Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠ Ζίγκλερ : Έχω δικαίωμα παροχής στο διαδίκτυο όλων των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ, όπως ΚΙΝΟ, Τζόκερ, Λόττο, κλπ

Ζίγκλερ : Έχω δικαίωμα παροχής στο διαδίκτυο όλων των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ, όπως ΚΙΝΟ, Τζόκερ, Λόττο, κλπ

από
Μόνο 3 λεπτά

Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες αναφορικά με το ζήτημα της διασφάλιση των αποκλειστικών του δικαιωμάτων, για τα οποία έχει δαπανήσει σημαντικά ποσά, απέστειλε η διοίκηση του ΟΠΑΠ.

Για τη στάση που θα κρατήσει ο ΟΠΑΠ εφόσον υπάρξει διαδικασία για την παραχώρηση αδειών, όπως έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση δια στόματος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού, Καμίλ Ζίγκλερ, στη χθεσινή γ.σ. της εταιρείας. Ο κ. Ζίγκλερ ανέφερε πως η θέση του ΟΠΑΠ για το υπάρχον καθεστώς λειτουργίας των 24 διαδικτυακών εταιρειών είναι ξεκάθαρη. Λειτουργούν, σημείωσε, κάτω από ένα απόλυτα γκρίζο καθεστώς, σε βάρος των αποκλειστικών δικαιωμάτων που έχει ο ΟΠΑΠ στο διαδίκτυο, ο οποίος έχει καταβάλλει σημαντικά ποσά για τις άδειες του.

“Ο ΟΠΑΠ είναι η μοναδική εταιρεία που έχει αποκλειστική άδεια για υπηρεσίες αθλητικού στοιχήματος μέσω διαδικτύου. Επίσης, έχει το αποκλειστικό δικαίωμα παροχής στο διαδίκτυο των υφιστάμενων παιχνιδιών του, όπως ΚΙΝΟ, Τζόκερ, Λόττο, κλπ. Τα μόνα παιχνίδια για τα οποία δεν έχει δοθεί νόμιμη άδεια σε κανένα πάροχο μέχρι στιγμής στο διαδίκτυο είναι παιχνίδια τύπου καζίνο, όπως poker, blackjack, κλπ, όπου σύμφωνα με τη νομοθεσία και τη σύμβαση παραχώρησης, ο ΟΠΑΠ έχει το δικαίωμα άσκησης πρώτης προτίμησης. Αυτή είναι η ξεκάθαρη θέση μας και θα χρησιμοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο μέσο για την προάσπιση των συμφερόντων του ΟΠΑΠ και των μετόχων του”, τόνισε.

Ο κ. Ζίγκλερ συνέδεσε το θέμα με τη μάστιγα του παράνομου τζόγου, την οποία χαρακτήρισε ως ένα τεράστιο φαινόμενο. Αναφέρθηκε, μάλιστα, σε μελέτες και ειδικών της αγοράς παιγνίων που αναφέρουν ότι η παράνομη αγορά προσεγγίζει τη νόμιμη όσον αφορά τον τζίρο. “Το κράτος χάνει τεράστια έσοδα. Μόνο για τα VLTs τα χαμένα έσοδα για το κράτος από την παράνομη δραστηριότητα τους ανέρχονται στο 1 δισ. ευρώ σε επίπεδο GGR. Θεωρούμε ότι πρέπει να λυθεί το θέμα με τα VLTs ώστε να δημιουργηθούν αρκετά σημαντικά έσοδα για το κράτος και να δοθεί ένα σοβαρό πλήγμα στην παράνομη αγορά, προστατεύοντας τους παίκτες”, σημείωσε.
           
VLTs
 
Για το ζήτημα των VLTs, το ζήτημα παραμένει σε στασιμότητα και όπως ανέφερε η διοίκηση σε άλλη περίσταση, δεν υπάρχει πλέον καμία επικοινωνία με τους αρμόδιους για το θέμα, με αποτέλεσμα τόσο ο ΟΠΑΠ όσο και το κράτος να ζημιώνονται οικονομικά. “Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Με τον ισχύοντα κανονισμό το έργο είναι οικονομικά μη βιώσιμο. Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε το έργο, όλες οι ομάδες μας που σχετίζονται με αυτό είναι έτοιμες. Μόλις ο κανονισμός καταστεί ισορροπημένος και παρόμοιος με αυτούς των Ευρωπαϊκών χωρών, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε”, κατέστησε σαφές ο επικεφαλής της ΟΠΑΠ.    

Στον απόηχο της κατάργησης του ειδικού τέλους των 0,05 ευρώ ανά στήλη στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ που τεχνικώς ήταν αδύνατον να εφαρμοστεί, ο επικεφαλής της εταιρείας δήλωσε πως από την αρχή ο ΟΠΑΠ είχε ενημερώσει για τις καταστροφικές συνέπειες του ειδικού τέλους στο δίκτυο των πρακτόρων, την αδυναμία εξασφάλισης των προσδοκώμενων δημόσιων εσόδων καθώς και για τον αρνητικό αντίκτυπο που θα είχε στην εταιρεία. Σημείωσε, επίσης, πως το ειδικό τέλος αποτελούσε εξαιρετικά διακριτική μεταχείριση σε βάρος του ΟΠΑΠ καθώς δεν αφορούσε σε άλλη εταιρεία.

Όσο για την αύξηση της συμμετοχής του Δημοσίου στο GGR (35% από 30%), ο κ. Ζίγκλερ είπε πως εφόσον υπάρχει νόμος ο οποίος θα καθορίζει την συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στα ακαθάριστα έσοδα (GGR) στο 35%, είναι αυτονόητο ότι ο ΟΠΑΠ θα συμμορφώνεται με αυτούς. Χαρακτήρισε, ωστόσο , το 35% μακράν τον υψηλότερο φόρο στην Ευρώπη, συμπληρώνοντας πως είναι αντιληπτό ότι κι άλλοι φόροι στην Ελλάδα είναι από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη. “Είναι δεδομένο όμως ότι όσο αυξάνεται υπέρμετρα η φορολογία, αντίστοιχα μεγαλώνει το μερίδιο της παράνομης αγοράς όπου δεν υπάρχει προστασία των παικτών, δεν υπάρχουν κανόνες υπεύθυνου παιχνιδιού και φυσικά τα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου είναι μηδενικά”, ανέφερε.

Αναφορικά με τις επιπτώσεις της αύξηση του φόρου, η διοίκηση εκτίμησε πως καθώς θα υπάρξει αναδρομική ισχύ, θα πρέπει να υπάρξει μια επιβάρυνση της τάξης των 70-75 εκατ. ευρώ. “Είναι μια σημαντική επιβάρυνση για την εταιρεία, καθώς χτυπάει στη λειτουργική κερδοφορία. Από την μεριά μας, και εφόσον η αύξηση αυτή όντως νομοθετηθεί, θα εξετάσουμε και εφαρμόσουμε επιχειρησιακά μέτρα προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο για την εταιρεία μας”, σημείωσε ο κ. Ζίγκλερ.
           
600 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία
 
Είναι χαρακτηριστικό πως ο ΟΠΑΠ βρίσκεται ανάμεσα στις εταιρείες που καταβάλλουν τους υψηλότερους φόρους στην Ελλάδα. Μόνο το 2015, η εταιρεία συνείσφερε περισσότερα από 600 εκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία. “Αυτή την στιγμή, το μεγαλύτερο όφελος από την λειτουργία του ΟΠΑΠ το καρπώνεται το Δημόσιο. Αν υπολογίσετε την φορολογική εισφορά του ΟΠΑΠ και των πρακτόρων μας θα διαπιστώσετε πως για κάθε ευρώ που παίζεται μέσω του δικτύου μας, το Δημόσιο απολαμβάνει πολλαπλάσια κέρδη συγκριτικά με τους μετόχους της εταιρείας”, σχολίασε ο κ. Ζίγκλερ.

Διαβάστε το άρθρο “Ανεβάζει τους τόνους ο ΟΠΑΠ για τις άδειες στο διαδίκτυο” στην πηγή “www.capital.gr”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ