Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Απαιτούν κατάργηση του φόρου στο κρασί και το στοίχημα

Απαιτούν κατάργηση του φόρου στο κρασί και το στοίχημα

από
Μόνο 3 λεπτά

Μια σειρά από «όχι», ακόμη και για ψηφισμένα μέτρα, άκουσε η κυβέρνηση από το κουαρτέτο, που αναχώρησε χθες από την Αθήνα με ανοικτό το εισιτήριο επιστροφής. Οι επικεφαλής των θεσμών αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα και την εφαρμογή μιας σειράς από παρεμβάσεις, με κυρίαρχες τον φόρο στο κρασί που θεωρητικά έχει επιβληθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2016, όπως επίσης και την επιβάρυνση των 5 λεπτών ανά στήλη στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ. Και όχι μόνο… Ζήτησαν να ξαναδούν το μισθολόγιο του Δημοσίου και την εξέλιξη του την επόμενη τριετία, ενώ επέμειναν εκ νέου να μπουν μάνατζερ του ιδιωτικού τομέα στις διοικητικές θέσεις φορέων και οργανισμών του Δημοσίου.

Αν και οι συζητήσεις του τελευταίου πενθημέρου στο Χίλτον χαρακτηρίστηκαν και από τις δύο πλευρές «αναγνωριστικές», ωστόσο έδωσαν το κλίμα της σκληρής διαπραγμάτευσης που θα ακολουθήσει. Αμφισβήτησαν την απόδοση πολλών από τα προτεινόμενα μέτρα της κυβέρνησης, ενώ με τη γριφώδη φράση «αυτά δεν λειτουργούν και πρέπει να τα ξαναδούμε» άφησαν ανοικτό παράθυρο για «ξήλωμα» ψηφισμένων νομοσχεδίων στη Βουλή.

Το πρώτο που αμφισβήτησαν ήταν η αύξηση της φορολογίας στο κρασί, μέτρο το οποίο η κυβέρνηση έλαβε για να καλύψει ένα μέρος από τη μη εφαρμογή του 23% ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Οι εισπράξεις υπολογίζονταν για το 2016 στα 55 εκατ. ευρώ, πλην όμως το μέτρο δεν φαίνεται να αποφέρει κάτι, αφού στην ουσία δεν εφαρμόζεται. Η πλειονότητα των οινοποιείων δεν διαθέτει τις απαραίτητες «φορολογικές αποθήκες», όπως ορίζει ο νόμος, με αποτέλεσμα οι οινοποιοί να ζητούν απεγνωσμένα αναστολή του μέτρου έως τον Μάιο.

Το δεύτερο που έβαλαν εκ νέου στο μικροσκόπιο τους οι επικεφαλής του κουαρτέτου ήταν τα 5 λεπτά επιβάρυνσης ανά στήλη στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ. Το κράτος είχε προϋπολογίσει έσοδα 350 εκατ. ευρώ, πλην όμως τόσο η πτώση του τζίρου όσο και η δικαστική εμπλοκή μετά την προσφυγή της εταιρείας κατά του Δημοσίου δεν φαίνεται να φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Οι θεσμοί επανέλαβαν πολλές φορές τη φράση «πρέπει να το αλλάξουμε».

Από αυτά τα δύο μέτρα και μόνο, το κενό που προκύπτει στον προϋπολογισμό του 2016 είναι 300 εκατ. ευρώ, για τα οποία θα πρέπει να αναζητηθούν ισοδύναμα, σε περίπτωση που το κουαρτέτο επιμείνει στην ακύρωσή τους.
Όμως, αυτό δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα της κυβέρνησης, όπως προκύπτει από την πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης που γίνεται σε δόσεις.

Ακόμη ένα μείζον πρόβλημα είναι το φορολογικό. Το σχέδιο του Ευκλείδη Τσακαλώτου για φορολόγηση 50% των υψηλών εισοδημάτων, άνω των 50.000 ή 60.000 ευρώ, συνάντησε τη σθεναρή αντίδρασή τους, καθώς η εκτίμησή τους είναι ότι αυτό θα γιγαντώσει τη φοροδιαφυγή. «Τότε να πάω τον συντελεστή στο 55%, ώστε να πάρουμε σίγουρα 300 εκατ. ευρώ», αντέτεινε ο κ. Τσακαλώτος, προκαλώντας την ακόμη μεγαλύτερη δυσφορία τους.
Οι δανειστές εγκάλεσαν, επίσης, το υπουργείο Οικονομικών επειδή δεν έχει ενσωματώσει την έκτακτη εισφορά και έχει εφαρμόσει το μνημόνιο σε ό,τι αφορά στη φορολόγηση αγροτών, ελευθέρων επαγγελματιών και εισοδημάτων από ενοίκια.
Οι επικεφαλής του κουαρτέτου αρνήθηκαν, επίσης για πολλοστή φορά, το σχέδιο για τη λοταρία, με την οποία η κυβέρνηση, από την εποχή του Γϊάνη Βαρουφάκη, επιχειρεί να τους πείσει ότι θα πατάξει μέρος της φοροδιαφυγής.

Με μεγάλη επιφύλαξη αντιμετώπισαν οι θεσμοί και τις μισθολογικές και διαρθρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο. Ζήτησαν με λεπτομέρειες το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου για την επόμενη τριετία, ενώ επέμειναν πως στις ανώτατες επιτελικές θέσεις των φορέων του Δημοσίου (ΔΕΚΟ, οργανισμοί) πρέπει να τοποθετηθούν μάνατζερ επιλεγμένοι από την ελεύθερη αγορά. Το νομοσχέδιο, όμως, του αρμόδιου υπουργού, που συζητείται στη Βουλή, προβλέπει πως προτεραιότητα έχουν τα στελέχη του Δημοσίου και, μόνο αν υπάρξει έλλειμμα, θα δοθεί χώρος σε στελέχη του ιδιωτικού τομέα. 

Διαβάστε το άρθρο “Απαιτούν κατάργηση του φόρου στο κρασί και το στοίχημα” της Κάτιας Μακρη και του Όμηρου Εμμανουηλίδη στην πηγή “ΑΓΟΡΑ”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ