Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Το μήνυμα από την πώληση του ΟΠΑΠ

Το μήνυμα από την πώληση του ΟΠΑΠ

από
Μόνο 3 λεπτά

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την πώληση του ΟΠΑΠ στην Emma Delta αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μήνυμα τόσο προς το εξωτερικό όσο και προς το εσωτερικό της χώρας. Με την υπογραφή της συμφωνίας επισημαίνεται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει χωρίς να υπολογίζει συμφέροντα, μέτωπα ή μικροπολιτικές εξαρτήσεις σε ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις, οδηγώντας σταδιακά αλλά σταθερά τη χώρα στην οδό της ανάκαμψης και της αναστροφής του κλίματος.

Ήδη η πώληση του 33% του ΟΠΑΠ έχει γίνει αποδεκτή με ιδιαίτερα θετικά σχόλια από τον διεθνή τύπο αλλά και από θεσμικούς και πολιτικούς παράγοντες. Και το θετικό αυτό κλίμα έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία, λίγο πριν τις γερμανικές εκλογές, που θα σηματοδοτήσουν και την αντίστροφη μέτρηση για το νέο ελληνικό haircut, αλλά και αμέσως μετά την επιτυχημένη επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όπου δεσμεύτηκε για προώθηση όλων των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων ώστε να καταστεί δυνατή πλέον η στροφή της χώρας και προς την ανάπτυξη. Και τώρα μπορεί πλέον η χώρα να πιέσει για ανάκαμψη και αλλαγή πολιτικής της Ε.Ε. Γιατί έχει αποδείξει ότι η ίδια τηρεί ό,τι της ζητήθηκε.

Η Ελλάδα αποκτά μέσα από την υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων καιι την τήρηση, έστω και με αιματηρές θυσίες, του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης πολύ σημαντική αξιοπιστία. Αυξάνει τα έσοδά της και παραμένει πιστή στο χρονοδιάγραμμα που έχει χαράξει. Και αυτό είναι σημαντικό τόσο σε σχέση με τους πολιτικούς εταίρους, συμμάχους και συνομιλητές, αλλά και σε σχέση με την εικόνα που η χώρα αποκτά πλέον στους επενδυτικούς κύκλους.

Εκεί που είναι φανερό, τόσο μέσα από το ενδιαφέρον για τις ιδιωτικοποιήσεις όσο και μέσα από τη σημαντική συμμετοχή των ξένων funds στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών αλλά και συνολικά στη χρηματιστηριακή αγορά, ότι η Ελλάδα έχει συμπεριληφθεί πλέον σε υψηλή θέση στην ατζέντα τους. Για σκεφτείτε το. Πριν από ενάμιση χρόνο οι ελληνικές τράπεζες απειλούνταν με καταστροφή και σήμερα αναδεικνύονται και πάλι σε σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες. Πριν από μία διετία η χώρα ήταν ο παρίας της Ε.Ε. και σήμερα έχει κερδίσει και πάλι τον σεβασμό των εταίρων και των συμμάχων της.

Και αυτή η αξιοπιστία, που την κερδίζει η χώρα βήμα με το βήμα, θυσία με τη θυσία, είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη τόσο για την προσέλκυση επενδυτών όσο και για την οριστική ρύθμιση του προβλήματος του χρέους αλλά και την έξοδο της στις αγορές. Εξέλιξη που θα δώσει μεγάλες ανάσες ρευστότητας στην εγχώρια αγορά και θα αποτελέσει την έναρξη της αντίστροφης πορείας, από την ύφεση προς την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η ολοκλήρωση του deal του ΟΠΑΠ, που πέρασε μέσα από τις συμπληγάδες επιχειρηματικών και πολιτικών συμφερόντων που από κοινού επιχείρησαν να το ανατρέψουν, έρχεται μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ από τους Αζέρους, να αποτελέσει πρόκριμα και «φάρο» για την υλοποίηση και άλλων πολύ σημαντικών αποκρατικοποιήσεων. ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Σιδηρόδρομος, αλλά και η επαναφορά της υπόθεσης ΔΕΠΑ, και τόσες άλλες ιδιωτικοποιήσεις (π.χ. Eurobank κ.ά.) μπαίνουν από το φθινόπωρο σε τροχιά, έχοντας πλέον η χώρα ένα σημαντικό κεκτημένο. Ότι έχει αποδείξει πως σέβεται διαδικασίες και συμφωνίες, χωρίς να υποκύπτει σε πιέσεις και εκβιασμούς νταβατζήδων, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ελκυστικότητα των προς πώληση εταιρειών μέσα από τη γενικότερη αναστροφή του οικονομικού κλίματος.

Σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της, όπως τουλάχιστον προκύπτει από την πρόσφατη συνάντηση Σαμαρά – Ομπάμα, η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει το μεγαλύτερο «turnaround story» στην Ευρωπαϊκή ‘Ενωση και όχι μόνο. Και η ανάκαμψη να έρθει με πολύ ταχύτερους ρυθμούς από εκείνους που σήμερα, εν μέσω οικονομικών θυσιών και ασφυκτικής πίεσης της καθημερινότητας, μπορεί κανείς να φανταστεί ή να υποθέσει. Από το «grexit» στο «grecovery», και τώρα στο «success story», όπως λένε και σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη οι επενδυτικοί αναλυτές.

Διαβάστε το άρθρο “Το μήνυμα από την πώληση του ΟΠΑΠ” στην πηγή ΑΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ