Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Η εξαγορά των Λαχείων «φρένο» στην ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ

Η εξαγορά των Λαχείων «φρένο» στην ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ

από
Μόνο 2 λεπτά

Στο εξώδικο της η Emma Delta, η οποία έχει αναδειχθεί πλειοδότης για την εξαγορά του 33% του ΟΠΑΠ, τονίζει πως, παρότι ο ΟΠΑΠ κατέχει το 67%, δεν έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις για τη διοίκηση των Κρατικών Λαχείων .

Ισχυρές… παρενέργειες στην ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ δημιουργεί η εξαγορά από τον Οργανισμό (σε κοινοπραξία με την Intralot και τη Scientific Games) των Κρατικών Λαχείων. Η εταιρεία Emma Delta, η οποία έχει αναδειχθεί πλειοδότης για την εξαγορά του 33% του ΟΠΑΠ, έστειλε νέο εξώδικο στη διοίκηση του ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) , στο οποίο γίνεται λόγος μεταξύ άλλων για «αυθαίρετες» τακτικές όσον αφορά τον διαγωνισμό και τη σύμβαση για τα Κρατικά Λαχεία.

Μάλιστα, το εξώδικο κοινοποιείται και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Στο ΤΑΙΠΕΔ αναγνωρίζουν ότι η πώληση των Κρατικών Λαχείων έχει «μπλοκάρει» την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ. Ο πρόεδρος του Ταμείου Στέλιος Σταυρίδης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη υπογράμμισε πως, όσον αφορά το ζήτημα του ΟΠΑΠ, υπάρχει μία εμπλοκή με την υπόθεση των Κρατικών Λαχείων, έναν διαγωνισμό που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2011.
«Τον διαγωνισμό τον κέρδισε ο ΟΠΑΠ, η Intralot και η Scientific Games και έδωσαν 190 εκατομμύρια ευρώ. Η Emma Delta έχει διάφορες αντιρρήσεις επί της σύμβασης που διέπει τις σχέσεις των συμμετεχόντων στο σχήμα που κέρδισε τον διαγωνισμό», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.

Η κοινοπραξία

Να υπενθυμίσουμε πως στην κοινοπραξία για την εξαγορά των Κρατικών Λαχείων συμμετέχουν ο ΟΠΑΠ που κατέχει το 67% και οι Intralot και Scientific Games που έχουν από 16,5% η καθεμία.
Πιο αναλυτικά, στο εξώδικο της η Emma Delta τονίζει πως, παρότι ο ΟΠΑΠ κατέχει το 67%, δεν έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις για τη διοίκηση των Κρατικών Λαχείων.

Αναφέρεται, δε, ως παράδειγμα πως παρουσιάστηκε  αδυναμία συγκρότησης του Διοικητικού Συμβουλίου  της εταιρείας Κρατικά Λαχεία σε σώμα, καθώς η μειοψηφία (Intralot και SGI ελέγχουν 4 στα 11 μέλη του ΔΣ, αλλά για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων απαιτείται πλειοψηφία 8 μελών) αρνήθηκε τον διορισμό διευθύνοντος συμβούλου και τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων του. Εξάλλου, στο εξώδικο γίνεται αναφορά για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ.

«Σας καθιστούμε προσωπικά υπεύθυνους για τη θετική και αποθετική ζημία την οποία θα υποστούμε τόσο εμείς όσο και η ΟΠΑΠ ΑΕ… από τις αντισυμβατικές, παράνομες, αυθαίρετες και υπαίτιες ενέργειές σας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Από το ΤΑΙΠΕΔ αντιτείνουν πως η Emma Delta πριν καταθέσει την προσφορά της για το 33%του ΟΠΑΠ γνώριζε τους όρους και τις λεπτομέρειες  για την εξαγορά των Κρατικών Λαχείων.

Εξάλλου, μιλώντας γενικότερα για το προγραμμάτων αποκρατικοποιήσεων, ο κ. Σταυρίδης υπογράμμισε ότι στην πώληση ακινήτων καταγράφονται νομικής φύσης προβλήματα.
Σημείωσε πως στον Αστέρα Βουλιαγμένης κλείνει η συμφωνία, ωστόσο η πώληση του Ελληνικού είναι πολύ σύνθετο ζήτημα με προβλήματα, νομικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά.

Διαβάστε το άρθρο “Η εξαγορά των Λαχείων «φρένο»  στην  ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ” στην πηγή ΕΘΝΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ