Η νέα διοίκηση του ΟΠΑΠ, που ανέλαβε στις 12/10/2013, αργοπόρησε σημαντικά στην ολοκλήρωση του έργου και τώρα αναζητεί τις αιτίες και τους υπευθύνους. Είναι δεδομένο ότι οποιαδήποτε αργοπορία θα σημάνει ταυτόχρονα την απώλεια της άδειας λειτουργίας από τον ΟΠΑΠ του αριθμού των VLTs που δεν θα λειτουργούν μετά την προθεσμία που ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 40 του ν.
4002/2011, η οποία αναφέρει ότι: «Η ΟΠΑΠ Α.Ε. υποχρεούται να θέσει σε λειτουργία τα παιγνιομηχανήματα που εκμεταλλεύεται μέσω των πρακτορείων της, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 39, εντός δεκαοκτώ (18) μηνών από την έκδοση του Κανονισμού Διεξαγωγής και Ελέγχου Παιγνίων…». Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει εγκαταστήσει και να λειτουργεί, μέσω των πρακτορείων της, το σύνολο των πρώτων 16.500 VLTs το αργότερο μέχρι και τις 25/1/2016,διαφορετικά ο αριθμός των μη λειτουργούντων παιγνιομηχανημάτων αφαιρείται, αζημίως για το Δημόσιο, από τον αριθμό για τον οποίο έχει χορηγηθεί η άδεια.
Το Δημόσιο έχει το δικαίωμα είτε να επαναπροκηρύξει τις άδειες αυτές για όποιον ενδιαφέρεται είτε, στο πλαίσιο της προστατευτικής πολιτικής για τους παίκτες, να μην το κάνει. Με την τροποποίηση στον κανονισμό της ΕΕΕΠ, μεταξύ άλλων, εισήχθη η υποχρέωση της καταχώρισης του ΑΦΜ του παίκτη και μπήκε όριο 80 ευρώ την ημέρα ανά παίκτη. Με δεδομένο ότι τα εν λόγω παιχνίδια είναι άκρως εθιστικά και έχουν προκαλέσει πολλά οικογενειακά δράματα τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες, είναι προφανές ότι θα πρέπει οι κανόνες του υπεύθυνου παιχνιδιού να είναι περιοριστικοί. Σε μια χώρα όπου ο κατώτατος μισθός είναι στα 590 ευρώ, όπου οι άνεργοι ανέρχονται στους 1.500.000 και όπου έχει επιβληθεί capital control, με ημερήσιο όριο ανάληψης από τα ATMs 60 ευρώ, εύλογα διερωτάται κανείς πόσο θα έπρεπε να είναι το επιτρεπτό ημερήσιο όριο ανά παίκτη.
Απεριόριστο, όπως ήταν, ή στα 80 ευρώ, όπως ορίσθηκε, που σημαίνει 2.400 ευρώ τον μήνα; Επιπλέον, ο ν. 4002/2011 προέβλεπε μερικό άνοιγμα της αγοράς και όριζε διαδικασίες κατά τις οποίες τα υπόλοιπα 18.500 VLTs θα δίνονταν μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας σε 4-10 παραχωρησιούχους. Επομένως, στις 25/7/2015 αρχίζει να μετρά αντίστροφα η λήξη της δεκαετούς άδειας. Τι έχει γίνει με αυτή τη διαδικασία; Όσο καθυστερεί η διαδικασία για τους παραχωρησιούχους, τόσο το διάστημα της δεκαετούς αδειοδότησης τελειώνει και τόσο το έργο γίνεται ασύμφορο για όσους θέλουν να συμμετάσχουν. Εάν, όμως, ισχύει η πληροφορία ότι οι δύο συνέταιροι του ΟΠΑΠ, Δ.Μελισσανίδης και Δ. Κοπελούζος, είχαν συμφωνήσει να μοιράσουν την πίτα των παραχωρησιούχων, είναι προφανές ότι θα πρέπει σήμερα να γίνονται μάχες στο εσωτερικό της εταιρείας και να εκτοξεύονται εκατέρωθεν κατηγορίες για τη μέχρι τώρα -χωρίς αιτιολογία καθυστέρηση του έργου.
Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο : «ΝΕΕΣ ΤΡΙΚΥΜΙΕΣ ΣΤΟΝ ΟΠΑΠ» στην πηγή ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΕΒΕΝΤΗ [email protected]