Υψηλά έσοδα που έχει προϋπολογίσει, κινδυνεύει να χάσει η κυβέρνηση από την υπόθεση των VLTs. Η ΕΕΕΠ οδήγησε τον OΠΑΠ στην αναστολή της λειτουργίας των VLTs καθώς εισήγαγε απροειδοποίητα και χωρίς καμία διαβούλευση τον νέο κανονισμό. Αυξάνει ο κίνδυνος απώλειας των 226,8 εκατομμυρίων ευρώ που έχει προϋπολογίσει η κυβέρνηση να εισπράξει από τη φορολόγηση των VLTs του ΟΠΑΠ, με βάση το τρίτο μνημόνιο.
Παράγοντες της αγοράς τυχερών παιγνίων υποστηρίζουν πως τα 226,8 εκατομμύρια θα έχουν την ίδια τύχη με τα 35 εκατομμύρια ευρώ που υπολογίζονταν για το 2015 και τα οποία είχαν συμφωνηθεί με τους δανειστές, αλλά ποτέ δεν εισπράχθηκαν καθώς το project πάγωσε από τον ΟΠΑΠ , εξαιτίας του νέου κανονισμού που έθεσε σε εφαρμογή η ΕΕΕΠ εισάγοντας πρωτοφανείς περιορισμούς.
Τα έσοδα από τα VLTs μένουν στα αζήτητα, την ίδια στιγμή που περνούν επίπονα φορολογικά μέτρα από τη Βουλή και ενώ οι δανειστές της χώρας πιέζουν για πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Γι’ αυτό τον λόγο εκφράζονται και ανησυχίες από το οικονομικό επιτελείο, που θα κληθεί να λάβει πρόσθετα μέτρα σε περίπτωση οριστικού ναυαγίου.
Έχοντας καταβάλει το ποσό των 560 εκατ. ευρώ για την αποκλειστική χρήση για 10 χρόνια 35.000 παιγνιομηχανημάτων (VLTs), ο OΠΑΠ ήταν καθόλα έτοιμος να εγκαινιάσει την λειτουργία τους στα τέλη Ιουνίου, όταν η ΕΕΕΠ ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την αλλαγή του Κανονισμού λειτουργίας τέσσερις ημέρες πριν την επίσημη έναρξη.
Η ΕΕΕΠ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της κ. Αντώνη Στεργιώτη, οδήγησε τον OΠΑΠ στην αναστολή της λειτουργίας των VLTs, καθώς εισήγαγε απροειδοποίητα και χωρίς καμία διαβούλευση τον νέο κανονισμό, ο οποίος σύμφωνα με τον OΠΑΠ περιέχει πρωτοφανείς περιορισμούς και απαιτήσεις που αντιβαίνουν πλήρως τις βέλτιστες πρακτικές διεθνώς.
Ο νέος κανονισμός, εκτός από τη μεγάλη ζημία που προκαλεί στα έσοδα του Δημοσίου, ουσιαστικά επιτρέπει τη συνέχιση της ασυδοσίας που επικρατεί στον χώρο του παράνομου τζόγου και αποτελεί ανοιχτή πληγή όχι μόνο για την οικονομία αλλά και για την κοινωνία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς παιγνίων, το νέο πλαίσιο με τον τρόπο που εισήχθη καθώς και όσα περιλαμβάνει όχι απλά διατηρεί τους παίκτες στον παράνομο τζόγο, αλλά και τον γιγαντώνει. Ήδη ο παράνομος τζόγος των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών στη χώρα μας ξεπερνά τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Επίσης σημαντικότατη είναι η ζημία που έχουν υποστεί επενδυτές και πράκτορες του ΟΠΑΠ, οι οποίοι κατά δεκάδες προσέφυγαν στη δικαιοσύνη καταθέτοντας αγωγές κατά του Αντώνη Στεργιώτη.
Η ζημία που προκαλείται στο σύνολο της οικονομίας είναι σαφώς μεγαλύτερη, αν συνυπολογισθούν οι περισσότερες από 10.000 θέσεις εργασίας που χάνονται, οι απώλειες για την αγορά ακινήτων καθώς και για τον κατασκευαστικό κλάδο.
Η υπονόμευση της συμφωνίας για τη λειτουργία των VLTs ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο, με την απόφαση του τέως υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να διορίσει πρόεδρο της ανεξάρτητης Αρχής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων τον Αντώνη Στεργιώτη. Ο κ. Στεργιώτης άμεσα διόρισε στην Επιτροπή φίλους και πρώην συνεργάτες του, όπως ο δικηγόρος κ. Δημήτρης Παναγέας με τον οποίο θήτευσαν μαζί στο καζίνο Λουτρακίου.
Ο κ. Παναγέας τοποθετήθηκε στην τριμελή επιτροπή που ελέγχει τον ΟΠΑΠ, παρά το γεγονός ότι υπήρξε νομικός σύμβουλος του Οργανισμού επί θητείας Χρήστου Χατζηεμμανουήλ και διεκδικεί από τον ΟΠΑΠ 3 εκατ. ευρώ δικαστικώς καθώς και την επαναπρόσληψή του στον Οργανισμό. Ο θόρυβος που προκλήθηκε, οδήγησε σε παραίτηση τον κ. Παναγέα από την Τριμελή Επιτροπή Ελέγχου του OΠΑΠ. Ωστόσο, σύμφωνα έγκυρες με πληροφορίες, ο κ. Στεργιώτης κρατά κοντά του τον κ. Παναγέα σε θέση νομικού συμβούλου.
Τι υποστηρίζει η ΕΕΕΠ
Με μια μακροσκελή ανακοίνωση η διοίκηση της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) επιχειρεί να απαντήσει, με καθυστέρηση μηνών, στις καταγγελίες για όσα συμβαίνουν με τον κανονισμό των παιχνιδομηχανών (VLTs) που έχουν οδηγήσει στην αναστολή της επένδυσης από τον ΟΠΑΠ.
Στη γενικού περιεχομένου δισέλιδη ανακοίνωση η διοίκηση της ΕΕΕΠ επικεντρώνεται μόνο σε ορισμένα σημεία των αλλαγών του κανονισμού λειτουργίας των VLTs. Παραλείπει να αναφέρει πως η αιφνιδιαστική αλλαγή του κανονισμού, μόλις λίγες ημέρες πριν την έναρξη λειτουργίας των παιχνιδομηχανών, τίναξε στον αέρα την επένδυση. Τα τεχνολογικά συστήματα του ΟΠΑΠ ήταν αδύνατο να ανταποκριθούν μέσα στο περιορισμένο χρονικό διάστημα στις απαιτήσεις του νέου κανονισμού. Στην ουσία γνώριζε πως η επένδυση θα ανασταλεί, όπως και τελικά συνέβη.
Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι πως η διοίκηση του κ. Αντώνη Στεργιώτη δεν αναφέρει ούτε λέξη στην ανακοίνωση για τις καταγγελίες περί διορισμού φίλων και πρώην συνεργατών του σε κρίσιμες θέσεις (όπως η Τριμελής Επιτροπή Ελέγχου του ΟΠΑΠ) όταν είναι γνωστό πως τα συγκεκριμένα στελέχη διεκδικούν δικαστικά κάποια εκατομμύρια ευρώ από τον οργανισμό.
Στην Ε.Ε.Ε.Π., ενώ εμφανίζονται να ενδιαφέρονται διακαώς για την πάταξη της φοροδιαφυγής, παραλείπουν να αναφέρουν πως η νόμιμη δραστηριότητα των VLTs, σύμφωνα με μελέτες, θα οδηγούσε στον περιορισμό του παράνομου στοιχηματισμού από τον οποίο το ελληνικό δημόσιο χάνει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Μάλιστα, στους παράνομους χώρους λειτουργίας VLTs, οι παίκτες μπαίνουν χωρίς κάρτα, χωρίς να δίνουν το ΑΦΜ και χωρίς κάποιους από τους άλλους περιορισμούς που στην ουσία καθιστούν μη αποδοτική την επένδυση στις νόμιμες παιχνιδομηχανές.
H ανακοίνωση της Ε.Ε.Ε.Π.
Εντύπωση προκαλεί η συγχορδία δημοσιευμάτων σε μερίδα του Τύπου και ιστοσελίδων στο Διαδίκτυο τις τελευταίες ημέρες για την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.). Πόσο μάλλον, αφού επικρίνεται ότι «ρίχνει έξω» τους υπολογισμούς της κυβέρνησης για συγκέντρωση εσόδων στον «κρατικό κορβανά» από τα τυχερά παιχνίδια, εξαιτίας περιορισμών που δήθεν η ίδια έχει επιβάλλει σε μεγάλο σχέδιο του ΟΠΑΠ για νέα παίγνια σε όλη την Ελλάδα.
Κατ’ αρχήν, είναι παντελώς ανακριβές ότι στον προϋπολογισμό για το 2015 είχαν υπολογιστεί να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία 35 εκατομμύρια ευρώ από την ανάπτυξη σχεδίου του ΟΠΑΠ για ανάπτυξη μηχανημάτων τυχερών παιχνιδιών (VLTs) σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά δήθεν το σχέδιο ματαιώθηκε εξαιτίας «εμποδίων» που ύψωσε η Ε.Ε.Ε.Π. Πως είναι δυνατόν να υποστηρίζει κανείς κάτι τέτοιο, όταν είναι γνωστό ότι «πέφτουν βροχή» οι αιτήσεις στην Ε.Ε.Ε.Π. για να ελέγξει -όπως έχει την αρμοδιότητα- νέα καταστήματα που θέλουν να πάρουν άδεια όπου θα εγκατασταθούν VLTs; Αυτό δείχνει ότι το σχέδιο, όχι μόνο δεν έχει ματαιωθεί ή ανασταλεί, αλλά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Η Επιτροπή, ως Ανεξάρτητη Ρυθμιστική και Ελεγκτική Αρχή στον τομέα των παιγνίων στη χώρα μας, υλοποιεί απαρέγκλιτα τους νόμους της Πολιτείας και εφαρμόζει πιστά τους κανόνες, για τους οποίους έχει συσταθεί. Η αποστολή της, όπως ρητά ορίζεται από τους νόμους του κράτους και τους κανονισμούς, είναι, μεταξύ των άλλων, η προστασία των πολιτών και ιδιαίτερα των «ευπαθών ομάδων» του πληθυσμού από τον εθισμό στα τυχερά παίγνια. Και αυτή υλοποιεί και θα συνεχίσει να εφαρμόζει.
Άραγε, τη στιγμή που στόχος τόσο της σημερινής κυβέρνησης, όσο και των προηγουμένων, είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η αύξηση των δημοσίων εσόδων, είναι «εμπόδιο» ο όρος ότι για να παίξει ένας πολίτης τυχερά παιχνίδια στα VLTs, πρέπει να είναι καταγεγραμμένο στην «κάρτα παίκτη» το ΑΦΜ του; Να σημειωθεί πως σε αυτό υπάρχει η κατηγορηματική συγκατάθεση της Κομισιόν. Ως γνωστόν άλλωστε, αποστολή της ΕΕΕΠ είναι να διασφαλίσει τα έσοδα του Δημοσίου, συνδράμοντας κανονιστικά και με τον πλέον αδιάβλητο τρόπο το Ελληνικό Δημόσιο, ώστε αυτό να διασταυρώνει τις δαπάνες κάθε παίκτη για συμμετοχή του σε τυχερά παιχνίδια με το δηλωθέν στο ετήσιο εισόδημά του.
Πρόκειται, λοιπόν, τουλάχιστον για εκ του πονηρού ισχυρισμό, όταν μάλιστα η κυβέρνηση δηλώνει πως επιδιώκει τον ηλεκτρονικό έλεγχο σε όλες τις συναλλαγές στο πλαίσιο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Τη στιγμή, επίσης, που τα ελληνικά νοικοκυριά μαστίζονται από την οικονομική κρίση, είναι «υπερβολή» να μην μπαίνει κανένα όριο στα ποσά που μπορεί να παίξει –και να χάσει- ένας παίκτης στα συγκεκριμένα τυχερά μηχανήματα, όπως διάφοροι «κύκλοι ενδιαφερομένων» επιμένουν; Άραγε, δεν πρέπει να τυγχάνει καμίας προστασίας ο πολίτης και οι «ευπαθείς ομάδες»;
Τέλος, είναι «παράλογο» να μην μπαίνει κανένας χρονικός φραγμός και να κάθεται ο πολίτης – παίκτης μπροστά από την οθόνη των τυχερών παιχνιδιών απεριόριστο χρόνο, όσες ώρες και ημέρες το μήνα θέλει με κίνδυνο τον «εθισμό» του;
Διαβάστε το άρθρο “Μαύρη τρύπα 226,8 εκατ. στα κρατικά ταμεία λόγω VLTs” στην πηγή “www.euro2day.gr”