Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Οι εξελίξεις στα τυχερά κι ο βιασμός της αλήθειας

Οι εξελίξεις στα τυχερά κι ο βιασμός της αλήθειας

από
Μόνο 4 λεπτά

Οι απανωτές εξελίξεις στα θέματα των τυχερών παιγνίων, τα δυο διαδοχικά σχετικά συνέδρια και το πώς η χαρά δεν άφησε

να κρυφτούν κάποιοι θα μας απασχολήσουν σήμερα.

Στην εσπερίδα της ΕΕΔΕ στις 3 Δεκεμβρίου, η ΟΠΑΠ αρχικά εξέπληξε δια της ομιλίας του κυρίου Δούκα, υπευθύνου για τα 35.000 μηχανάκια VLT, που είπε ότι δεν έχουν καμία σχέση με το τζόγο, καμία σχέση με ανθρώπους που χάνουν τα λεφτά τους, αλλά αποκλειστικά και μόνο με τη διασκέδαση.

Επίσης χαρακτήρισε τα παιχνίδια περιορισμένου οφέλους (αυτά που δεν κερδίζεις πάνω από π.χ. 10 ευρώ και επομένως δύσκολα προκαλούν εθισμό) ως απλά, παλαιότερης τεχνολογίας. Τέλος εξήγησε πώς η κάρτα παίκτη που προβλέπεται από το νόμο για να προστατεύονται οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, θα χρησιμοποιηθεί από την ΟΠΑΠ για στοχευμένο μάρκετινγκ στους παίκτες.

Πρόκειται από κείνες τις θέσεις που είναι καλύτερο να μένουν ασχολίαστες. Το μόνο που προσθέτουμε είναι την απεγνωσμένη προσπάθεια της ΟΠΑΠ να ανεβάσει τα όρια στοιχηματισμού στα φρουτάκια (προφανώς κύριε Δούκα για να διασκεδάζουν οι πελάτες σας με την ψυχή τους).

Εν συντομία και «ρεπορταζιακά» αναφέρουμε ότι ο συμμετέχων στο πάνελ κ. Ζενζεφίλης από την Intralot, απαντώντας σε ερώτηση από τοκοινό που δεν απευθυνόταν καν σε εκείνον αλλά στον Πρόεδρο της ΕΕΕΠ, ξεκίνησε με τη φράση “εμείς ως κράτος…”! Εμείς ως ταπεινοί παρατηρητές, ευχόμαστε στην Intralot να αντικαταστήσει σύντομα και τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Λίγες μέρες μετά, διέρρευσε το γνωστό κείμενο με τις σκανδαλώδεις τροπολογίες.
Εκ των υστέρων μας δίνεται η δυνατότητα να εκτιμήσουμε ότι κάποιοι από τους ομιλητές που δεν έπρεπε να τις γνωρίζουν τις ήξεραν, ενώ εκείνοι που έπρεπε, όπως για παράδειγμα η Επιτροπή Παιγνίων, τις διάβασαν έκπληκτοι στο Gazzetta (που τις δημοσίευσε στο σύνολό τους αποκλειστικά).

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής απαντώντας σε επιστολή της RGA (του συνδέσμου των διαδικτυακών παροχών τυχερών παιχνιδιών, με μέλη όπως οι Betfair, BWIN, Sportingbet, Bet365 κ.α.) έκανε πάλι σαφές ότι στην Ελλάδα δεν έχει παραχωρηθεί ουδεμία άδεια διαδικτυακού στοιχηματισμού. Η διαρροή των τροπολογιών και η ομιλία του κυρίου Λουρόπουλου της ΟΠΑΠ, που θα αναφέρουμε πιο κάτω, κάποιους εκθέτει, αλλά σίγουρα δεν ξέρουμε ακόμη ποιους.

Ο κύριος Λουροπουλος μας είπε προχθές ότι εταιρική κοινωνική ευθύνη είναι να πληρώνεις τους φόρους σου, να αμοίβονται οι συνεργάτες σου και να κάνεις διαφήμιση στα media, ή με χορηγίες-εμπορικές συμφωνίες! Και για να είμαι δίκαιος, στα 2,8 δις ευρώ που παρουσίασε ως το “κοινωνικό πρόσωπο” της εταιρείας την τελευταία τριετία, περιλαμβάνονται και κάπου 70 εκ. για δωρεές. Δηλαδή 2,5% του συνόλου ή αμελητέο ποσοστό, συγκρινόμενο με τα μονοπωλιακά υπερκέρδη τους, για εκείνη τη δραστηριότητα που παρουσιάζει μια νορμάλ εταιρία ως εταιρική κοινωνική ευθύνη.

Στη συνέχεια είπε ότι όχι μόνο έχει δικαίωμα στο διαδικτυακό στοίχημα, αλλά πρόκειται μάλιστα και για μονοπώλιο που “αγόρασε με λεφτά”! Αν τα λέει σωστά, τότε η σύμβαση επέκτασης του μονοπωλίου, το κείμενο της οποίας παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ΕυρωπαΪκή Επιτροπή, που όπως μαθαίνουμε ήδη εξετάζει επίσημη καταγγελία για παράνομη παραχώρηση μονοπωλιακού δικαιώματος στην ΟΠΑΠ
ΑΕ.

Με δεδομένα την παραπάνω βάσιμη καταγγελία για το διαδικτυακό, αλλά και τη γνωστή διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το επίγειο μονοπώλιο, το να διατηρείς αμφιβολίες για το αύριο του μονοπωλίου είναι τουλάχιστον δικαιολογημένο. Έτσι όταν ο κύριος Λουρόπουλος λέει ότι “θα χρειαστούν μαγικά” για να βρεθεί η ΟΠΑΠ αντιμέτωπη με ανταγωνιστές, μάλλον ΚΑΙ αυτός θεωρεί πως είναι “κράτος”.

Λίγο νωρίτερα είχε μιλήσει ο κύριος Γιαννακόπουλος της Επιτροπής Παιγνίων με το ακροατήριο να κρέμεται από τα χείλη του, καθώς όλοι περίμεναν κάποιες διευκρινίσεις για ότι εξελίχθηκε τις τελευταίες δυο εβδομάδες. Τέτοιες διευκρινίσεις, τουλάχιστον όσοι άκουσαν την ομιλία του, δεν πήραν.

Πήραν όμως αυτοί που δεν τον άκουσαν αλλά περίμεναν στα γραφεία να γράψουν ότι τους καπνίσει και βολεύει τα αφεντικά τους. Φυσικά δεν περιμένατε από δω να μάθετε ότι υπάρχουν συμφέροντα που σχετίζονται με μέσα, αλλά να κρατάμε τουλάχιστον τα προσχήματα.

Ένας Αγγελου έγραψε για άλλο συνέδριο που μάλλον παρακολούθησε σε παρακείμενο σταθμό του προαστιακού. Δεν ασχολήθηκε με ότι είπε ο Γιαννακόπουλος. Έγραψε ένα πιο βαθύ και “ψαγμένο” κείμενο για αυτά που “ουσιαστικά” κατά τη γνώμη του είπε!
Για να καταλάβετε: ο Γιαννακόπουλος είπε ότι η ΕΕΕΠ θα εφαρμόσει ότι προβλέπει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ο Αγγέλου έγραψε για ελεύθερη λειτουργία μη αδειοδοτημένων, που πλέον δεν κινδυνεύουν από ποινικές διώξεις!

Ο Γιαννακόπουλος βέβαια είπε ότι οι ποινικές διώξεις δεν είναι καν δουλειά του, αλλά αρμοδιότητα των διωκτικών αρχών και παγίως τονίζει
ότι οι μη αδειοδοτημένοι λειτουργούν παράνομα ήδη για 16 μήνες. Αντιλαμβανόμαστε ότι ο στρατευμένος κύριος Αγγέλου, που πασχίζει να κατανοήσει την εμμονή συναδέλφων του να συσχετίζουν τη δημοσιογραφία με την ενημέρωση, εκτέλεσε άλλο ένα συμβόλαιο θανάτου της αλήθειας, παρουσιάζοντας τα όνειρα του αφεντικού του ως ερμηνεία δηλώσεων του Γιαννακόπουλου και ως δήθεν πληροφορίες από το Υπουργείο, όπως έχει κάνει και πρόσφατα με αντίστοιχο κείμενο.

Να διευκρινίσουμε ότι καθόλου δεν συμφωνούμε με το ισχύον καθεστώς. Το Υπουργείο έχει αργήσει χαρακτηριστικά να εκδόσει άδειες στοιχηματισμού σε ΚΑΘΕ ΕΝΑ ΣΟΒΑΡΟ υποψήφιο. Αυτό είναι η λύση για την οποία κινείται συστηματικά το υγιές μπλοκ των διαδικτυακών παρόχων, ομαδικά και ατομικά, χωρίς να κοιτάζει (τουλάχιστον όχι ακόμη) ο καθένας την πάρτη του.

Είναι μεμονωμένα ευτυχώς τα φαινόμενα κάποιων που βγήκαν από τις σπηλιές που κρυβόντουσαν για να βαφτίσουν το μαύρο, άσπρο και το άσπρο “γκρίζο”. Δεν κράτησαν τον “όρκο” τους στην ανωνυμία και εκτέθηκαν, καθώς η χαρά δεν τους άφηνε να κρυφτούν. Όσοι κατάλαβαν, κατάλαβαν, δε θα συμβάλλουμε σε τίποτα αν τους κατονομάσουμε. Θα το κάνουμε όταν είναι απαραίτητο, ή αν προκληθούμε νωρίτερα.

Για να μην παρεξηγηθούμε: Η ΟΠΑΠ είναι υγιής και γιγάντια εταιρία. Έχει τη δυνατότητα να κυριαρχήσει στην αγορά, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα. Είναι κοντόφθαλμοι αυτοί που νομίζουν ότι αυτό διευκολύνεται με μονοπώλια. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο και οι σοβαροί των υποψηφίων αγοραστών πρέπει να το γνωρίζουν.

Επίσης, η κατά τεκμήριο αλλαγή των όρων του διαγωνισμού σε περίπτωση που συμπεριληφθεί εκ των υστέρων διαδικτυακό μονοπώλιο δημιουργεί λόγους ακυρότητας της διαδικασίας.

Να αφήσει το Υπουργείο τη διαδικασία να λειτουργήσει σωστά και να ξεχάσει τα παιχνίδια με το διαδικτυακό μονοπώλιο της ΟΠΑΠ, που μόνο περιπέτειες και μελλοντικές υποχρεώσεις αποζημιώσεων θα φέρουν στον αγοραστή.

Διαβάστε το άρθρο «Οι εξελίξεις στα τυχερά κι ο βιασμός της αλήθειας!» στην πηγή: gazzetta.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ