Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠ 5 δισ.στοίχημα στο ίντερνετ ζητούν νομιμοποίηση

5 δισ.στοίχημα στο ίντερνετ ζητούν νομιμοποίηση

από
Μόνο 2 λεπτά

Το μερίδιο που θεωρεί πως της αναλογεί, από την πίτα των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ του ιντερνετικού τζόγου, γλυκοκοιτάζει η κυβέρνηση. Γι’ αυτό και το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει νομοσχέδιο, που θα νομιμοποεί το τζογάρισμα στο ίντερνετ και θα βάζει τάξη σε μια αγορά, στην οποία αυτή τη στιγμή «γίνεται χαμός». Καθώς το στοίχημα στο internet είναι παράνομο, όποιος το παίζει, παίρνει οπωσδήποτε ρίσκα.

 

 Οι εταιρείες του διαδικτύου πολλές φορές είναι εταιρείες φαντάσματα, που δεν βρίσκονται καν στην Ελλάδα και δεν μπορείς να τις κυνηγήσεις δικαστικά, όπως δηλώνουν αρμόδιοι του ΟΠΑΠ.

Έτσι κι αλλιώς, η εμπειρία στο θέμα ίντερνετ δείχνει ότι κάθε απόπειρα καταστολής και ελέγχου από τα κράτη και εταιρείες, συνήθως πέφτει στο κενό. Το ίντερνετ είναι τεράστιο και πανίσχυρο. Και παρά τα ρίσκα, που σίγουρα υπάρχουν, η αγορά του ιντερνετικού τζόγου αποκτά όλο και μεγαλύτερο κοινό. Το στοίχημα «από τον καναπέ» γίνεται συνήθεια για όλο και περισσότερους. Υπάρχει έρευνα από την Alco, που διενεργήθηκε στο διάστημα 8-15 Ιουλίου 2010, η οποία λέει ότι, μπορεί η ΟΠΑΠ ΑΕ να έρχεται πρώτη στις προτιμήσεις των παικτών, όμως, οι λιγότεροι που τζογάρουν σε παιχνίδια εκτός ΟΠΑΠ, το κάνουν έως και τέσσερις φορές συχνότερα! Το αποτέλεσμα είναι πως αυτά που ξοδεύονται την εβδομάδα για παιχνίδια στο ίντερνετ να είναι τελικά περισσότερα, από τα αντίστοιχα για παιχνίδια της ΟΠΑΠ.
Στην προσπάθεια της να νομιμοποιήσει τον ιντερνετικό τζόγο, η κυβέρνηση σκοπεύει να ακολουθήσει παραδείγματα από την Ευρώπη. Επίσης, είναι αλήθεια είναι πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να νομιμοποιήσουν τον τζόγο στο ίντερνετ, για να μην υπάρχει κρατικό μονοπώλειο. Παρά τις πιέσεις, όμως, πολλές κυβερνήσεις θέλουν να προστατεύσουν αυτό το κρατικό μονοπώλιο για οικονομικούς λόγους. Επίσης, ο τζόγος ανέκαθεν ήταν θέμα ταμπού κι οι πολιτικοί φοβούνται να το πιάσουν. Για να καταλάβουμε τον πανικό, που προκαλεί στους πολιτικούς το θέμα τζόγος, ας μην πάμε μακριά. Αρκεί μόνο να θυμηθούμε την κίνηση Σημίτη το 2002, που μέσα σε μια νύχτα έκλεισε όλα τα μαγαζιά με ηλεκτρονικά παιχνίδια στη χώρα, επειδή ο Τριανταφυλλόπουλος έπαιξε στη Ζούγκλα θέμα με τα φρουτάκια, στο οποίο φερόταν να εμπλέκεται και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.
Από την άλλη, υπάρχουν τα παραδείγματα της Γαλλίας και της Ιταλίας, οι οποίες έχουν νομιμοποιήσει το τζογάρισμα στο ίντερνετ, με διάφορες προφάσεις, ώστε να μη σοκάρουν πάρα πολύ τα «χρηστά ήθη». Ο Μπερλουσκόνι, για παράδειγμα, χρησιμοποίησε την συμφορά της Λ’ Άκουιλα ως πρόσχημα για τη νομιμοποίηση του τζόγου στο ίντερνετ.  Τα έσοδα που θα έβγαζε το κράτος από τον ιντερνετικό τζόγο, θα πήγαιναν όλα για να απαλύνουν τις πληγές των χτυπημένων από το σεισμό. Οι Γάλλοι χρησιμοποίησαν τη συγκυρία του Μουντιάλ της Νότιας Αμερικής. Και στις δύο περιπτώσεις, πάντως, σε οικονομικό επίπεδο, η νομιμοποίηση του τζόγου στο ίντερνετ μεγάλωσε την πίτα και έφερε έσοδα στον κρατικό κορβανά.
Αυτά τα έξτρα έσοδα περιμένει και η ελληνική κυβέρνηση και θέλει να νομιμοποιήσει τον ιντερνετικό τζόγο. Όπως διαδίδουν, περιμένουν έσοδα της τάξης των 700 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, από τους φόρους και τις άδειες και που μπορεί να μεγαλώσει από τη νομιμοποίηση κι άλλο. Αν και τα νούμερα αυτά, πιθανόν να είναι παραφουσκωμένα.  Αλλά ακόμα κι αν δεν πάρουν τόσα πολλά, θα τσιμπήσουν σίγουρα κάτι παραπάνω από το τίποτα που αυτή τη στιγμή εισπράττουν από έναν τζίρο των 5 δισεκατομμυρία

Πηγή: Raporter.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ