Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΠΑΠ – ΟΜΔΕ – Εργαζόμενοι σε διαδικασία της μεσολάβησης για το εργασιακό καθεστώς της ΟΠΑΠ

ΟΠΑΠ – ΟΜΔΕ – Εργαζόμενοι σε διαδικασία της μεσολάβησης για το εργασιακό καθεστώς της ΟΠΑΠ

από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Μόνο 3 λεπτά

Ενώπιον του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, η διοίκηση της εταιρείας δεσμεύθηκε να προχωρήσει σε διαβούλευση για όλα τα ανοιχτά ζητήματα με τους εργαζόμενους, ενώ αναμένεται η καθοριστική απόφαση του ΟΜΕΔ για τη συλλογική σύμβαση εργασίας.
Ένα βήμα πίσω από τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη στάση της έκανε η διοίκηση του ΟΠΑΠ, κατά την τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας, την Τρίτη 30 Οκτωβρίου
Το Σωματείο των εργαζομένων, όπως ανέφερε στο Left.gr o αντιπρόεδρός του, Ν. Αντωνάκος, ενημέρωσε  τον γενικό γραμματέα του υπουργείου «για την απαράδεκτη τακτική που ακολουθεί η διοίκηση της ΟΠΑΠ απέναντι στους εργαζόμενους, και έχει ξεκινήσει ήδη από την προηγούμενη χρονιά με:
– την αυθαίρετη διαδικασία αξιολόγησης, που εφαρμόζει χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με το σωματείο, ενώ αυτή αποτελεί αντικείμενό του κανονισμού, και η ισχύς του οποίου έχει λήξει (όπως και η μετενέργειά του) από τις 25/12/2017, 
– την ανακοίνωσή της διοίκησης για μονομερή παράταση του προηγούμενου κανονισμού εργασίας, “πράγμα παράνομο και μάλιστα ενώ βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις για τη σύναψη νέου και 
– τη διαδικασία του grading (σ.σ.: διαβάθμιση των θέσεων εργασίας), που η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θέλει να εφαρμόσει από τις αρχές του 2019, “διαδικασία για την οποία μέχρι τώρα αρνείτο να ενημερώσει, να αποστείλει έγγραφο υλικό και να διαβουλευτεί με το σωματείο και η οποία επίσης αποτελεί αντικείμενο του κανονισμού εργασίας καθώς έχει άμεση σχέση με το οργανόγραμμα της εταιρείας, τα καθήκοντα των θέσεων εργασίας αλλά και την αξιολόγηση».
Μετά και την παρέμβαση του Ανδ. Νεφελούδη, η διοίκηση δήλωσε ότι δεσμεύεται να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις επί του κανονισμού και της αξιολόγησης και για τη διαδικασία του grading επανέλαβε  ότι αυτή «δεν έχει σχέση με τους εργαζόμενους και το μισθό τους, ούτε με τον κανονισμό» αλλά με την την οργάνωση και τα καθήκοντα κάθε θέσης εργασίας. Επίσης, δεσμεύτηκε να προσκομίσει τα διαθέσιμα στοιχεία επί της διαδικασίας του grading το αργότερο έως τις 9/11/2018, ημέρα συνάντησης με το σωματείο επί του θέματος, χωρίς όμως, όπως αναφέρει το σωματείο, να απαντήσει γιατί μέχρι σήμερα αρνείται να προσκομίσει τις σχετικές μελέτες της Korn Ferry και να ενημερώσει πλήρως και ουσιαστικά το σωματείο, όπως οφείλει, ούτε απάντησε στο ερώτημα ποια είναι η σκοπιμότητα μιας τέτοιας επιλογής τώρα που οι εργαζόμενοι διεκδικούν επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ).
«Το επόμενο διάστημα, η διοίκηση της ΟΠΑΠ θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να ακολουθήσει τις υποδείξεις του υπουργείου», σημειώνει ο κ. Αντωνάκος. 

Εν αναμονή της κρίσιμης απόφασης του ΟΜΕΔ

Το σημαντικότερο διακύβευμα της περιόδου για τους εργαζόμενους είναι η (επικείμενη) κατάληξη στη διαδικασία της μεσολάβησης για τη σύναψη επιχειρησιακής ΣΣΕ στην εταιρεία. Η απόφαση του ΟΜΕΔ αναμένεται το επόμενο διάστημα και το σωματείο διεκδικεί επί τα βελτίω θεσμοποίηση των τωρινών εργασιακών σχέσεων, αποκρούοντας τις απαιτήσεις για πισωγύρισμα σε ατομικές συμβάσεις που θα συνδέονται με τον σημερινό κατώτατο μισθό των 586 ευρώ.
Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι παραμένουν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση για όλα τα παραπάνω θέματα και τονίζουν ότι «διαδικασίες σύνδεσης του μισθού του εργαζόμενου με την «απόδοση» και το διευθυντικό δικαίωμα, που προωθούν ο ΣΕΒ και οι εταιρείες, και όχι μέσα από αξιοπρεπείς ΣΣΕ με βάση τα προσόντα, τη δουλειά και  τις ανάγκες του εργαζόμενου, διασπούν τους εργαζόμενους στρέφοντας τον έναν ενάντια στον άλλο, μέσα από έναν ανθρωποφαγικό ανταγωνισμό». 
Αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι πρακτικές της εργοδοσίας του ΟΠΑΠ απασχολούν τους αρμόδιους φορείς. 
Περίπου ένα χρόνο πριν, το σωματείο είχε πραγματοποιήσει κινητοποιήσεις και το υπουργείο είχε παρέμβει για να αποτραπούν απολύσεις «παλιών» εργαζομένων (ζήτημα το οποίο έχει πάρει τη δικαστική οδό) ενώ, μετά από ελέγχους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), είχε επιβληθεί πρόστιμο ύψους περίπου 50.000 ευρώ για διάφορες παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας. 
«Είναι αδιανόητο μια υπερκερδοφόρα εταιρεία όπως ο ΟΠΑΠ, να αρνείται στους εργαζόμενους  την υπογραφή  επιχειρησιακής σύμβασης που να συνάδει στοιχειωδώς με  την μεγάλη κερδοφορία της και να προχωράει σε απολύσεις εργαζομένων», είχε τονίσει τότε, με ανακοίνωσή του, το τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
 Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο :” Εργασιακά : ΟΠΑΠ , εκκατομυρια κέρδη , εμπλοκή για την ΣΣΕ ¨στην πηγή:  www.left.gr – Τάσος Γιανόπουλος 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ