Οι φόβοι για επικείμενη μεγάλη «μαχαιριά» στα «χρυσά» εφάπαξ, καθώς επίσης και οι έντονες ανησυχίες για δραστικές περικοπές
στους παχυλούς μισθούς, πυροδοτούν κύμα φυγής από τον ΟΠΑΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πόρτα της εξόδου βρίσκονται πολλά στελέχη των ανώτερων κλιμακίων της εταιρείας, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και μόνιμοι υπάλληλοι με μακροχρόνια προϋπηρεσία. Και όλα αυτά ενώ τρέχουν οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση, η οποία, εφόσον τελεσφορήσει, είναι προφανές ότι θα διαμορφώσει ανατρεπτικά δεδομένα στο εργασιακό τοπίο του ΟΠΑΠ…
Οι πληροφορίες λένε ότι περίπου 20 (σε σύνολο 25) γενικοί διευθυντές και διευθυντές σκοπεύουν να αποχωρήσουν άμεσα… Ανάλογο κλίμα υπάρχει και μεταξύ όσων από τους επικεφαλής τμημάτων (που συνολικά είναι 46 άτομα) βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στις τάξεις του μόνιμου προσωπικού, που αριθμεί 161 άτομα.
Κινητήριος μοχλός των εξελίξεων είναι το «χρώμα του χρήματος», καθώς με βάση τα ισχύοντα στον ΟΠΑΠ οι αποχωρούντες γενικοί διευθυντές θα λάβουν «καθαρά» από το εφάπαξ περίπου 350.000 ευρώ έκαστος. Για τους διευθυντές το εφάπαξ είναι περί τις 220.000 ευρώ «καθαρά», ενώ για τις πιο κάτω θέσεις υπάρχουν χαμηλότερες καταβολές. Όλοι όσοι αποχωρούν παίρνουν επιπλέον περίπου 50.000 ευρώ ο καθένας μέσω του ειδικού ασφαλιστηρίου που έχει συνάψει ο ΟΠΑΠ.
Δεν χωρά αμφιβολία ότι τα συγκεκριμένα ποσά δημιουργούν ιδιαίτερη αίσθηση, καθώς συνιστούν τα «ρετιρέ» των αποδοχών στην Ελλάδα της κρίσης, της βαθιάς ύφεσης και της εφιαλτικής διάστασης που παίρνει η ανεργία. Κόντρα σε όλα αυτά, τα υψηλόβαθμα στελέχη και το μόνιμο προσωπικό του ΟΠΑΠ είναι οι καλύτερα αμειβόμενοι στη χώρα, όπως επίσης και οι υπάλληλοι της Βουλής, μαζί με εκείνους των ΕΛΠΕ.
Στην περίπτωση του ΟΠΑΠ, οι τάσεις φυγής ενισχύονται, καθώς, όπως όλα δείχνουν, επίκειται η εφαρμογή ρυθμίσεων που θα περιορίζει το χορηγούμενο εφάπαξ. Από την άλλη πλευρά, στους προσεχείς μήνες λήγει ο κανονισμός εργασίας, με συνέπεια να αναμένονται σοβαρές μειώσεις στους μισθούς σε όλα τα κλιμάκια.
Το εκπληκτικό είναι ότι όσοι εκδηλώνουν την πρόθεση να αποχωρήσουν επιζητούν μεν να πάρουν τις «χρυσές» αποζημιώσεις, αλλά παράλληλα θέλουν να επιστρέψουν στον ΟΠΑΠ από την… πίσω πόρτα, μέσω της υπογραφής ειδικών συμβάσεων έργου. Δηλαδή, να πετύχουν «μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια»…
Στο πρόσφατο παρελθόν υπάρχουν 3-4 ανάλογες περιπτώσεις (αποχώρησης και εκ νέου επιστροφής) οι συμβάσεις των οποίων όμως εκπνέουν σύντομα και δύσκολα θα ανανεωθούν από τη διοίκηση του ΟΠΑΠ, όπως λένε οι πληροφορίες. Ειδικά μάλιστα από τη στιγμή κατά την οποία έχουν υπάρξει και δικαστικές παρεμβάσεις για τον έλεγχο των ειδικών συμβάσεων έργου.
Πλέον, πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσοι τελικά θα φύγουν από τον ΟΠΑΠ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο που σηματοδοτείται από τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης. Αν μη τι άλλο, οι φυγόκεντρες δυνάμεις οι οποίες αναπτύσσονται στα υψηλά κλιμάκια της εταιρείας είναι πιθανό να δημιουργήσουν παρενέργειες σε λειτουργικό επίπεδο. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία των λογιστικών καταστάσεων του ΟΠΑΠ, οι ετήσιες μισθολογικές δαπάνες άγγιξαν τα 91.000 ευρώ ανά εργαζόμενο στη χρήση του 2011.
Υπολογίζεται ότι στη διάρκεια της περσινής χρονιάς οι μέσες καθαρές αποδοχές ανά εργαζόμενο ήταν μεταξύ 4.000 και 5.000 ευρώ, με τα υψηλόβαθμα στελέχη να εισπράττουν τουλάχιστον τα διπλάσια. Μόνο από το ετήσιο μπόνους χρήσης οι μόνιμοι υπάλληλοι παίρνουν καθαρά από 30.000 έως 60.000 ευρώ τα μεγαλοστελέχη.
Πέραν των μονίμων, στον ΟΠΑΠ απασχολούνται άλλα περίπου 800 άτομα (είναι οι πρώην ευκαιριακά εργαζόμενοι με «σύμβαση» της μιας μέρας), οι οποίοι όμως αμείβονται μηνιαίως με ποσά της τάξεως των 1.000 ή 1.200 ευρώ ο καθένας.
Πάντως, καθώς ο ΟΠΑΠ έχει πολύ μεγάλη κερδοφορία, το συνολικό εργασιακό κόστος κινείται στα επίπεδα του 5% με 6%, σε σύγκριση με τα καθαρά κέρδη της εταιρείας. Η οποία είναι αλήθεια ότι, πέραν των εργαζομένων, «σιτίζει» και πολλούς άλλους.Είτε με τη μορφή χορηγιών είτε με διμερείς επιχειρηματικές συμφωνίες που πληρώνονται αδρά.
Διαβάστε το άρθρο «Κύμα φυγής από τον ΟΠΑΠ» στην πηγή: ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΚΚΟΡΗ