Με τριπλή παραλλαγή φαίνεται ότι χειρίστηκαν κυβερνητικοί παράγοντες το θέμα της πώλησης του 29% της ΟΠΑΠ A.E., όμως
αυτή η τακτική μετατράπηκε σε μπούμερανγκ, σε μια στιγμή που έχει ανακοινωθεί η πώληση του ποσοστού. Η μετοχή κατέρρευσε κατά 17% την περασμένη Παρασκευή και ευτυχώς που υπήρχε χρόνος εξηγήσεων λόγω του Σαββατοκύριακου, όμως το κλίμα εξακολουθεί να είναι θολό Παράγοντες της αγοράς αναφέρονται οε δύο ή τρεις ή και περισσότερες πολιτικές στην αγορά των τυχερών παιχνιδιών, με αποτέλεσμα κανένας να μην γνωρίζει τι ακριβώς θα συμβεί.
Το ενδεχόμενο στη διάρκεια της ημέρας η κυβέρνηση να ανακοινώνει την πώληση και τη διάρκεια της νύχτας να Βάζει εμπόδια δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Δείχνει αρκετά πιθανό να ανακοινώθηκε στην Κομισιόν η απόφαση της ενιαίας φορολογίας ύψους 30% στα μικτά έσοδα για να ανάψει το πράσινο φως της πώλησης χωρίς να αναμένεται τέτοια αντίδραση στην πτώση της μετοχής. Το περίεργο είναι ότι η Κομισιόν δεν επέβαλε ποσοστό 30% στα μικτό κέρδη, αλλά το έκανε π ελληνική κυβέρνηση τον περασμένο Αύγουστο στο νόμο του διαδικτύου και έπρεπε να γνωρίζει ότι θα κατέληγε σε αδιέξοδο επειδή θα εφάρμοζε δύο φορολογικές πολιτικές ανάμεσα σε επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Ως γνωστόν η ΟΠΑΠ Α.Ε. δεν παύει να έχει σκοπό την κερδοφορία, ανεξάρτητα αν το κράτος έχει μετοχές, όπως διατηρεί για παράδειγμα στις τράπεζες και άλλες επιχειρήσεις.
Το να ανάψει το πράσινο φως πώλησης η Κομισιόν και στη συνέχεια να κάνει τα στραβά μάτια σε μια άνιση φορολόγηση παραπέμπει σε άλλες καταστάσεις που ανοίγουν σειρά σοβαρότερων θεμάτων, που δεν είναι του παρόντος. Πάντως, μέχρι σήμερα η πολιτική της τριπλής παραλλαγής δεν έκανε καλό ούτε στην ελληνική οικονομία ούτε στο δημόσιο βίο, όμως τα παθήματα περνάνε απαρατήρητα και τα λάθη επαναλαμβάνονται.
Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση προτίθεται να επιβάλει εφεξής φόρο 30% στα μικτά κέρδη του ΟΠΑΠ από τα τυχερά παιχνίδια, προκειμένου να διατηρηθεί το μονοπώλιο. Μέχρι τώρα ο Οργανισμός φορολογείται επί των καθαρών κερδών του, όπως οι λοιπές Α.Ε., και αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης θα καθιστούσε λιγότερο ελκυστικό τον Οργανισμό για τους υποψήφιους επενδυτές. «Δεν γνωρίζουμε τίποτα για το θέμα αυτό» ανέφεραν την προηγούμενη Παρασκευή στελέχη του υπουργείου.
Αλλά και ο ΟΠΑΠ εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία «δεν έχει περιέλθει σε γνώση της ΟΠΑΠ Α.Ε. καμιά ενημέρωση περί αλλαγής του φορολογικού καθεστώτος που διέπει τη λειτουργία της». Η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να φορολογεί με άνισα κριτήρια τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και επομένως προκαλεί ερωτηματικό στο αν τελικά υπάρχει συμφωνία πώλησης μεταξύ κυβέρνησης και Κομισιόν για την πώληση του ποσοστού και αν ναι, ποιο είναι το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας στην οποία σίγουρα εμπλέκονται και οι εκπρόσωποι του διεθνούς οικονομικού ελέγχου.
Όλες αυτές οι εξελίξεις παραπέμπουν σε απουσία συγκεκριμένης και ουσιαστικής πολιτικής τόσο στο θέμα του ΟΠΑΠ όσο και στην αγορά των τυχερών παιχνιδιών και αυτό έχει τεράστιο κόστος στην ελληνική οικονομία. Σήμερα το ελληνικό δημόσιο κερδίζει μερίσματα ύψους 170 εκατ. ετησίως από την ΟΠΑΠ Α.Ε., ένα ποσό που υστερεί κατά πολύ σε σχέση με τα έσοδα που έχουν άλλα κράτη, τα οποία κατέχουν το 100% των εθνικών τους λοταριών.
Διαβάστε το άρθρο «Bet times» στην πηγή: KINGBET