύνεται σε έφηβους μαθητές, στους γονείς τους και στους εκπαιδευτικούς μέσης εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με το σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, το πρόγραμμα που προσφέρεται δωρεάν περιλαμβάνει «ψυχοεκπαιδευτικά εργαστήρια με τη μέθοδο των κινητοποιητικών ομαδών εστίασης». Η μέθοδος αυτή «χρησιμοποιεί ένα βιωματικό τρόπο διδακτικής και διαφώτισης που ξεπερνά τις δυσκολίες και την έλλειψη διαδραστικότητας που συχνά χαρακτηρίζουν τις παραδοσιακές διαλέξεις».
Επιπλέον, είναι μια μέθοδος που μπορεί να βοηθήσει στη συλλογή πολύτιμων πληροφοριών για τον τρόπο που αντιλαμβάνονται και αντιμετωπίζουν οι συμμετέχοντες τις διάφορες πτυχές του παθολογικού στοιχηματισμού καθώς και της προβληματικής ενασχόλησης με τα τυχερά παιγνίδια.
Τα εργαστήρια αυτά, έχουν ως θεματολογία το «προσωπικό σύστημα αξιών ζωής». Τη στόχευση σε ρεαλιστικές προσδοκίες ζωής, την οικογενειακή καθοδήγηση και συμπαράσταση, τον έλεγχο της παρορμητικότητας και την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, τη διεκδικητικότητα και επίλυση προβλημάτων, την εποικοδομητική αξιοποίηση ελεύθερου χρόνου, την ανίχνευση συμπεριφορών που μαρτυρούν παθολογικό στοιχηματισμό και προβληματική ενασχόληση με τα τυχερά παιγνίδια.
Το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε όλες τις επαρχίες με τη συνεργασία σχολείων, οργανωμένων γονιών και φορέων νεολαίας. Ανάδοχος του έργου είναι το Κυπριακό Ινστιτούτο Ψυχοθεραπείας σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Σύλλογο Ψυχολόγων και το Ίδρυμα Μαργαρίτα Λιασίδου.
  Μαριλένα Παναγή   

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: “Προβληματικοί παίχτες το 3,6% “ : στην πηγή:https://www.philenews.com/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ