Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ OΠΑΠ: Χρυσά κέρδη και μερίσματα στο α΄τρίμηνο

OΠΑΠ: Χρυσά κέρδη και μερίσματα στο α΄τρίμηνο

από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Μόνο 3 λεπτά

Εκτόξευση με δεκαπλασιασμό των καθαρών κερδών και με άλμα 162,5% στα έσοδα του πρώτου τριμήνου του έτους κατέγραψε ο όμιλος ΟΠΑΠ.

Τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) α’ τριμήνου 2022 ανήλθαν σε 457,2 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 162,5% σε ετήσια βάση ως αποτέλεσμα της ισχυρής απόδοσης των retail δραστηριοτήτων, η οποία λειτουργούσε με περιορισμούς λόγω της πανδημίας (τα καταστήματά παρέμειναν κλειστά για όλο το α’ τρίμηνο 2021), ενώ το online συνεχίζει την ισχυρή του συνεισφορά στα αποτελέσματα του ομίλου.

Τα μερίσματα που θα προταθούν για έγκριση στην Γενική Συνέλευση των μετόχων θα φτάσουν το 1,40 ευρώ ανά μετοχή.

Ως ιδιαιτέρως ενθαρρυντική καταγράφηκε η απόδοση των retail δραστηριοτήτων το α’ τρίμηνο 2022, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου μακροοικονομικών προκλήσεων, ενώ η άρση των περιορισμών πρόσβασης από την 1 η Μαΐου και της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας την 1 η Ιουνίου, αναμένεται να βοηθήσει την επισκεψιμότητα στα καταστήματα.

Το μικτό κέρδος (από παιχνίδια) το α’ τρίμηνο 2022 αυξήθηκε κατά 198,3% στα 189 εκατ. ευρώ (Q1 2021: 63,4 εκ. ευρώ) ως αποτέλεσμα της αύξησης του GGR καταγράφοντας παράλληλα υψηλότερα επίπεδα περιθωρίων κερδοφορίας.

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) α’ τριμήνου 2022 ήταν αυξημένα κατά 175,2% και ανήλθαν στα 168,8 εκατ. ευρώ (Q1 2021: 61,3 εκατ. ευρώ) ή αυξημένα κατά 259,9% σε επαναλαμβανόμενη βάση, ενισχυμένα πρόσθετα και από την αναγνώριση εσόδου ύψους 56,6 εκατ. ευρώ που σχετίζεται με την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης.

Τα λειτουργικά έξοδα του πρώτου τριμήνου 2022 ανήλθαν στα 88,6 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 38,7% σε ετήσια βάση (Q1 2021 στα 63,8 εκατ. ευρώ). Μη συμπεριλαμβάνοντας την επίδραση της πλήρους ενοποίησης της Stoiximan και έκτακτων κονδυλίων, τα λειτουργικά έξοδα α’ τριμήνου 2022 αυξήθηκαν κατά 28,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, μετά την επαναλειτουργία των καταστημάτων μας.

Τα καθαρά κέρδη το α’ τρίμηνο 2022 ανήλθαν σε 88,3 εκατ. (Q1 2021: 8,7 εκατ. ευρώ), 10x υψηλότερα σε ετήσια βάση ή στα 94,2 εκατ. σε επαναλαμβανόμενη βάση.

Ισχυρή ταμειακή θέση με το δείκτη Καθαρού Δανεισμού/LTM Ebitda να διαμορφώνεται στο 0,1x.

Παράλληλα πρέπει να σημειωθεί ότι η Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων έχει οριστεί για τις 9 Ιουνίου, με συνολικά προτεινόμενες αμοιβές μετόχων προς έγκριση 1,40 ευρώ ανά μετοχή.

Jan Karas: θα συνεχίζουμε να δημιουργούμε υπεραξίες για τους μετόχους

«Έπειτα από ένα δυναμικό 2021, ο ΟΠΑΠ σημείωσε σημαντικά αποτελέσματα στο πρώτο τρίμηνο του 2022, με όχημα την ισχυρή συνεισφορά των retail δραστηριοτήτων – παρά τα περιοριστικά μέτρα για τον Covid-19 που ήταν σε ισχύ – και τη συνεχιζόμενη θετική δυναμική των online δραστηριοτήτων», σχολιάζει ο CEO του ομίλου στην τοποθέτηση του.

«Αυτό ήρθε ως αποτέλεσμα πολλαπλών επιχειρησιακών πρωτοβουλιών, που εστίασαν στην παροχή ελκυστικών εμπειριών διασκέδασης και οδήγησαν σε υψηλά επίπεδα προσέλκυσης και διατήρησης πελατών.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι πληθωριστικές πιέσεις επηρεάζουν την κατανάλωση, αντισταθμίζοντας εν μέρει το θετικό αντίκτυπο από την άρση διάφορων μέτρων για την αντιμετώπιση του Covid-19.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα μας επαναβεβαιώνουν την ελκυστικότητα των retail και online προτάσεων μας, τη δύναμη του διαφοροποιημένου προϊοντικού χαρτοφυλακίου μας, την ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού μοντέλου μας και την ισχυρή οικονομική θέση μας.

Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε αξία για όλους τους εταίρους μας.

Πρωτοβουλίες όπως η ανακαίνιση των δύο μεγαλύτερων παιδιατρικών νοσοκομείων της Ελλάδας, ένα έργο που ολοκληρώθηκε πρόσφατα και παραδόθηκε στο Δημόσιο, αναδεικνύουν τη δέσμευση μας στην κοινωνική συνεισφορά».

Αλέξανδρος Κοντοπάνος

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: “OΠΑΠ: Χρυσά κέρδη και μερίσματα στο α΄τρίμηνο” στην πηγή: https://1voice.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ