O ρόλος του ρυθμιστή της αγοράς ανατίθεται στην Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας των Παιγνίων. Κλείνει τον παράνομο διαδικτυακό
τζόγο η ελληνική κυβέρνηση, ενισχύει το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ και τον ρόλο της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας των Παιγνίων (ΕΕΕΠ) ως ρυθμιστή της αγοράς.
Παράλληλα, στις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, μετατίθεται η χρονική ισχύς της άδειας των παιγνιομηχανών (VLTs) δεδομένου ότι έχουν μεσολαβήσει 16 μήνες που η άδεια αυτή παραμένει ανενεργή. Οι νέες ρυθμίσεις περιλαμβάνονται σε νέο σχέδιο νόμου για τη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς που δόθηκε χθες προς δημόσια διαβούλευση. Ο νέος νόμος περιλαμβάνει σωρεία αλλαγών τόσο του νόμου που αφορά την αρχική άδεια του ΟΠΑΠ (ν. 2843/200) όσο και τον πιο πρόσφατο νόμο «Ρύθμισης της αγοράς παιγνίων» (ν.4002/2011).
Επίσης, με τις νέες διατάξεις καταργούνται δεκάδες παλιότερες που είχαν εκδοθεί από την ίδρυση του ΟΠΑΠ μέχρι σήμερα και αφορούν χορηγίες, τις σχέσεις του ΟΠΑΠ με τους πράκτορες κ.ά. Βασικός στόχος της κυβέρνησης με τις νέες ρυθμίσεις είναι η διατήρηση του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ, υπό τον ασφυκτικό έλεγχο της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας των Παιγνίων.
Η κυβέρνηση κινείται προς την κατεύθυνση της διατήρησης του μονοπωλίου -παρά την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού- αλλά με «δρακόντεια μέτρα» που θα συνάδουν με τους σκοπούς ύπαρξης του μονοπωλίου. Έτσι, παρέχονται νέες αρμοδιότητες στην ΕΕΕΠ με τη δημιουργία της τριμελούς Επιτροπής Ελέγχου του ΟΠΑΠ, την έκδοση ατομικής κάρτας παίκτη τόσο για τα παιγνιομηχανήματα, όσο και για το Διαδίκτυο.
Ο νέος νόμος επιβάλλει ποινές έως και 200.000 ευρώ σε όποιον επιτρέπει τη συμμετοχή ανηλίκων στα τυχερά παίγνια ή μεταβιβάζει κάρτες παίκτη σε τρίτους ή ανηλίκους. Η τριμελής Επιτροπή της ΕΕΕΠ συμμετέχει στα διοικητικά συμβούλια του ΟΠΑΠ και έχει δικαιώματα βέτο στις αποφάσεις που αφορούν την τήρηση του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας των τυχερών παιγνίων, την προώθηση/διαφήμιση τυχερών παιγνίων, την τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων κ.ά.
Το δεύτερο που επιχειρείται με τις νέες ρυθμίσεις είναι ο εξοβελισμός του μη αδειοδοτημένου διαδικτυακού τζόγου. Η ΕΕΕΠ πλέον συντάσσει τόσο τον κατάλογο των αδειοδοτημένων παροχών (white list), όσο και των μη αδειοδοτημένων που λειτουργούν στην ελληνική αγορά (black list).
Η λίστα των τελευταίων αποστέλλεται τόσο στην Τράπεζα ins Ελλάδθ3, προκειμένου να μπλοκαριστούν οι συναλλαγές, όσο και στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, αξιώνοντας από τους παρόχους Internet (ΟΤΕ, Forthnet κ.λπ.) τη διακοπή λειτουργίας των μη αδειοδοτημένων ιστοτόπων. Κάθε παράβαση επισείει βαριά πρόστιμα.
Εν τω μεταξύ, το Δ.Σ. του ΟΠΑΠ χθες ενέκρινε τρίμηνη παράταση του ιδιωτικού συμφωνητικού που έχει υπογράψει με την εταιρεία Intralot. Οι όροι ισχύος του συμφωνητικού για τη νέα παράταση είναι οι ίδιοι ακριβώς με εκείνους που περιγράφονται στην ανακοίνωση της εταιρείας της 30ής Ιουλίου 2010.
Διαβάστε το άρθρο «Ενισχύεται θεσμικά το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ» στην πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΑΡΑΒΕΛΗ