Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠ «Εμφύλιος» Ελλήνων και Τσέχων μετόχων για το «ναυάγιο» στο χρυσοφόρο project ίων VLTs

«Εμφύλιος» Ελλήνων και Τσέχων μετόχων για το «ναυάγιο» στο χρυσοφόρο project ίων VLTs

από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Μόνο 3 λεπτά

Ραγδαίες αναμένεται να είναι οι εξελίξεις στον ΟΠΑΠ και δη στις σχέσεις μεταξύ των μετόχων και του management, μετά την απόφαση της διοίκησης του Οργανισμού να «παγώσει» το έργο ίων VLTs, με την αιτιολογία ότι η πρόσφατη αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας των παιγνιομηχανημάτων προκαλεί «τεχνικά προβλήματα». Την ίδια ώρα, κάποιοι υποστηρίζουν  ότι η απόφαση αυτή είχε ως παράλληλο στόχο τον «εκβιασμό» της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΕΠ) προκειμένου να άρει τους περιορισμούς που επιβάλλονται.
Είναι γεγονός ότι ο ΟΠΑΠ αντιμετωπίζει  διπλή δυσκολία, καθώς, εκτός των εσωτερικών θεμάτων του, έχει σοβαρά προβλήματα και στις σχέσεις του με τη νέα κυβέρνηση.
Εχοντας  συνηθίσει στην εξαιρετική εξυπηρέτηση που προσέφερε ο φιλικός πρώην πρόεδρος της ΕΕΕΠ, κ. Γιαννακόπουλος, τώρα ο Οργανισμός βρίσκεται μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη λόγω των κινήσεων του νέου προέδρου της Επιτροπής, κ. Στεργιώτη, τον οποίο «λούζει» μέσω όλων των media που χρηματοδοτεί με διαφημίσεις.
Ποιο είναι, όμως, το  διακύβευα; Μόλις ανέλαβε ο κ. Στεργιώτης έκανε δύο αλλαγές στον κανονισμό λειτουργίας των VLTs.
Πρώτη:  Η κάρτα με την οποία οι παίκτες θα παίζουν θα περιλαμβάνει και τον ΑΦΜ.
Δεύτερη:  Θα μπει ημερήσιο όριο απώλειας για τον κάθε παίκτη 80 ευρώ.

«ΠΑΓΩΜΑ».

Η αντίδραση του ΟΠΑΠ  ήταν άμεση και εκβιαστική: «Δεν προχωράω τα VLTs»! Δηλαδή,  το εκτιμώμενο έσοδο για το 2016 που έβαζε ο Αλ. Τσίπρας στη  διαπραγμάτευση  (225 εκατ.) δεν  υπάρχει. Η σύγκρουση με την κυβέρνηση είναι  προφανής, παράλληλα όμως ο ΟΠΑΠ γράφει στην ανακοίνωσή του ότι το «πάγωμα» οφείλεται σε «τεχνικούς λόγους», εξαιτίας του νέου κανονισμού, ελπίζοντας ότι θα ρίξει το φταίξιμο στη μεριά της ΕΕΕΠ. Γιατί, όπως προβλέπεται από τον νόμο, όσα VLTs από τα 16.500 που έχει πληρώσει δεν έχουν τοποθετηθεί μέχρι την 25η Ιανουαρίου 2016, τα χάνει.
Το ίδιο, βέβαια, θα συμβεί και  με τα 18.500 VLTs που εννοείται ότι θα διαθέσει ο ΟΠΑΠ σε 4-10 υποπαραχωρησιούχους.

Μια διαδικασία που επίσης «πάγωσε». Από ό,τι  μαθαίνουμε, το όλο θέμα έχει φέρει τρικυμίες στο εσωτερικό του Οργανισμού. Οι Ελληνες μέτοχοι  (Δ. Μελισσανίδης, Δ. Κοπελούζος) κατηγορούν τους Τσέχους managers για ανικανότητα, επειδή τα δύο χρόνια που ήταν οι φίλοι τους στα πράγματα (Αντ. Σαμαράς, Ευ. Βενιζέλος, Δ.Γιαννακόπουλος) εκείνοι  δεν κατάφεραν να ξεκινήσουν το έργο. Οι Τσέχοι,  από τη μεριά τους, κατηγορούν τους Ελληνες (κυρίως τον Δ.Μελισσανίδη) για την κακή σχέση τους με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και βέβαια οι Ελληνες συνέταιροι αγανακτούν,  γιατί είχαν ετοιμάσει το μεγάλο κόλπο, να μοιρασθούν (με τους φίλους τους) όλα τα 35.000 VLTs και να γίνουν αυτοί οι μεγαλομέτοχοι του νέου ΟΠΑΠ Play

ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.

Είναι αξιοσημείωτη η στάση που κράτησε η ΕΕΕΠ του κ. Γιαννακόπουλου απέναντι στα συμφέροντα του ΟΠΑΠ, πριν από την πώλησή του, και αμέσως μετά την πώληση του, απέναντι στον κ. Μελισσανίδη, φίλο του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Η ΕΕΕΠ, από τις 20/12/2011, οπότε και συγκροτήθηκε, είχε στα χέρια της έτοιμο σχέδιο κανονισμού για τα VLTs, που της είχε σταλεί από τον ΟΠΑΠ, και δεν έκανε καμία απολύτως ενέργεια ως όφειλε για περίπου έναν χρόνο. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της πώλησης του Οργανισμού (στις 28/9/2012 δημοσιεύθηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος), δείχνοντας ιδιαίτερη βιασύνη, έβγαλε προς δημόσια διαβούλευση (από 16/11/2012 μέχρι και 10/12/2012) το σχέδιο κανονισμού και στη συνέχεια, στις 10/1/2013, το απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παρατηρήσεις. Εκεί έμεινε για τρεις ολόκληρους μήνες, μέχρι δηλαδή και τις 10/4/2013.
Έπειτα, μέχρι τις 25/7/2014, η ΕΕΕΠ επέδειξε και πάλι αξιοσημείωτη αργοπορία, προφανώς για να προσφέρει απεριόριστο χρόνο προετοιμασίας στη φιλική πλέον ΟΠΑΠ Α.Ε. ώστε να προσαρμόσει τις απαιτήσεις της στο τελικό σχέδιο κανονισμού, με βάση πάντα το υφιστάμενο περιοριστικό νομοθετικό πλαίσιο.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο : «ΝΕΕΣ ΤΡΙΚΥΜΙΕΣ ΣΤΟΝ ΟΠΑΠ» στην πηγή ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΕΒΕΝΤΗ [email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ