Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ Νέα μέτρα κατά του καπνίσματος προβλέπει ΚΥΑ

Νέα μέτρα κατά του καπνίσματος προβλέπει ΚΥΑ

από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Μόνο 2 λεπτά

Σχέδιο Αποτροπής καπνίσματος θα πρέπει να καταρτίσουν οι Διοικήσεις των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και των φορέων εκείνων που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση που κοινοποίησε στους εμπλεκόμενους φορείς ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, το Σχέδιο Αποτροπής οφείλει να περιλαμβάνει, κατ’ ελάχιστον, ενδεικτικά τα εξής:
– Ορισμό Υπεύθυνου/ων με βάση χωροταξικό προσδιορισμό (π.χ. κτίριο, όροφος, τμήμα ή άλλες ιδιαιτερότητες του φορέα).
– Ανάρτηση εμφανούς σήμανσης και ανακοινώσεων σε όλους τους χώρους.
– Απομάκρυνση σταχτοδοχείων.
– Ενημέρωση του προσωπικού σχετικά με την ισχύουσα αντικαπνιστική νομοθεσία.

Αρμόδιες Αρχές για την διασφάλιση της εφαρμογής του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου σχετικά με την ολική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους και σε όλους τους χώρους παροχής εργασίας είναι οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης βαθμού Α΄ και Β΄, η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία καθώς και οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους, ενώ Όργανα Ελέγχου αποτελούν τα αρμόδια υγειονομικά όργανα και το ένστολο προσωπικό των ως άνω αναφερόμενων υπηρεσιών. Προστίθεται, συνεπώς, η Ελληνική Αστυνομία ως Αρμόδια Αρχή και το ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας ως όργανα ελέγχου.

Ως προς τις διαδικασίες ελέγχου–πιστοποίησης παραβάσεων, σημειώνεται ότι, με την εν λόγω ΚΥΑ, τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι διενεργούνται οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας από τα ελεγκτικά όργανα. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι η παραβίαση των διατάξεων για την απαγόρευση του καπνίσματος από δημόσιους λειτουργούς στους χώρους που είναι εγκατεστημένες οι υπηρεσίες τους, εκτός από παράβαση υπό τους γενικούς όρους, αποτελεί ταυτόχρονα και πειθαρχικό παράπτωμα και τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν την πειθαρχική ευθύνη τους.Τα Όργανα Ελέγχου της εν λόγω ΚΥΑ επιβάλλουν διοικητική κύρωση (πρόστιμο) και τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα κρίνουν το πειθαρχικό παράπτωμα, όπως αυτό διαπιστώνεται από αυτά, ενώ απόδοση πειθαρχικών ευθυνών δύναται να κάνει και η ΕΑΔ.

Στα κριτήρια για το ύψος του προστίμου προστίθενται, με υψηλή προτεραιότητα, οι παιδότοποι, και οι κλειστοί και υπαίθριοι χώροι διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων. Προστίθενται, επίσης, καζίνο και καταστήματα τυχερών παιγνίων.

Με τη νέα ΚΥΑ, δεν υπάρχει μείωση του ποσού των προστίμων σε περίπτωση άμεσης καταβολής του προστίμου. Σχετικά με την Είσπραξη Προστίμων, η νέα ΚΥΑ προβλέπει την εξόφληση των επιβαλλόμενων προστίμων μέσω ηλεκτρονικού παραβόλου, e-παράβολο, της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Επιπλέον, σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής του προστίμου, αποστέλλεται, εντός 30 ημερών από την ημερομηνία επίδοσης, ο νόμιμος τίτλος στη ΔΟΥ φορολογίας του παραβάτη, προκειμένου να βεβαιωθεί.

Αποτελέσματα ελέγχων

Στο μεταξύ, εν μέσω εορταστικής περιόδου, μικτά κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και της ΕΛ.ΑΣ υλοποιώντας το ειδικό πρόγραμμα ελεγκτικής δράσης και αξιοποιώντας στοιχεία από το “1142” συνεχίζουν τους ελέγχους σε όλη την επικράτεια, καταγράφοντας χαμηλά ποσοστά παραβατικότητας σε μέρη που πριν μερικούς μήνες το κάπνισμα αποτελούσε κανόνα.

Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ανακοίνωση της ΕΑΔ, τα αποτελέσματα των ελέγχων καταρρίπτουν τον μύθο περί μη συμμόρφωσης των πολιτών με τον αντικαπνιστικό νόμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στις Σέρρες όπου στους διενεργηθέντες ελέγχους σε 10 καταστήματα (ΚΥΕ) δεν βρέθηκαν σε κανένα κατάστημα καπνίζοντες είτε σε εσωτερικούς είτε σε εξωτερικούς χώρους, ενώ σε επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν στις πόλεις των Φαρσάλων, Ναυπάκτου, Αγρινίου, Δήμου Αθηναίων και άλλων, δεν βρέθηκε κανένας θαμώνας να καπνίζει σε χώρο που δεν επιτρεπόταν.

Από το σύνολο των 163 καταστημάτων που ελέγχθηκαν δεν καταγράφηκε καμία παράβαση στο 77% των περιπτώσεων. Από το σύνολο των 44 παραβάσεων των οικείων διατάξεων που κατεγράφησαν, μόνο οι 6 αφορούσαν καπνίζοντες σε χώρους που δεν επιτρεπόταν το κάπνισμα.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: “Νέα μέτρα κατά του καπνίσματος προβλέπει ΚΥΑ ” : στην πηγή:https://www.healthview.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ