Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Ψάχνουν κεφάλαια οι μνηστήρες του ΟΠΑΠ

Ψάχνουν κεφάλαια οι μνηστήρες του ΟΠΑΠ

από
Μόνο 3 λεπτά

Αγώνα δρόμου κάνουν οι «μνηστήρες» του ΟΠΑΠ προκειμένου να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη κεφαλαιακή «δύναμη πυρός»

και να διεκδικήσουν με μεγαλύτερες αξιώσεις την εξαγορά του προσφερόμενου «πακέτου» (34%) της μονοπωλιακής εταιρείας του τζόγου. Η κινητικότητα φαίνεται να είναι πιο έντονη από την πλευρά των Ελλήνων επιχειρηματιών που έχουν δείξει ενδιαφέρον για τον ΟΠ ΑΠ, ενώ άγνωστο παραμένει ποιοι και πόσοι είναι οι ξένοι παίκτες και με τι συμμαχίες θα «μπουν στο παιχνίδι». Κρίνοντας με βάση τα χρηματιστηριακά δεδομένα και μετά την υποχώρηση των τιμών στο διάστημα των τελευταίων η μερών, το «πακέτο» του 34% του ΟΠΑΠ αποτιμάται στα 710 εκατ. ευρώ.

Πηγές από τα «στρατηγεία» ορισμένων διεκδικητών θεωρούν το τίμημα αυτό σχεδόν απαγορευτικό. Ωστόσο, με βάση το επιχειρηματικό πλάνο που φέρει την κωδική ονομασία «Όλυμπος» και παρουσιάστηκε από τον ΟΠΑΠ στους «μνηστήρες» φαίνεται ότι όποιος πάρει την εταιρεία θα είναι σαν να χτυπάει… φλέβα χρυσού.

Διότι μόνο ως μέρισμα προϋπολογίζεται ότι θα διατεθεί την προσεχή δεκαετία (2013-2022) το θηριώδες ποσό των 3,16 δισ. ευρώ. Δηλαδή ο έχων το πακέτο του 34% θα εισπράξει λίγο πιο πάνω από 1 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι όποιος αγοράσει σήμερα μια μετοχή του ΟΠΑΠ στα 6,52 ευρώ θα πάρει άλλα 10 ευρώ περίπου ως συνολικό μέρισμα στο τέλος της δεκαετίας. Δηλαδή θα έχει απόδοση 53%, χωρίς να υπολογίζονται οι τυχόν υπεραξίες από την άνοδο της τιμής της μετοχής μέχρι τα τέλη του 2022. Πέραν τούτων, ο Ο Π ΑΠ υπολόγιζε ότι στο τέλος της δεκαετίας θα έχει συγκεντρώσει μετρητά στο ταμείο του που υπολογίζεται ότι θα είναι 2,18 δισ. ευρώ. Αν φυσικά δεν χρηματοδοτηθούν νέα πρότζεκτ ή εξαγορές ή δεν γίνει επιστροφή κεφαλαίου.

Άνθρωποι της αγοράς αντιμετωπίζουν με περίσκεψη το επιχειρηματικό πλάνο του ΟΠΑΠ, το οποίο θυμίζει πολύ τα βαρύγδουπα business plans που είχαν κάνει οι τράπεζες το 2007 για τη μελλοντική ροή της κερδοφορίας τους και τα οποία αποδείχθηκαν χάρτινα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στις 126 σελίδες του πρότζεκτ «Όλυμπος» καταγράφονται εκτιμήσεις με βάση τις οποίες τα μεικτά έσοδα για ολόκληρη την ελληνική αγορά του τζόγου θα διαμορφωθούν αθροιστικά στα 27 δια. ευρώ στα 10 προσεχή χρόνια. Εξ αυτών, τα 22,7 δισ. αφορούντα παιχνίδια του ΟΠΑΠ. Πρόκειται ασφαλώς για μια φιλόδοξη εκτίμηση, αφού τα μεικτά έσοδα είναι λεφτά που χάνουν οι Έλληνες παίκτες (πωλήσεις παιχνιδιών, μείοντα ποσά που εισπράττουν οι τυχεροί), οι οποίοι, σε περιβάλλον βαθιάς ύφεσης τώρα και σχετικά ήπιας μελλοντικής ανάπτυξης από το 2014 και μετά, είναι άγνωστο πώς θα συμπεριφερθούν σε ό,τι αφορά το κυνήγι της τύχης.
Και όλα αυτά όταν τη δεκαετία της ισχυρότερης ανάπτυξης για τη χώρα (2000-2009) η αγορά του τζόγου είχε μεικτά έσοδα 20,7 δισ. ευρώ…

Αν πάντως τα… προγνωστικά του ΟΠΑΠ ευστοχήσουν, τότε βαθμιαία η χώρα θα μετατραπεί σε «παράδεισο» του τζόγου, αφού μόνο από τα 35.000 «φρουτάκια» προβλέπεται να υπάρξουν μεικτά έσοδα 9,3 δισ. ευρώ. Υπό αυτό το πρίσμα θεώρησης των εξελίξεων, τόσο η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ όσο και η παραχώρηση 4-10 αδειών σε ιδιώτες για ηλεκτρονικά μηχανήματα τζόγου (VLTs) μπορεί να αποδειχθούν «χρυσά συμβόλαια»…

Σε ό,τι αφορά τους δυνάμει διεκδικητές του ΟΠΑΠ, συνεχίζονται οι ζυμώσεις με βασική παράμετρο την αναζήτηση κεφαλαίων και τη διαμόρφωση των επιχειρηματικών σχημάτων που πρέπει να έχουν κοινοποιηθεί στο Ταμείο των Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠ ΕΔ) έως τις 11 Μαρτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά ομίλου Κοπελούζου θα διεκδικήσει μέχρι τέλους τον ΟΠΑΠ μέσω κοινοπρακτικού σχήματος στο οποίο ο ελληνικός όμιλος θα έχει μικρή συμμετοχή (4%) και οι υπόλοιποι δύο εταίροι θα είναι μια γερμανική και μια ισραηλινή εταιρεία.

Έντονη κινητικότητα αναπτύσσεται και από την πλευρά του ομίλου Μελισσανίδη, που έχει συμπράξει με ισχυρούς ξένους παίκτες (όπως το fund PPF, που έχει αποκτήσειτο 5,7%τηςΤράπεζας Πειραιώς), αλλά -από ό,τι φαίνεται- συνεχίζει τις συνομιλίες και με άλλους, προκειμένου να ενταχθούν στο ίδιο σχήμα.

Η Ιντραλότ του Σωκράτη Κόκκαλη κρατάει κλειστά τα χαρτιά της ως προς τις πιθανές συμμαχίες που αναζητά, ενώ σε φάση διεργασιών βρίσκονται και οι υπόλοιποι «μνηστήρες». Δηλαδή η κινεζική Fosun, το βρετανικό fund BC Partners, καθώς καιτα αμερικανικά funds Third Point KaiTPG Capital, για τα οποία η συμμετοχή στην τελική φάση του διαγωνισμού αποτελεί ανοιχτό ερώτημα.

Τουλάχιστον από κυβερνητικής πλευράς, εκφράζεται η βεβαιότητα ότι το χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ θα τηρηθεί επακριβώς και οι οικονομικές προσφορές θα κατατεθούν στις 5 Απριλίου.

Διαβάστε το άρθρο «Ψάχνουν κεφάλαια οι «μνηστήρες» στην πηγή: ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΚΚΟΡΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ