Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠ Τα λαχεία ανεβάζουν το κασέ του ΟΠΑΠ

Τα λαχεία ανεβάζουν το κασέ του ΟΠΑΠ

από
Μόνο 2 λεπτά

O ΟΠΑΠ ως σήμερα έχει εξελιχθεί σε βασικό αιμοδότη του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και έχει βγάλει από δύσκολη θέση

τις διοικήσεις του ΤΑΙΠΕΔ. To 2011 έδωσε 935 εκατ. ευρώ για να λάβει την παράταση του μονοπωλίου στα τυχερά παιχνίδια ως το 2030 αλλά και την άδεια για την εγκατάσταση 35.000 VLTs.

H απόφαση αυτή τον οδήγησε να συνάψει για πρώτη φορά δανεισμό στην ιστορία του, να μειωθούν τα διαθέσιμά του και να περιορίσει το μέρισμα στους μετόχους. Σήμερα ο δανεισμός του ΟΠΑΠ ανέρχεται σε 286 εκατ. ευρώ και τα διαθέσιμά του σε 340 εκατ. ευρώ. Στα κρατικά λαχεία πάλι ο Οργανισμός σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος, αφού επωμίστηκε και το μερίδιο της Lottomatica.

Ο ΟΠΑΠ θα κληθεί να καταβάλει συνολικά 127,3 εκατ. ευρώ για τα λαχεία, εκ των οποίων τα 90 εκατ. μέσα στους επόμενους τρεις-τέσσερις μήνες. Επίσης, από 1ης Ιανουαρίου 2013 θα επιβληθεί φόρος 30% στα μεικτά κέρδη του Οργανισμού, 10% φόρος στα κέρδη των παικτών που θα επιφέρει μείωση του ανακυκλώσιμου τζίρου, ενώ ο ΟΠΑΠ θα πρέπει στο τέλος κάθε χρήσης να καταβάλλει στα δημόσια ταμεία τα αδιάθετα κέρδη των παικτών και όχι να τα παρακρατεί.

Ολα αυτά θα ροκανίσουν το ταμείο του ΟΠΑΠ και το πιο πιθανό είναι να προσφύγει σε νέο δανεισμό για να καλύψει τη συμμετοχή του στα λαχεία.

Οπως όμως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, μπορεί το κράτος να «άρμεξε» τον Οργανισμό λίγο προτού τον πουλήσει αλλά τον έχει οχυρώσει από τον πως χαρακτηριστικά αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, μπορεί το κράτος να «άρμεξε» τον Οργανισμό λίγο προτού τον πουλήσει αλλά τον έχει οχυρώσει από τον ανταγωνισμό και τον έχει προικίσει με δράσεις που με σωστή διαχείριση θα εκτινάξουν τα μεγέθη του.

Μόνο από τα VLTs στην πλήρη ανάπτυξή τους ο Οργανισμός θα έχει ετήσια έσοδα άνω των 500 εκατ. ευρώ. Με το μονοπώλιο που του παρέχεται στο διαδικτυακό αθλητικό στοίχημα ως το 2020 όλοι οι ανταγωνιστές αποχώρησαν από την Ελλάδα, ενώ η εισαγωγή του Ξυστό θα τριπλασιάσει σύμφωνα με εκτιμήσεις της κοινοπραξίας τους τζίρους των κρατικών λαχείων, με τον ΟΠΑΠ να καρπούται το 67% των μελλοντικών καθαρών κερδών. Ολα αυτά από το 2014, χρονιά που θα έχει και παγκόσμιο κύπελλο.

H εκτίμηση της απερχομένης διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ έκανε λόγο για ένα τίμημα της τάξεως των 500-700 εκατ. ευρώ για το 33% του Οργανισμού. Αναλυτές εκτιμούν ότι λόγω της συμμετοχής του ΟΠΑΠ στα κρατικά λαχεία το ανώτατο εύρος της αρχικής αποτίμησης θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Οι μνηστήρες

Οι επτά υποψήφιοι για τον ΟΠΑΠ είναι: η BC Partners, η Emma Delta Ltd, fund με κύριους μετόχους τους Jiri Smejc (66,7%) και Γιώργο Μελισσανίδη (33,3%), η κοινοπραξία των εταιρειών Gauselmann AG (55%), Playtech Ltd (41%) και Helvason Ltd (4%), η Intralot, η Primrose Treasure Limited, θυγατρική της κινεζικής εταιρείας Fosun, η Third Point LLC και η TPG Capital.

Θεωρείται σίγουρο πως τα αρχικά σχήματα των υποψηφίων θα αλλάξουν (εκτός των leaders των κοινοπραξιών), αφού αυτή την περίοδο εν όψει των δεσμευτικών προσφορών καθορίζονται οι συμμαχίες που θα εξασφαλίσουν και τη χρηματοδότηση για τη διεκδίκηση του 33% του ΟΠΑΠ.

Διαβάστε το άρθρο «Τα λαχεία ανεβάζουν το κασέ του ΟΠΑΠ» στην πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ