Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ Ξαφνικό «λουκέτο» στις ελληνικές ιπποδρομίες! Παραβιάζονται Οδηγίες ?

Ξαφνικό «λουκέτο» στις ελληνικές ιπποδρομίες! Παραβιάζονται Οδηγίες ?

από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Μόνο 3 λεπτά

● Ο ΟΠΑΠ επικαλείται ζημίες 100,3 εκατ. ευρώ και μείωση του αριθμού των ενεργών δρομώνων ίππων στο Μαρκόπουλο στους 172

● Παραβιάζονται Οδηγίες που προβλέπουν ότι οι υπό απόλυση εργαζόμενοι πρέπει εγκαίρως να ενημερώνονται για το εργασιακό τους στάτους

● Συνεχίζεται με ξένους αγώνες το ιπποδρομιακό στοίχημα

Τέλος εποχής για τις ελληνικές ιπποδρομίες, που επί έναν αιώνα συνδύαζαν το στοιχηματικό παιχνίδι με το θέαμα, βάζει ο ΟΠΑΠ και με τρόπο που προκαλεί ερωτήματα. Η απόφαση που, αιφνίδια, ανακοινώθηκε μόλις προχθές βγάζει στην ανεργία δεκάδες εργαζομένους με εξειδίκευση και ειδικότητες που παραμένει άγνωστο αν μπορούν να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας. Αναβάτες, ιπποκόμοι, σταβλίτες αλλά και δεκάδες άλλοι, όπως οι ταμίες στα στοιχήματα, άκουσαν έκπληκτοι την είδηση για την κατάργηση των ελληνικών ιπποδρομιών, την ίδια ημέρα που έμπαινε λουκέτο και περίπου 100 χρόνια μετά την έναρξη των ελληνικών ιπποδρομιών.

Ανεξάρτητα από τους λόγους που μπορεί να οδήγησαν τον ΟΠΑΠ σε αυτή την απόφαση, ένα από τα ερωτήματα που τίθενται είναι το εξής:

Πόσο συμβατό με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, που επιβάλλει ενημέρωση και διαβούλευση, είναι η αιφνίδια λύση των συμβάσεων;

Πώς είναι δυνατό να παραβιάζονται Οδηγίες που προβλέπουν ότι οι υπό απόλυση εργαζόμενοι πρέπει εγκαίρως να ενημερώνονται για το εργασιακό τους στάτους προκειμένου να μην ανατραπεί αιφνιδίως ο προγραμματισμός της ζωής που έχουν;

Αν και η αρχή του τέλους είχε ξεκινήσει ήδη να γράφεται με τη μεταφορά του Ιππόδρομου στο Μαρκόπουλο, ενώ πολλοί κάνουν λόγο για το υπέρογκο τίμημα ύψους 2,5 εκατ. ευρώ που έδινε ως ενοίκιο η «Ιπποδρομίες Α.Ε.» στο ΤΑΙΠΕΔ.

Η, χωρίς προειδοποίηση προς τους εργαζομένους και τους κατόχους των ίππων, ανακοίνωση της ΟΠΑΠ Α.Ε. για το κλείσιμο της θυγατρικής που εξαγόρασε το 2016 έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία, παρά τις εκ των υστέρων διαβεβαιώσεις που εμπεριέχει η επίσημη ανακοίνωση της «Ιπποδρομίες Α.Ε.».

Αναλυτικότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε τη διακοπή της διοργάνωσης και διεξαγωγής ελληνικών ιπποδρομιών, με ισχύ από τις 30 Ιανουαρίου 2024, καθώς όπως αναφέρει «ο μέσος πληθυσμός των εγγεγραμμένων στα μητρώα της Φιλίππου Ενώσεως Ελλάδος (ΦΕΕ) ενεργών ίππων είναι κάτω από 300 κατά τα τελευταία δύο συνεχόμενα έτη».

Επίσης, αναφέρει ότι ασκεί το συμβατικό δικαίωμά της να καταγγείλει τη σύμβαση μίσθωσης του Ιππόδρομου Αθηνών στο Μαρκόπουλο και να επιστρέψει το ακίνητο στον ιδιοκτήτη του (ΟΔΙΕ Α.Ε. υπό ειδική εκκαθάριση) εντός δύο μηνών. Χαρακτηρίζει την ελληνική ιπποδρομιακή δραστηριότητα εξαιρετικά ζημιογόνο επί δεκαετίες.

Οι συνολικές ζημίες της εταιρείας, από το 2016 μέχρι και το 2023, ανέρχονται σε 100,3 εκατομμύρια ευρώ.

«Από την πλευρά της η “Ιπποδρομίες Α.Ε.” έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να αναστρέψει την αρνητική κατάσταση που παρέλαβε, καταβάλλοντας κάθε εύλογη και βέλτιστη δυνατή προσπάθεια για την αναβίωση και ανάπτυξη της ελληνικής ιπποδρομιακής δραστηριότητας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ο αριθμός των ενεργών δρομώνων ίππων στο Μαρκόπουλο φτάνει τους 172. Συνεπώς, εκλείπουν οι συνθήκες για τη διασφάλιση της ομαλής διοργάνωσης και της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών ιπποδρομιών».

Εργαζόμενοι

Σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους της και τους επαγγελματίες που σχετίζονται άμεσα με τις ελληνικές ιπποδρομίες (ενεργοί αναβάτες και αναβάτες προπόνησης), οι οποίοι ανέρχονται συνολικά σε 75 άτομα, η «Ιπποδρομίες Α.Ε.» δηλώνει ότι θα μεριμνήσει για τον περιορισμό του αντίκτυπου των εξελίξεων σε αυτούς.

Συγκεκριμένα, για τους εργαζομένους της «Ιπποδρομίες Α.Ε.» υπόσχεται «μια σειρά μέτρων στήριξης, βάσει της εργασιακής κατάστασής τους (μόνιμη ή μερική απασχόληση).

Για τους ενεργούς αναβάτες και τους αναβάτες προπόνησης, η εταιρεία θα προσφέρει αποζημιώσεις που θα αντανακλούν τις δραστηριότητές τους κατά την προηγούμενη χρονιά, καθώς και δωρεάν πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλισης υγείας για έναν χρόνο».

Περαιτέρω, σημειώνει ότι η ευζωία των ίππων που σταβλίζονται στις εγκαταστάσεις του Μαρκόπουλου παραμένει προτεραιότητα για την εταιρεία.

Στο πλαίσιο αυτό, θα δοθεί η δυνατότητα δωρεάν παραμονής των ίππων στους στάβλους για έναν μήνα. Επιπλέον, όσον αφορά τη μεταφορά των ίππων σε άλλες ασφαλείς εγκαταστάσεις εντός της ελληνικής επικράτειας, η «Ιπποδρομίες Α.Ε.» θα επιδοτήσει μέρος του κόστους μεταφοράς για τους ιδιοκτήτες που διαθέτουν έως πέντε ίππους.

Τέλος, για τους πελάτες και τους πράκτορες της εταιρείας, διευκρινίζεται ότι η παροχή αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος για τις ξένες ιπποδρομίες (από Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Νότια Αφρική) συνεχίζεται κανονικά μέσω του δικτύου καταστημάτων ΟΠΑΠ.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: “Ξαφνικό «λουκέτο» στις ελληνικές ιπποδρομίες!” στην πηγή: https://www.efsyn.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ