Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠ Στην πρίζα αρχές του 2017 τα vlts, πως θα μπουν στα πρακτορεία

Στην πρίζα αρχές του 2017 τα vlts, πως θα μπουν στα πρακτορεία

από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Μόνο 3 λεπτά

Έναν επίπονο αγώνα δρόμου θα πραγματοποιήσει μέσα στο επόμενο τρίμηνο ο ΟΠΑΠ για να θέσει σε εφαρμογή το project των VLTs. Η προ ημερών επαναφορά από την Επιτροπή Παιγνίων του Κανονισμού Λειτουργίας σε πλαίσιο που να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και τα δημόσια έσοδα και ταυτόχρονα να επιτρέπει την οικονομική βιωσιμότητα της επιχειρηματικής δραστηριότητας των VLTs για τον ΟΠΑΠ και τους συνεργάτες του επανενεργοποίησε τον σχεδίασμά του ομίλου.
Η διοίκηση του ΟΠΑΠ έχει ήδη θέσει ως βασική εταιρική προτεραιότητα για το 2017 την πλήρη ανάπτυξη των VLTs στην εγχώρια αγορά. Υπενθυμίζεται πως η ΟΠΑΠ Α.Ε.
έχει αποκτήσει, έναντι τιμήματος 560 εκατ. ευρώ, την αποκλειστική, 10ετούς διάρκειας, άδεια για 35.000 παιγνιομηχανήματα (VLTs) που θα λειτουργούν στην Ελλάδα.
Όπως προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης, από το σύνολο των VLTs, τα 16.500 θα λειτουργήσουν από την ΟΠΑΠ και τα υπόλοιπα 18.500 θα τα εκμεταλλευθούν 4 έως 10 επιχειρηματικά σχήματα (παραχωρησιούχοι).
Εκκρεμότητες

Στην αγορά εκτιμούν πως η λειτουργία των VLTs θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2017. Για να συμβεί αυτό, όμως, απαιτείται προηγουμένως να διευθετηθεί σειρά κρίσιμων θεμάτων, από τη νέα χαρτογράφηση των σημείων που θα λειτουργήσουν τα παιγνιομηχανήματα, μέχρι την πιστοποίηση των χώρων, την ολοκλήρωση των σχετικών συζητήσεων με τους πράκτορες και την προσαρμογή των τεχνολογικών συστημάτων στα νέα δεδομένα που προβλέπει ο Κανονισμός.  
Όπως εξηγούν στελέχη του ΟΠΑΠ, η εξίσωση του αριθμού και των σημείων όπου θα λειτουργήσουν τα VLTs έχει αλλάξει, δεδομένου ότι το νέο κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕΕΠ αίρει τους περιορισμούς για τη φιλοξενία παιγνιομηχανημάτων στα υφιστάμενα πρακτορεία του ΟΠΑΠ και, πλέον, προϋπόθεση είναι η ύπαρξη 3  τετραγωνικών μέτρων για κάθε μηχάνημα, με μέγιστο αριθμό τα τρία VLTs.‘Eτσι, δίνεται η δυνατότητα να μπουν και VLTs στα περισσότερα πρακτορεία, κάτι που από την πρώτη στιγμή ζητούσαν οι πράκτορες, και να δημιουργηθούν λιγότερα, σε σχέση με τον αρχικό σχεδίασμό, gaming halls, κάτι που δείχνει να εξυπηρετεί και την κυβερνητική «γραμμή» για το υπεύθυνο παιχνίδι.
Για να γίνει αυτό, όμως, θα πρέπει να επιλεγούν ποια πρακτορεία πληρούν τις προϋποθέσεις και να πιστοποιηθούν και το ίδιο να συμβεί και με τους αποκλειστικούς χώρους που είχαν επιλεγεί να φιλοξενήσουν VLTs με βάση τον προηγούμενο Κανονισμό, επί  προεδριας  κ. Γιαννακόπουλου στην ΕΕΕΠ.

Τα οφέλη για το Δημόσιο

Από την εξέλιξη αυτή, πάντως, άμεσα κερδισμένο είναι το ελληνικό Δημόσιο.

Ο ΟΠΑΠ, μετά την αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου, γνωστοποίησε πως αποσύρθηκε από το μεγαλύτερο μέρος της νομικής διαμάχης του με το Δημόσιο. Στο τέλος του 2015, μετά την αιφνιδιαστική αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου που είχε προηγηθεί από την ΕΕΕΠ επί προεδρίας  Στεργιώτη, ο ΟΠΑΠ είχε καταθέσει αίτημα διαιτησίας στο Δικαστήριο Διεθνούς Διαιτησίας στο Λονδίνο για ζημίες ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Πλέον παραμένει μια διεκδίκηση πέριξ των 100 εκατ. ευρώ για το 18μηνο που το έργο είχε «παγώσει».

Επιπρόσθετα, εάν υλοποιηθεί ο σχεδιασμός, τα κρατικά ταμεία θα γεμίσουν με ετήσια έσοδα της τάξης των 200 εκατ. ευρώ από τη φορολογηση των παιγνιομηχανηματων, θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 5.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ θα περιοριστεί και η παράνομη αγορά, που σήμερα βρίσκεται σε έξαρση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τις ΕΕΕΠ και διεθνείς μελέτες, στη χώρα μας λειτουργούν 80.000-100.000 παράνομες μηχανές διάφορων τύπων, με ετήσιο τζίρο στα επίπεδα των 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ!

Διαβάστε όλο το άρθρο με τιτλο : «Πώς προχωρά ο ΟΠΑΠ για τα VLTs» στην πηγή : ΚΕΦΑΛΑΙΟ-ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟ [email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ