Η μία μετά την άλλη έρχονται οι νομικές διεκδικήσεις του ΟΠΑΠ από το ελληνικό Δημόσιο. Για τα «φρουτάκια» στο Δικαστήριο Διεθνούς Διαιτησίας του Λονδίνου, για το τέλος 0,05 ευρώ ανά στήλη στο Συμβούλιο της Επικρατείας και για το on line Στοίχημα στον αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου, με αναφορά-αίτηση.
Ολα αυτά έχουν προκαλέσει ένα σκληρό ενδοκυβερνητικό μπραντε-φερ τους τελευταίους μήνες, με αναφορά στο πρόσωπο του κ.Αντώνη Στεργιώτη, προέδρου της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), καθώς με αυτόν συνδέεται ο τελευταίος Κανονισμός για τα «φρουτάκια», που, σύμφωνα με τον ΟΠΑΠ, είναι η αιτία για την αναστολή του επιχειρηματικού σχεδίου του.
Αν και η θητεία του έχει λήξει από τις 19 Δεκεμβρίου 2015, ο κ. Στεργιώτης συνεχίζει να είναι πρόεδρος της Επιτροπής, αφού ο νόμος δίνει εξάμηνη παράταση μέχρι να αποφασιστεί η ανανέωση ή μη της θητείας του. Στο μεταξύ, οι πιέσεις συνεχίζονται, από τη στιγμή που μέσα στην κυβέρνηση, με βάση πληροφορίες, έχουν διαμορφωθεί δύο μέτωπα: το ένα υπέρ της παραμονής του κ. Στεργιώτη και το άλλο υπέρ της αντικατάστασής του (άποψη που υποστηρίζεται από κύκλους του αντιπροέδρου της κυβέρνησης). Σημειωτέον ότι πρόκειται για μια μάχη που συνεχίζεται και στο Δ.Σ. της Επιτροπής (στην οποία ήδη έχουν αλλάξει τέσσερα από τα εννέα μέλη).
ΣΥΜΒΑΣΗ.
Στις 26 Νοεμβρίου 2015 ο ΟΠΑΠ κατέφυγε στο Δικαστήριο Διεθνούς Διαιτησίας του Λονδίνου για την από το 2011 σύμβαση παραχώρησης που αφορά στην εγκατάσταση και την εκμετάλλευση 35.000 παιγνιομηχανημάτων (VLTs), καθώς, όπως σημειώνει, η ριζική μεταβολή των συνθηκών υλοποίησης του έργου οδήγησε την ΟΠΑΠ Α.Ε. στην αναστολή της δραστηριότητάς της, εκτιμώντας ότι οι ζημίες ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ. Όμως, ο πρόεδρος της Επιτροπής, μιλώντας στο «MoneyPro», λέει χαρακτηριστικά, αντικρούοντας το επιχείρημα των Τσέχων: «Την ΕΕΕΠ δεν μπορεί να την κρίνει το Διαιτητικό Δικαστήριο, γιατί δεν είναι αντισυμβαλλόμενος».«… Η σύμβαση για τα VLTs προβλέπει ότι ο ΟΠΑΠ οφείλει να συμμορφωθεί με όποια απόφαση βγάλει η ΕΕΕΠ, χωρίς βέβαια να την προκαθορίζει, αφού η ΕΕΕΠ είναι ανεξάρτητη Αρχή και δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση των δύο πλευρών. Ο Κανονισμός είναι απόφαση της ΕΕΕΠ και η ΕΕΕΠ δεν παίρνει εντολές και, αντίστοιχα, δεν έχει ευθύνη για τη σύμβαση», σημειώνει και επισημαίνει: «Η προσφυγή στο Διαιτητικό Δικαστήριο είναι προσχηματική και όχι ουσιαστική. Γίνεται για να ασκηθούν πολιτικές πιέσεις, ώστε η κυβέρνηση να συνθηκολογήσει. Αν ήθελαν επί της ουσίας να προσβάλουν τον Κανονισμό, θα είχαν προσφύγει κατά της απόφασης του Κανονισμού πριν από τον Οκτώβριο, όταν έληξε η προθεσμία. Δεν το έκαναν».
Ο Κανονισμός των VLTs, που έχει αλλάξει τα δεδομένα για το παιχνίδι, θέτει ως προϋπόθεση για να παίξει κανείς στα Play ΟΡΑΡ την ονομαστική κάρτα παίκτη με τον ΑΦΜ του και όριο απωλειών τα 80 ευρώ ανά ημέρα. Σύμφωνα με αυτό το πλάνο, ο ΟΠΑΠ θεωρεί ότι το πρότζεκτ «Play ΟΡΑΡ» δεν είναι βιώσιμο. Για αυτό ο κ.Στεργιώτης, αλλά και το υπόμνημα στο Δικαστήριο αναφέρουν ότι ο ΟΠΑΠ κρύβεται πίσω από τον Κανονισμό, ενώ δεν ήταν έτοιμος να ξεκινήσει το παιχνίδι. «Ο ΟΠΑΠ ξεκίνησε τις πιστοποιήσεις για το πρότζεκτ αφού…
ανακοίνωσε ότι το αναστέλλει», σημειώνει ο πρόεδρος της Επιτροπής, υπογραμμίζοντας ότι ο ΟΠΑΠ δεν ήταν έτοιμος να ξεκινήσει το πρότζεκτ το καλοκαίρι.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ.
Σύμφωνα με την παρουσίαση του ΟΠΑΠ στην Επιτροπή Παιγνίων, το φθινόπωρο του 2014, τον Ιούνιο του 2015 θα είχε ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της εγκατάστασης των VLTs, με 8.200 μηχανήματα σε 260 «gaming halls». Ωστόσο, τον Ιούνιο του 2015 δεν ήταν έτοιμος να ανοίξει κανένα, αφού μέχρι τότε δεν είχε κατατεθεί ούτε μία αίτηση στην Επιτροπή για πιστοποίηση καταστήματος.
Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η αναστολή του πρότζεκτ, άρχισε ουσιαστικά η προετοιμασία του, αφού, από τις 15 Ιουνίου έως τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου 2015, παρότι το έργο είχε ματαιωθεί, πιστοποιήθηκαν 6.739 μηχανήματα σε 58 καταστήματα και, βέβαια, οι πιστοποιήσεις συνεχίζονται.
Οσο για τον ΑΦΜ, δεν μπήκε «αιφνιδιαστικά». Υπήρχε στην κάρτα παίκτη ήδη από το 2011 (νόμος 2002) και ήταν υποχρέωση και όταν η Emma Delta αγόρασε τον ΟΠΑΠ από το ελληνικό Δημόσιο, το 2013. Επιπλέον, επιβάλλεται με βάση τη νομοθεσία και η τέταρτη Οδηγία (2015/849) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ε.Ε., που αυστηροποιεί τα μέτρα για ξέπλυμα μεταξύ άλλων και μέσω παιγνίων. Ενα μέτρο κατά του ξεπλύ ματος είναι να συμπεριληφθεί ο ΑΦΜ στην κάρτα παίκτη, που υποχρεούται να εκδίδει η ΟΠΑΠ Α.Ε., ώστε να καταγράφονται όλες οι συναλλαγές και να διασταυρώνονται με τα εισοδήματα, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έγινε.
Ρήτρα χωρίς νομική διαδικασία
Το ελληνικό Δημόσιο ζητά, σύμφωνα με πληροφορίες, απόρριψη της προσφυγής και της δικαιοδοσίας του Διαιτητικού Δικαστηρίου. Η αιτιολογία που επικαλείται είναι ότι η ρήτρα για επίλυση των θεμάτων της σύμβασης στο Διαιτητικό Δικαστήριο του Λονδίνου μπήκε στη σύμβαση χωρίς προηγούμενα να έχει τηρηθεί η νομική διαδικασία, ώστε να είναι νόμιμη, χωρίς δηλαδή σχετική εισήγηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και απόφαση υπουργού. Και ότι, σύμφωνα με το υπόμνημα, η ελληνική πλευρά αρνείται τη δικαιοδοσία του Διαιτητικού Δικαστηρίου, καθώς η υπόθεση δεν αφορά πράξη ή παράλειψη του ελληνικού Δημοσίου, που είναι αντισυμβαλλόμενος, αλλά απόφαση της Επιτροπής Παιγνίων. Το αποτέλεσμα της δικαστικής αυτής αντιδικίας, της οποίας η ημερομηνία δεν έχει καθοριστεί, θα κρίνει πολλά. Αν το Δημόσιο χάσει και ο ΟΠΑΠ αποδείξει ότι ο Κανονισμός πρέπει να αλλάξει, θα καταφέρει να δημιουργήσει τις συνθήκες που επιθυμεί και να ξεκινήσει το πρότζεκτ και το πιθανότερο είναι να λάβει παράταση. Αν, όμως, χάσει, θα πρέπει ή να εγκαταστήσει άμεσα τα VLTs ή να τα επιστρέψει αζημίως τον Νοέμβριο του 2016 στο Δημόσιο, το οποίο και θα μπορεί να επαναπροκηρύξει διαγωνισμό. Το ελληνικό Δημόσιο εκπροσωπείται από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και την Επιτροπή Παιγνίων και προς το παρόν, αν και δεν έχει οριστεί δικάσιμος, η υπερασπιστική γραμμή του εκφράζεται με τις απαντήσεις στην προσφυγή του ΟΠΑΠ, μέσω του υπομνήματος που κατατέθηκε στο Διαιτητικό Δικαστήριο τον Δεκέμβριο του 2015.
Διαβάστε το άρθρο “ΕΩΛΗ Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥ ΟΠΑΠ” της Μαρίας Πρωτονοταρίου στην πηγή “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ”