Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Αγανάκτησαν !!! “Οι πράκτορες δεν αντέχουμε άλλο….” .”….θα δείξουμε στην κοινωνία πόσο σαθρά είναι τα θεμέλια του ΟΠΑΠ”

Αγανάκτησαν !!! “Οι πράκτορες δεν αντέχουμε άλλο….” .”….θα δείξουμε στην κοινωνία πόσο σαθρά είναι τα θεμέλια του ΟΠΑΠ”

από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Μόνο 5 λεπτά
Προς ΟΠΑΠ
Αξιότιμοι συνεργάτες,
Η επιστολή μας, είναι μία ακόμα προσπάθεια να σας γνωστοποιήσουμε την κατάσταση που επικρατεί στους βασικούς σας συνεργάτες.
 
Δυστυχώς οποιαδήποτε προηγούμενη ανάλογη κίνηση έγινε, έπεσε στο κενό. Πλέον όμως η επιβίωσή μας τίθεται σε αμφισβήτηση πιο άμεσα από ποτέ
 
Στο σύνολο της κρίσης, που ξεκίνησε πολύ πριν την υγειονομική κρίση του 2020, δείξαμε αξιοθαύμαστη υπομονή.
 
Από την υπογραφή της νέας σύμβασης συνεργασίας δεχτήκαμε όλα όσα επιβάλλονται στα πρακτορεία αβίαστα, ακολουθώντας τις επιταγές της εμπορικής πολιτικής που χαράσσει ο ΟΠΑΠ.
 
Δεχόμασταν ότι όλα γίνονται για την ανάπτυξη του κλάδου, την ευημερία μας και την βιωσιμότητα μας.
 
Με την υπογραφή της νέας σύμβασης δεχτήκαμε μειωμένες αμοιβές, γιατί μας πείσατε ότι τελικά η κερδοφορία των καταστημάτων μας θα είναι αυξημένη, λόγω της παικτικότητας που θα έρθει στα καταστήματά μας.
 
⏩ Επενδύσαμε σε νέα καταστήματα, σε εμπορικά κενά, καταστήματα REX, σε νέα παιχνίδια, στα VLT’s, στα SSBT’s, στα BEACONS και γενικά σε οτιδήποτε μας ζητούνταν κατά καιρούς.
 
Και γενικά ίσως η μέση προμήθεια ανά πρακτορείο να αυξανόταν μέχρι το 2019, αλλά η κερδοφορία του επίγειου δικτύου μειωνόταν, καθώς οι επενδύσεις ήταν πολύ μεγάλες, για το όφελος που έφερναν και τα έξοδα αυξανόταν.
 
Συνολικά μόνο σε αυτά τα τρία χρόνια επενδύθηκαν πάνω από 150 εκ. ευρώ από τους πράκτορες, όταν σύμφωνα με δικά σας στοιχεία, οι επιπλέον προμήθειες που αποδόθηκαν στους πράκτορες δεν ήταν πάνω από 80 εκ. ευρώ.
 
⏩ Αλλά και τα λειτουργικά έξοδα ενός πρακτορείου αυξήθηκαν.
Τα νέα και μεγαλύτερα καταστήματα έχουν μεγαλύτερα ενοίκια, περισσότερη κατανάλωση ρεύματος που επιβαρύνεται και από τα VLT’s και τα SSBT’s.
⏩ Το μισθολογικό κόστος από το 2016 μέχρι 2021 αυξήθηκε κατά 11%.
 
Οι απαιτήσεις καθαριότητας, επιπλέον προσωπικού και οι δεσμεύσεις από τις διάφορες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου της κυβέρνησης την περιόδο της πανδημίας, αύξησαν επιπλέον τα έξοδα λειτουργίας των πρακτορείων.
 
Επιπροσθέτως μπήκαμε από τον Μάρτιο του 2020 σε μία περίοδο αβεβαιότητας, ανασφάλειας και κούρασης, που έχει οδηγήσει αρκετούς συναδέλφους σε εξαθλίωση.
 
⏩ Ο διαδικτυακός ανταγωνισμός γιγαντώθηκε και δυστυχώς με τις ευλογίες και του ΟΠΑΠ «τρώει από την σάρκα μας» παίρνοντας προμήθειες από το επίγειο δίκτυο.
 
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η διαφήμιση του Tzoker.gr είναι δυσανάλογα μεγαλύτερη, από αυτή του επίγειου δικτύου σε αυτό το παιχνίδι, ενώ ακόμα και το βασικό site του ΟΠΑΠ opap.gr προωθεί κατά κύριο λόγο το διαδικτυακό παιχνίδι, αφήνοντας και πάλι σε δεύτερη μοίρα το επίγειο δίκτυο.
 
⏩ Η απαξίωση σας προς το δίκτυο φαίνεται και σε άλλες εκφάνσεις της πολιτικής που ακολουθείτε ενάντια στα πρακτορεία.
 
⏩ Στο νέο πλασάρισμα του λαϊκού λαχείου (πέρα από την διαφοροποίηση ενός προιόντος με αμφίβολες συνέπειες στην αύξηση πωλήσεων αλλά κυρίως στην συνέχιση των ίδιων προμηθειών για τους πράκτορες) διαφημιστικά δεν εμφανίζετε πουθενά το πρακτορείο σαν κεντρικός προορισμός πώλησής του.
 
Όλες αυτά δεν μπορεί να είναι τυχαία γεγονότα, αλλά ένα οργανωμένο σχέδιο, που πέρα από την διάλυση του δικτύου, είναι καταδικασμένο να καταστρέψει και τον ίδια τον ΟΠΑΠ σαν όνομα, καθώς χωρίς τον πράκτορα, εταιρεία δεν μπορεί να υφίσταται.
 
⏩ Τελευταία έχουν μειωθεί και οι ποσότητες υλικών που διανέμονται στα πρακτορεία με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους ή να αναγκάζονται να αναλαμβάνουν οι ίδιοι το κόστος.
 
Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα συναδέλφων, όπου η εταιρεία τους προμηθεύει μηνιαίως με 1-4 ρολά για τα μηχανήματα pos, ενώ η ποσότητες συνολικά στα κουπόνια του στοιχήματος και των δελτίων ανα πρακτορείο είναι μειωμένες κατά 35%.
 
⏩ Ακόμη και τα BEACONS που είναι ξεκάθαρη δική σας ευθύνη για την παροχή τους ώστε να λειτουργεί το νέο OPAP STORE το χρεώσατε στους πράκτορες.
 
Πλέον από την «κανονικότητα» του Μαΐου του 2021 και μετά έχουμε να αντιμετωπίσουμε επιπλέον το κύμα της ακρίβειας που δεν επιβαρύνει μόνο την λειτουργία μας, αλλά εξαϋλώνει το διαθέσιμο εισόδημα των πελατών μας, με αποτέλεσμα η επισκεψιμότητα και η παικτικότητα στα καταστήματά μας να είναι στο πολύ κάτω του ορίου βιωσιμότητας μας.
 
⏩ Οι μέσες προμήθειες ανά Νομό/Δήμο λένε την αλήθεια καθώς για τον Βόλο είναι κατά μέσο όρο κάτω από τις 5.000,00 ευρώ (και μάλιστα τον Μάρτιο έπεσε στα 4.427,00) ενώ πανελλαδικά το 2016 ήταν 5.695,00 και το 2019 6.390,00 (Προσοχή: τα ποσά του 2021-2022 είναι και μετά την μείωση του φόρου, άρα μίας έμμεσης, χωρίς επιβάρυνσης του ΟΠΑΠ, αύξησης της προμήθειάς μας)
 
Τα έξοδά μας έχουν εκτοξευτεί:
 
⏩ Το μισθολογικό κόστος αυξήθηκε αρχές του 2022 κατά 2% και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης λέει ότι θα αυξηθεί ακόμα 6 έως 8% από 01-05-2022.
⏩ Το κόστος της ενέργειας έχει τριπλασιαστεί και παρά τις αναγγελίες για επιδότηση, το 90% των πρακτορείων μένουν εκτός των μέτρων, καθώς οι ανάγκες ενός μέσου πρακτορείου απαιτούν παροχές ρεύματος, που μας αποκλείουν από οποιαδήποτε μέτρο στήριξης.
⏩ Το κόστος της καθημερινότητας των οικογενειών μας είναι πλέον ασήκωτο βάρος, λόγω των συνεχόμενων αυξήσεων στα είδη πρώτης ανάγκης.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι όλο και περισσότεροι πράκτορες, συνεργάτες σας, να σκέφτονται την έξοδο από τον χώρο.
Άλλοι να περιορίσουν τα έξοδα, μετακομίζοντας πάλι σε μη εμπορικά σημεία για περιορισμό του κόστους ενοικίου.
Καταστήματα να λειτουργούν λιγότερες ώρες, προκειμένου να μην επιβαρύνονται με κόστος υπαλλήλων και ενέργειας. Τηλεοράσεις και VLT’s να παραμένουν κλειστά και χώροι πρακτορείων να μην θερμαίνονται για τον ίδιο λόγο. Περιορισμός της καθαριότητας.
 
Αλήθεια αυτό είναι το όραμά σας για το επίγειο δίκτυο;
 
Από την άλλη ο άμεσος συνεργάτης μας, ο ΟΠΑΠ, διάγει περίοδο ανάπτυξης σύμφωνα με τις οικονομικές του καταστάσεις και ειλικρινά μας χαροποιεί αυτό, καθώς νιώθουμε ότι είναι δυνατός να μας στηρίξει.
 
Τα μετοχικά μερίσματα και η εταιρική κοινωνική ευθύνη που με τόσο χαρά διαφημίζετε και απλόχερα μοιράζετε δείχνει ακριβώς την δυνατότητά σας για στήριξη στο δίκτυο.
 
Μία στήριξη όμως που δυστυχώς δεν έρχεται.
Πέραν μίας κίνησης μετά το τέλος της πρώτης περιόδου περιορισμών τον Μάιο του 2020, τα μέτρα που λαμβάνονται για στήριξη του επίγειου δικτύου είναι σταγόνα στον ωκεανό έως και εμπαιγμός απέναντί μας.
 
Δυστυχώς συμπεραίνουμε ότι ο μεγάλος οργανισμός του ΟΠΑΠ έχει πλέον σαθρά θεμέλια, καθώς η ραχοκοκαλιά του (το επίγειο δίκτυο παράγει σχεδόν το 70% του GRG του και αν αφαιρέσουμε τα στοιχεία της Stoiximan ακόμα περισσότερο), είναι κάτω από τα όρια της επιβίωσης.
✅ Ζητάμε να μην «πυροβολήσετε τα πόδια σας», αφήνοντας τους συνεργάτες του επίγειου δικτύου χωρίς βοήθεια.
✅ Ζητάμε την ουσιαστική στήριξη μας, από τον πιο άμεσο συνεργάτη μας.
Ζητάμε:
✅· Αύξηση της προμήθειας στα προ νέας σύμβασης επίπεδα, καθώς το αφήγημα της ανάπτυξης του δικτύου κατέρρευσε.
✅· Συμμετοχή στις αυξήσεις του κόστους ενέργειας σύμφωνα με τα ποσοστά συμμετοχής μας στο NRG αναδρομικά από το 2021.
· Επιδότηση στο μισθολογικό κόστος των πρακτορείων.
✅· Συμμετοχή στα επιπλέον κόστη των ενοικίων του επίγειου δικτύου.
✅ · Κατάργηση των επικουρικών προστίμων που επιβάλλονται από τον ΟΠΑΠ στους συνεργάτες, σε περίπτωση επιβολής διοικητικού προστίμου από ελεγκτικό μηχανισμό.
· Αύξηση των ποσών που διανέμονται μέσω OpapLeague και διανομή αυτών σύμφωνα με τον τις προμήθειες κάθε καταστήματος.
✅· Επ’ αόριστο αναστολή πληρωμών όλων των δόσεων των πρακτόρων προς τον ΟΠΑΠ.
✅· Επιστροφή της ελάχιστης καταβολής εκκαθαριστικού, χωρίς δυσμένεια στην πιστοληπτική πολιτική των καταστημάτων
✅· Ανάπτυξη διαφημιστικής εκστρατείας, στην οποία να ενισχύεται το επίγειο δίκτυο, χωρίς παράλληλη αναφορά στο διαδικτυακό παιχνίδι.
 
Ήρθε η ώρα να αποδείξει ο ΟΠΑΠ πόσο δυνατός είναι στην κοινωνία.
 
Γιατί διαφορετικά, θα δείξουμε εμείς στην κοινωνία και την οικονομία, πόσο σαθρά είναι τα θεμέλια του ΟΠΑΠ.
 
Δηλώνουμε στην διάθεσή του ΟΠΑΠ για οποιαδήποτε δράση απαιτηθεί η συμβολή μας, για να ακουστεί η φωνή μας, καθώς πλέον η βιωσιμότητα της πλειοψηφίας των πρακτορείων τίθεται εν αμφιβόλω.
 
Οι πράκτορες δεν αντέχουμε άλλο και οι άμεσες εξελίξεις σε πιθανά λουκέτα ή αντίδρασή μας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ανάπτυξη της εταιρίας και το κύρος που απολαμβάνει
 
Πρέπει να καταλάβετε άμεσα ότι εμείς τόσα χρόνια παράγουμε την κερδοφορία της εταιρίας και χωρίς εμάς τα υπερκέρδη που αποκομίζετε θα μετατραπούν άμεσα σε ζημιές.
 
Αυτή είναι και η τελευταία φορά που διαλέγουμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας μέσω επιστολής .
 
Ευχαριστούμε πολύ για την κατανόησή σας.
 
 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ