Ο Γ. Αυγέρος προσδιορίζει ότι η πτώση στην κίνηση φτάνει φέτος στο 15%, διακόπτοντας την άνοδο που καταγράφονταν τα περασμένα χρόνια – Για το 2020 καλεί τους πολίτες «να πιστέψουν στην τύχη»
Του Γιάννη Ανδρεάκη
Παραδοσιακά η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι συνυφασμένη – μεταξύ άλλων – με τη στροφή του ενδιαφέροντος των πολιτών, οι οποίοι επιλέγουν να «κυνηγήσουν» την τύχη τους επιζητώντας έναν ακόμη καλό οιωνό για τη νέα χρονιά που πρόκειται να ξεκινήσει.
Βασικός χώρος – για την καταγραφή αυτής της κίνησης – είναι τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, τα οποία προσφέρουν παιχνίδια για όλα τα βαλάντια, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διεκδικήσουν το… δικαίωμα στο όνειρο ώστε να αποκτήσουν κάποιο χρηματικό ποσό για την κάλυψη αναγκών έως και να αλλάξουν πλήρως το οικονομικό πλαίσιο της ζωής τους.
Όμως, φέτος τα πράγματα δεν εξελίσσονται με τον αναμενόμενο τρόπο σε ότι αφορά την προσέλευση των Λαρισαίων – αλλά και τα ποσά που αυτοί ξοδεύουν – στα πρακτορεία ΟΠΑΠ και οι αιτίες εντοπίζονται σε πολλά επίπεδα…
Ένας από τους καλύτερους γνώστες του συγκεκριμένου χώρου, ο Γιάννης Αυγέρος – ιδιοκτήτης του Πρακτορείου ΟΠΑΠ «Ελπίς Χαϊδά» (Παπαναστασίου 70) – σκιαγραφεί την κατάσταση κατά την τρέχουσα εορταστική περίοδο υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «οι Λαρισαίοι παίζουν, όχι όμως όπως έπαιζαν πέρυσι ή και πρόπερσι». Ο κ. Αυγέρος προσδιορίζει ότι η πτώση στην κίνηση φτάνει φέτος σε ποσοστό το 15%, διακόπτοντας την άνοδο που καταγράφονταν τα περασμένα χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των εορταστικών περιόδων 2017 – 2018 και 2018 – 2019, όπως επισημαίνει ο Γιάννης Αυγέρος, είχε καταγραφεί μικρή αλλά αισθητή άνοδο που έφτασε το 5%.
Σχετικά με τις αιτίες στις οποίες οφείλεται αυτή η καθοδική κίνηση, ο ιδιοκτήτης του πρακτορείου ΟΠΑΠ δηλώνει πως «ο κόσμος περίμενε τις εξτρά παροχές, οι οποίες τελικά δεν δόθηκαν, ενώ προτεραιότητα έχουν οι οικονομικές υποχρεώσεις σε λογαριασμούς, φόρους, 120 δόσεις κ.α.» και προσθέτει πως «έχει καθίσει η αγορά».
Ειδικά για τον χώρο των τυχερών παιχνιδιών, ο Γιάννης Αυγέρος εντοπίζει τη διαφορά στο γεγονός ότι ενώ σε άλλες εποχές – κατά την εορταστική περίοδο – οι πολίτες «κυνηγούσαν» την τύχη τους σε πολλά και διαφορετικά παιχνίδια (Λαχεία, ΤΖΟΚΕΡ, ΚΙΝΟ κ.α.) φέτος παίζουν σαφώς λιγότερα χρήματα και κινούνται στοχευμένα δηλαδή θα παίξουν ή Λαχεία ή ΤΖΟΚΕΡ ή ΚΙΝΟ κλπ.
Το «προφίλ» και τα παιχνίδια που προτιμούν οι Λαρισαίοι
Ο ιδιοκτήτης του πρακτορείου ΟΠΑΠ «Ελπίς Χαϊδά» παρουσιάζει το «προφίλ» των παικτών με την πλέον ισχυρή ηλικιακή κατηγορία να περιλαμβάνει πολίτες από 45 έως 55 ετών. Οι νέοι, καθώς δεν μπορούν να έχουν στη διάθεσή τους πολλά χρήματα, κυνηγούν την τύχη τους σε συμμετοχές με χαμηλότερο κόστος όπως ΣΚΡΑΤΣ, ΚΙΝΟ κλπ.
Παράλληλα, οι συστηματικοί παίκτες ενδιαφέρονται περισσότερο για τα Λαχεία (Λαϊκό, Εθνικό), όπως επίσης και για το ΚΙΝΟ.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ανάλυση που παραθέτει ο Γιάννης Αυγέρος ανά παιχνίδι:
Εθνικό Λαχείο: Το επιλέγουν οι παραδοσιακοί παίκτες λαχείων.
Λαϊκό Λαχείο: Αποτελεί, επίσης, επιλογή των παραδοσιακών παικτών λαχείων, που στρέφονται προς αυτό καθώς δεν έχει τις δεσμεύσεις που συνεπάγεται η συμμετοχή στο Εθνικό Λαχείο.
ΤΖΟΚΕΡ: Η βασική ηλικιακή ομάδα κινείται μεταξύ 45 – 55, ενώ πολλοί εξ αυτών παίζουν και ΚΙΝΟ καθώς προτιμούν τα αντίστοιχα παιχνίδια με αριθμούς. Με το ΤΖΟΚΕΡ ασχολούνται και πολλές γυναίκες.
ΛΟΤΤΟ, ΠΡΟΤΟ: Ενδιαφέρονται μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες – από 60 ετών και άνω – καθώς ασχολήθηκαν ειδικά με το ΛΟΤΤΟ από παλιά, καθώς ήταν το πρώτο παιχνίδι με κλήρωση αριθμών που δημιούργησε ο ΟΠΑΠ.
ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Συμμετέχουν νεότεροι ηλικιακά παίκτες – μεταξύ 23 και 50 ετών – οι οποίοι προφανώς παρακολουθούν και ποδόσφαιρο.
ΚΙΝΟ: Ασχολούνται, κυρίως, συστηματικοί παίκτες, οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτό το παιχνίδι με σκοπό να κερδίσουν χρηματικά ποσά – «να βγάλουν…. μεροκαματάκι» όπως λέει χαρακτηριστικά ο Γ. Αυγέρος – ώστε να καλύψουν οικονομικές υποχρεώσεις.
ΣΚΡΑΤΣ: Οι βασικές ηλικιακές ομάδες που ενδιαφέρονται για το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι οι νεότεροι, από 20 – 21 ετών, όπως επίσης και οι παίκτες από 45 – 50 ετών, ενώ οι γυναίκες συμμετέχουν ενεργά. «Ουσιαστικά πρόκειται για πολίτες που θέλουν με αυτόν τον τρόπο να διασκεδάσουν» επισημαίνει ο Γιάννης Αυγέρος.
Κατά την τρέχουσα εορταστική περίοδο σε ότι αφορά τα ειδικά παιχνίδια – Χριστουγεννιάτικο Λαχείο, Πρωτοχρονιάτικο Λαχείο – η κίνηση δεν ήταν η αναμενόμενη και αυτό προφανώς οφείλεται στην οικονομική κατάσταση. Παράλληλα, ο ιδιοκτήτης του πρακτορείου «Ελπίς Χαϊδά» εκτιμά ότι αρνητικά επηρεάζουν την ψυχολογία των παικτών και όσα εξελίσσονται στα εθνικά θέματα – κυρίως σε ότι αφορά την κρίση στις σχέσεις με την Τουρκία – καθώς αυτό οδηγεί πολλούς να στρέφονται αποκλειστικά και μόνο στα προς το ζην.
Βέβαια, δεν λείπουν και οι σταθερές ομάδες πελατών, οι οποίοι ανεξαρτήτως καταστάσεων, συμμετέχουν στα τυχερά παιχνίδια και αποτελούν τις βάσεις πάνω στις οποίες στηρίζεται η διατήρηση των πρακτορείων ΟΠΑΠ.
«Σε πτώση το βιοτικό επίπεδο των ιδιοκτητών πρακτορείων ΟΠΑΠ»
Στο τελευταίο μέρος της συζήτησης ο Γιάννης Αυγέρος, δίνοντας το στίγμα της κατάστασης που βιώνουν οι ιδιοκτήτες πρακτορείων ΟΠΑΠ, επισημαίνει ότι «το βιοτικό επίπεδο βρίσκεται σε πτώση και αυτό οφείλεται στη μείωση των ποσοστών κέρδους και στη μείωση του τζίρου».
«Από τα παραπάνω προκύπτει ότι δεν είναι εφικτή η επιβίωση για πολλά πρακτορεία ΟΠΑΠ» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
Σ’ αυτό το σημείο και ενόψει του νέου έτους ο κ. Αυγέρος εκφράζει την ελπίδα «όσοι έχουν άποψη της αγοράς στον δικό μας κλάδο να κατανοήσουν τις συνθήκες που δημιουργούνται και να αντιληφθούν την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται», ενώ απευθυνόμενος στους πολίτες και ενόψει του 2020 τους καλεί «να πιστέψουν στην τύχη» και αναφέρει την παρακάτω χαρακτηριστική φράση που λένε οι Εβραίοι: «Κάτω από το μαξιλάρι σου να έχεις πάντα ένα λαχείο…».
Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: “«Κουμπωμένοι» οι Λαρισαίοι στα πρακτορεία ΟΠΑΠ – Σε πτώση η κίνηση ” : στην πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET