Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Απόγνωση στα πρακτορεία ΟΠΑΠ: «Πώς θα ζήσουμε με 0 έως 333 ευρώ τον μήνα;»

Απόγνωση στα πρακτορεία ΟΠΑΠ: «Πώς θα ζήσουμε με 0 έως 333 ευρώ τον μήνα;»

από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Μόνο 6 λεπτά

Τα πρακτορεία ΟΠΑΠ παραμένουν κλειστά για τρεις μήνες, ειδικά στις κόκκινες περιοχές και ο Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Πρακτόρων Γιώργος Πουλημάς περιγράφει στο Sputnik τη δραματική κατάσταση στον κλάδο.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Πρακτόρων ΟΠΑΠ Νομού Αττικής ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα ως πράκτορας ΟΠΑΠ το 1999, καθότι ανέλαβε τη συνέχιση της επιχείρησης από τους γονείς του, έχοντας προηγουμένως εργαστεί σε αυτό επί μία δεκαετία και γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει στα πρακτορεία ΟΠΑΠ.

«Έχει δημιουργηθεί τεράστιο οικονομικό πρόβλημα»

Ο Γιώργος Πουλημάς μιλάει για τον κλάδο, όπου η πλειοψηφία των πρακτορείων ΟΠΑΠ έχουν μείνει κλειστά για τρεις μήνες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και περιγράφει την έκταση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί.

«Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι από τεράστιο έως ανυπέρβλητο. Είμαστε ένας κλάδος που εδώ και τρεις μήνες είμαστε κλειστά με κρατική εντολή και μόνο οι κίτρινες περιοχές άνοιξαν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. Διαθέτουμε περίπου 4.000 καταστήματα με 20.000 υπαλλήλους και πολλοί πράκτορες δεν έχουν πάρει καμία ενίσχυση ή έχουν λάβει ελάχιστα χρήματα. Οπότε γίνεται εύκολα αντιληπτό το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί» τονίζει ο κ. Πουλημάς στο Sputnik.

«Πώς θα ζήσουν οι πράκτορες με 0 έως 333 ευρώ τον μήνα που έχουν λάβει από το κράτος;»

Ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα για τα πρακτορεία ΟΠΑΠ είναι αυτό που έχει δημιουργηθεί με τις επιστρεπτέες προκαταβολές και ο Γιώργος Πουλημάς εξηγεί με λεπτομέρειες τι προσφέρει το κράτος στους πράκτορες και θέτει ένα ερώτημα που θα συζητηθεί:

«Θα σας εξηγήσω για να γίνει κατανοητό σε όλο τον κόσμο. Δεν είμαστε ένας κλάδος όπου ζητάμε απλά περισσότερα χρήματα. Το πρόβλημά μας έχει γίνει πλέον βιοποριστικό. Θα σας δώσω ένα απλό παράδειγμα: Όπως όλοι γνωρίζουν, η οικονομική ενίσχυση στις επιχειρήσεις είναι μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών. Το 1/3 των πρακτορείων τόσο στην “επιστρεπτέα 4” όσο και στην “επιστρεπτέα 5” δεν έλαβε καθόλου χρήματα. Το άλλο 1/3 έλαβε μόλις 2.000 ευρώ. Με δεδομένο ότι τα 1.000 ευρώ θα πρέπει οι επιχειρήσεις να τα επιστρέψουν, τότε η κρατική βοήθεια είναι μόλις 1.000 ευρώ, για το τρίμηνο 7 Νοεμβρίου – 7 Φεβρουαρίου.

Και θέτω το απλό ρητορικό ερώτημα: Πώς θα ζήσουν οι πράκτορες με 0 έως 333 ευρώ τον μήνα που έχουν λάβει από το κράτος; Έχουμε να πληρώσουμε τα ενοίκια Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, τους τρέχοντες λογαριασμούς όλων αυτών των μηνών (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, COSMOTE, τηλέφωνο), κρατικές εισφορές και φυσικά τα προσωπικά μας έξοδα. Όπως ενοίκια σπιτιού, φαγητά, λογαριασμούς και ενδεχομένως δάνεια. Μπορούν όλα αυτά να καλυφθούν με 0 έως 333 ευρώ τον μήνα; Και με κραυγή αγωνίας ερωτώ: Συνάδελφοι οι οποίοι έχουν μοναδική πηγή εσόδων τα πρακτορεία πώς θα ζήσουν; Πώς θα ταΐσουν τις οικογένειές τους; Η λέξη “απόγνωση” είναι μικρή μπροστά σε όλα αυτά που ζούμε…».

«Είναι πιθανό να υπάρξουν λουκέτα στα πρακτορεία ΟΠΑΠ»

Μόλις χθες (7 Φεβρουαρίου) τα περισσότερα πρακτορεία συμπλήρωσαν τρεις μήνες κλειστά, ενώ κάποια άλλα άνοιξαν για μόλις μια εβδομάδα και μετά ξαναέκλεισαν λόγω της αύξησης των κρουσμάτων COVID-19. Πολλοί πράκτορες ΟΠΑΠ, άλλαξαν επάγγελμα ή ακόμα έβαλαν και οριστικό λουκέτο στα πρακτορεία τους μην βλέποντας φως με τον Πρόεδρο της Ένωσης Επαγγελματιών Πρακτόρων ΟΠΑΠ Νομού Αττικής να αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί:

«Αυτή τη στιγμή, το πιο τραγικό απ’ όλα είναι ότι βλέπουμε συνεργάτες και φίλους να αναγκάζονται να δουλέψουν σε άλλες δουλειές για να ζήσουν τις οικογένειές τους. Καμία δουλειά δεν είναι ντροπή, αλλά όταν έχεις επενδύσει ένα πραγματικά μεγάλο ποσό για την επιχείρησή σου, σε κλείνουν με κρατική εντολή, δεν υπάρχει επαρκής οικονομική ενίσχυση και αναγκάζεσαι να δουλέψεις για να μπορέσεις να έχεις φαγητό στο σπίτι είναι αποκαρδιωτικό. Γι’ αυτόν τον λόγο ζητάμε την άμεση στήριξή μας. Ελπίζουμε σε συνδυασμό με τη βοήθεια του δικτύου μας από τον ΟΠΑΠ να μην χρειαστεί να δούμε λουκέτα στα μαγαζιά. Είναι πιθανό να υπάρξουν λουκέτα, αλλά αγωνιζόμαστε κάθε μέρα για να το αποτρέψουμε… » υπογραμμίζει.

«Είναι μια κατάφωρη αδικία με την επιστρεπτέα προκαταβολή»

Η Ένωση Επαγγελματιών Πρακτόρων ΟΠΑΠ Υπερνομαρχίας Αττικής έστειλε στις 2 Φεβρουαρίου μια επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5, από την οποία 1 στα 3 πρακτορεία έχει εξαιρεθεί.

«Όταν παίρνεις διαβεβαιώσεις και την επόμενη μέρα βλέπεις το 1/3 των επιχειρήσεών μας να μένουν εκτός, τι να πεις; Τι να συζητήσεις; Είναι μια κατάφωρη αδικία… Όπου έχουμε αναφέρει τα προβλήματά μας, παίρνουμε υποσχέσεις που ακόμη δεν έχουν υλοποιηθεί. Εμείς συνεχίζουμε να διεκδικούμε τα δίκαια αιτήματα για έναν κλάδο που ακόμη και σήμερα παραμένει χωρίς εισόδημα και κάνεις δεν γνωρίζει για πόσο καιρό ακόμη. Όχι για να… θησαυρίσουμε, αλλά για να καταφέρουμε να επιβιώσουμε. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα πρακτορεία ΟΠΑΠ έχουν μηδενική φοροδιαφυγή, αποπληρώνονται όλοι οι φόροι απευθείας και δυστυχώς δεν έχουμε την αντιμετώπιση που θα έπρεπε να έχουμε» εξηγεί ο Γιώργος Πουλημάς.

«Δεν είχαμε την επιλογή να λειτουργήσουμε με κάποιο άλλο τρόπο»

Οι περισσότεροι μιλούν κυρίως για την εστίαση και το πρόβλημα που δημιούργησε η πανδημία.

Ο κ. Πουλημάς αρνείται ωστόσο να κάνει συγκρίσεις.

«Ο κάθε κλάδος έχει τα δικά του προβλήματα και φυσικά πρέπει να διεκδικούν όλοι, όσα πραγματικά τους αξίζουν. Δεν μπορώ να μιλήσω για την εστίαση, αν και είμαι σίγουρος ότι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα. Εμείς δεν είχαμε την επιλογή να λειτουργήσουμε με κάποιο άλλο τρόπο όπως delivery, click away ή διαδικτυακά. Επαναλαμβάνω: Ποιος μπορεί να ζήσει και να συντηρήσει την επιχείρησή του και την οικογένειά με 0 έως 333 ευρώ τον μήνα

Σήμερα όλα γίνονται από το κινητό τηλέφωνο.
Βάλε και το δικό σου το πρακτορείο στα κινητά χιλιάδων παικτών!
Δοκίμασε ΔΩΡΕΑΝ

«Η κυβέρνηση έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι»

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε πως παίρνει τα κλειδιά όποιου επιχειρηματία τα δίνει. Τι του απαντάει ο Γιώργος Πουλημάς στην περίπτωση των πρακτορείων ΟΠΑΠ, όπου αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα;

«Προσωπικά δεν με ενδιαφέρουν οι επικοινωνιακές διαμάχες. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία  με τον κύριο Γεωργιάδη και έχει δείξει πραγματική διάθεση να βοηθήσει, να συνδράμει, να αντιμετωπιστεί η δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ. Αυτό που θέλω είναι να λύσουμε τα προβλήματά μας. Λάθη έχουν γίνει, αλλά πρέπει να δείξουν όλοι στην κυβέρνηση ότι υπάρχει η διάθεση και η πολιτική βούληση να ξεπεραστούν και να διορθωθούν. Δυστυχώς έχουν στη διάθεσή τους και το μαχαίρι και το πεπόνι. Απλά πρέπει να σταθούν στα πραγματικά προβλήματα».

Άλλαξε πράγματα όσο ακόμα έχεις παίκτες στο πρακτορείο σου!
Χρησιμοποίησε τον ίντερνετ για να βοηθήσεις τις πωλήσεις σου
Δες πως θα το κάνεις εδώ

«Δεν υπάρχει διαφορά μιας καφετέριας από τα πρακτορεία ΟΠΑΠ»

Ένα μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα μπορούσε να δουλέψει ένα πρακτορείο, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού και ποιες είναι οι διαφορές που έχει από μια καφετέρια που δουλεύει με αυστηρούς όρους;

«Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω ποια είναι η διαφορά μια καφετέριας που μπαίνει ο πελάτης μέσα και παίρνει τον καφέ του, από τα καταστήματά μας. Έχουμε υιοθετήσει αυστηρά πρωτόκολλα και τα έχουμε προτείνει στο κράτος. Τα πρακτορεία και στη προηγούμενη καραντίνα έδειξαν αξιοσημείωτη προσαρμογή στις υγειονομικές υποδείξεις και κανένα πρακτορείο μας δεν ελέγχτηκε για παράβαση των κανόνων.

Παράλληλα, ο κόσμος πρέπει να μάθει και το εξής: Ο ΟΠΑΠ είναι μία μεγάλη και υπεύθυνη εταιρεία. Μετά την πρώτη καραντίνα, η εταιρεία έκανε πολλούς ελέγχους για να δει αν τηρούνται τα μέτρα. Η ίδια η εταιρεία προστάτευε και το δίκτυο και τους πελάτες. Κάτι που δεν γίνεται πουθενά σε καμία εταιρεία. Κι όμως, το μοναδικό δίκτυο που έχει λάβει τόσο αυστηρά μέτρα, το έχουν αφήσει εκτός… Να σας πω και κάτι ακόμα; Η εταιρεία υποχρέωσε τους πράκτορες σε απολύμανση των καταστημάτων πριν την επαναλειτουργία τους. Έχει συμβεί πουθενά αλλού; Όπως εύκολα αντιλαμβάνεστε, τα πρακτορεία μας είναι από τα πλέον ασφαλή».

Τι συμβαίνει με τα ΟΠΑΠ play

Ο Γιώργος Πουλημάς προτείνει και μερικά μέτρα ειδικά για τα VLT’s (Παιγνιομηχανήματα-«φρουτάκια») για να λειτουργήσουν και απαντά στο ερώτημα γιατί έγινε ο διαχωρισμός μεταξύ ΟΠΑΠ και ΟΠΑΠ play.

«Οι χώροι των ΟΠΑΠ play έχουν την ιδιαιτερότητα ότι κάθονται οι πελάτες και ακουμπάνε τα ίδια κουμπιά. Παράλληλα, όμως, βρίσκονται σε ξεχωριστό χώρο και τα μηχανήματα έχουν επαρκή απόσταση και διαχωριστικά μεταξύ τους και δεν έρχονται με κανέναν σε επαφή. Ειδικά για τα ΟΠΑΠ Play που βρίσκονται μέσα σε πρακτορεία, η επίσκεψη θα μπορούσε να γίνεται κατόπιν ραντεβού και μετά από κάθε χρήση να γίνει καθαρισμός του μηχανήματος».

«Υπάρχουν δεκάδες άλλες επιχειρήσεις που δεν ανέστειλαν καθόλου τη λειτουργία τους και έχουν περισσότερους κινδύνους. Αν τα VLT’s δουλέψουν με ραντεβού, αφού είναι σε ξεχωριστό χώρο και με περιορισμό αριθμό ατόμων, τότε και οι χώροι των VLT’s  θα έχουν μια πολύ μεγάλη ασφάλεια. Προσωπική εκτίμηση ότι με όλους τους κανόνες που δουλεύει η εταιρεία, τα πρακτορεία ΟΠΑΠ είναι από τα πλέον ασφαλή» καταλήγει ο κ. Πουλημάς.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: “Απόγνωση στα πρακτορεία ΟΠΑΠ: «Πώς θα ζήσουμε με 0 έως 333 ευρώ τον μήνα;» ” : στην πηγή:https://sputniknews.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ