Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠ Μεγάλοι όμιλοι έδειξαν ενδιαφέρον για την παραχώρηση 18.500 «κουλοχέρηδων»

Μεγάλοι όμιλοι έδειξαν ενδιαφέρον για την παραχώρηση 18.500 «κουλοχέρηδων»

από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Μόνο 4 λεπτά

Μεγάλοι όμιλοι έδειξαν ενδιαφέρον για την παραχώρηση 18.500 «κουλοχέρηδων»

« Μη σας ξεγελά το αρχικό ενδιαφέρον. To project έχει δυσκολίες και μπορεί κατά την τελική φάση του διαγωνισμού, δηλαδή κατά την υποβολή των οικονομικών προσφορών, να ατονήσει».

Ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί από τον ΟΠΑΠ, αλλά θα πρέπει να εγκριθεί από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ). Ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής κ. Αντώνης Στεργιώτης θα πρέπει να εξασφαλίσει την ισότιμη συμμετοχή των διαγωνιζομένων αλλά και τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ του ΟΠΑΠ και των παραχωρησιούχων.

Αυτό επισημαίνουν στο «Βήμα της Κυριακής» παράγοντες της αγοράς τυχερών παιχνιδιών, σχολιάζοντας τη συμμετοχή γνωστών επιχειρηματικών ομίλων στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΟΠΑΠ για την παραχώρηση του δικαιώματος εγκατάστασης και εκμετάλλευσης 18.500 παιγνιομηχανημάτων VLTs στην Ελλάδα σε 4 ως 10 παραχωρηοτούχους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Request For Information (RFI) του ΟΠΑΠ έλαβαν στοιχεία και υπέβαλαν παρατηρήσεις για το έργο εν όψει της προκήρυξης από τον Οργανισμό ανοιχτού δημόσιου διαγωνισμού η κοινοπραξία του ομίλου Βαρδινογιάννη μέσω του Star Channel μαζί με την Infoquest του προέδρου του ΣΕΒ κ. Θεόδωρου Φέσσα, ο όμιλος Κοπελούλου μαζί με την αυστριακή Novomatic και την αγγλική Inspired Gaming, η Intralot του κ. Σωκράτη Κόκκαλη, ο όμιλος Μελισσανιδη, καθώς και ρώσοι, τούρκοι και τσέχοι επιχειρηματίες.
Προδιαγραφές

Μπορεί οι παραχωρησιούχοι να μην είναι αδειούχοι και να εμφανίζονται ως εμπορικοί αντιπρόσωποι του ΟΠΑΠ αλλά θα λειτουργούν ευθέως ανταγωνιστικά απέναντι στα καταστήματα με το σήμα Play του ΟΠΑΠ και ενδεχομένως θα έχουν τα δικά τους σήματα (brands), καθώς αναλαμβάνουν επιχειρηματικό ρίσκο.
Με τον κανονισμό των VLTs από την ΕΕΕΠ έχουν τεθεί αυστηρές χωροταξικές προδιαγραφές για την ανάπτυξη και των 35.000 παιννιομηχανημάτων. Τα μαγαζιά που θα φιλοξενούν VLTs (25 μηχανήματα το ανώτερο σε κάθε μαγαζί) θα πρέπει να έχουν 200 μέτρα απόσταση από σχολεία και 200 μέτρα απόσταση μεταξύ τους.
Αυτό σημαίνει ότι τα gaming halls του ΟΠΑΠ που ήδη αναπτύσσονται θα βρίσκονται στα πιο εμπορικά σημεία, σε αντίθεση με τα καταστήματα των παραχωρησιούχων που υποχρεωτικά θα εισέλθουν αρκετά μέσα στον αστικό ιστό (μακριά από πλατείες κ.τ.λ.). Μάλιστα, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός του ΟΠΑΠ αναφερόταν στη δημιουργία περίπου 660 gaming halls (660 χ 25 = 16.500) με εμβαδόν 130 τ.μ., τώρα οι νέες αγγελίες του ΟΠΑΠ για την αναζήτηση ακινήτων αναφέρουν ότι ζητούνται και καταστήματα με 80 τ.μ., γεγονός που σημαίνει ότι ο τελικός αριθμός των καταστημάτων του ΟΠΑΠ θα είναι αρκετά μεγαλύτερος από τα 600, οι τοποθεσίες-φιλέτα θα περιορίζονται και το χάντικαπ των παραχωρησιούχων θα μεγαλώνει.
Επίσης, επειδή τα 18.500 VLTs θα είναι συνδεδεμένα με την κεντρική μονάδα του ΟΠΑΠ, ο Οργανισμός θα έχει πρόσβαση στα εμπορικά «μυστικά» των παραχωρησιούχων.
Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης (πάνω αριστερά) μαζί με τον Θεόδωρο Φέσσα (πάνω δεξιά), ο Σωκράτης Κόκκαλης (κάτω αριστερά) και ο Δ. Μελισσανίδης είναι μερικοί από τους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται για τα 18.500 VLTs στον διαγωνισμό του ΟΠΑΠ και Δημόσιο είναι συνέταιροι στον συγκεκριμένο διαγωνισμό. Ο παραχωρησιούχος για να αποκτήσει την άδεια θα πρέπει να προσφέρει ετήσιο τίμημα (μάλλον ποσοστό επί των μικρών κερδών) το οποίο σε πρώτη φάση θα καλύψει την επένδυση του ΟΠΑΠ για κάθε μηχάνημα που είναι 16.000 ευρώ αλλά σε τρέχουσα αξία. Μετά, και για όλη τη διάρκεια της δεκαετούς εκμετάλλευσης, όποιο ποσό είναι πάνω από 16.000 ευρώ θα πηγαίνει απευθείας στα δημόσια ταμεία.
Τίμημα

Δεδομένου λοιπόν ότι ο παραχωρησιούχος εκτός του τιμήματος για την άδεια εκμετάλλευσης αναλαμβάνει να προμηθευθεί τα παιννιομηχανήματα, να βρει και να στήσει το δίκτυο των καταστημάτων, να καλύψει τα λειτουργικά έξοδα και να αποδίδει και το 30% των μεικτών κερδών στο κράτος, προκύπτει πως η επένδυση στα VLTs είναι ιδιαίτερα απαιτητική.

Το γεγονός αυτό είναι δύσκολο να έχει διαφύγει από τους ικανούς στο να βγάζουν πολλά λεφτά με το λιγότερο δυνατό ρίσκο επιχειρηματικούς ομίλους που συμμετείχαν στο RFI, πόσο μάλιστα σε μια δύσκολη νια το διαθέσιμο εισόδημα περίοδο που περνά η ελληνική οικονομία.
Από την άλλη πλευρά, η ως τώρα εμπειρία από τις παράνομες λέσχες που λειτουργούν τέτοια μηχανήματα, χωρίς κανένα όφελος για το κράτος, δείχνει ότι τα έσοδα, παρά την κρίση, είναι περίπου ανελαστικά και υπολογίζονται σε επίπεδο μεικτών κερδών (GGR) σε 1,4 δισ.
ευρώ σε ετήσια βάση.
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ο παραχωρησιούχος για να αποκτήσει την άδεια θα πρέπει να προσφέρει ετήσιο τίμημα το οποίο σε πρώτη φάση θα καλύψει την επένδυση του ΟΠΑΠ για κάθε μηχάνημα που είναι 16.οοο ευρώ. Μετά, και για όλη τη διάρκεια της δεκαετούς εκμετάλλευσης, ό,τι ποσό είναι πάνω από τα 16.οοο ευρώ θα πηγαίνει στα δημόσια ταμεία €16.000 ο «axpas» για κάθε μηχάνημα

Η ΟΠΑΠ ΑΕ απέκτησε το 2011 την αποκλειστική άδεια διάρκειας δέκα ετών για το σύνολο των 35.000 παιννιομηχανημάτων (VLTs) που θα λειτουργούν στην Ελλάδα καταβάλλοντος 560 εκατ. ευρώ ή 16.000 ευρώ για κάθε μηχάνημα (μόνο νια την άδεια και όχι και νια την απόκτηση των μηχανημάτων).
Από τα 35.000 VLTs τα 16.500 θα λειτουργήσουν από τον ΟΠΑΠ μέσω δικού του δικτύου πρακτορείων VLTs (Gaming Halls), ενώ τα υπόλοιπα 18.500 θα τα εκμεταλλευθούν 4 ως 10 παραχωρησιούχοι που θα επιλεγούν από σχετικό διαγωνισμό. Οι τελευταίοι απαιτείται να θέσουν τα VLTs σε πλήρη λειτουργία, σε αμιγείς χώρους, σε κάθε περίπτωση εντός 24 μηνών από την ημερομηνία παραχώρησης του δικαιώματος.
Ηδη στο τέλος Ιουνίου ξεκινά η λειτουργία των πρώτων Gaming Halls του ΟΠΑΠ
και αρχίζει να μετρά η δεκαετής περίοδος εκμετάλλευσης για τα δικά του μηχανήματα.
Τη διαδικασία του RFI που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 15 Μαΐου θα ακολουθήσει η πρόσκληση σε ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό για την υποβολή των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών από τους υποψήφιους παραχωρησιούχους.
Σημειώνεται ότι η συμμετοχή στη διαδικασία της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος δεν αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη διαγωνιστική διαδικασία που θα ακολουθήσει και στην υποβολή δεσμευτικών προσφορών. Αυτό σημαίνει ότι παρά τις δυσκολίες που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν οι παραχωρησιούχοι τυχόν βελτίωση του μακροοικονομικού κλίματος το καλοκαίρι – τότε τοποθετείται χρονικά ο διαγωνισμός -, εν όψει και της επίτευξης της «μεγάλης» συμφωνίας με τους δανειστές, μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη ισχυρότερες επιχειρηματικές υποψηφιότητες στον διαγωνισμό.

Διαβάστερ όλο το άρθρο με τίτλο ; “Αρχίζει η μάχη για τα VLTs των ιδιωτών” στην πηγή : ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ άρθρο του ΒΑΣΙΛΗ ΚΩΤΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ