Σε πακτωλό… εξωδίκων αντί χρημάτων έχει καταλήξει η παραχώρηση των κρατικών λαχείων, χωρίς ως τώρα να βρίσκεται χρυσή τομή. Κρίσιμο ΔΣ της Ελληνικά Λαχεία στις 26 Ιουλίου, ενώ η εταιρία παραμένει ακέφαλη και ανενεργή με “βέτο” Intralot και SGI.
«Στα βράχια» φαίνεται να πέφτουν οι προσπάθειες που έγιναν το τελευταίο διάστημα προκειμένου να βρεθεί χρυσή τομή στην υπόθεση των Λαχείων, με τον καταιγισμό εξωδίκων να έχει αντικαταστήσει προς ώρας τις προσδοκίες για… ρευστό στα κρατικά ταμεία.
Στο εξώδικο φωτιά της Emma-Delta, ήρθαν σύμφωνα με πληροφορίες να προστεθούν στο μεσοδιάστημα:
–Εξώδικο του ΤΑΙΠΕΔ προς την Emma-Delta, με το οποίο την καλεί να προσέλθει να υπογράψει τη σύμβαση αγοράς του 33% του ΟΠΑΠ, μόλις περάσει το θέμα από το Ελεγκτικό Συνέδριο (με το επιχείρημα ότι όσα συμβαίνουν στα Λαχεία ήταν γνωστά από πριν στους ενδιαφερόμενους επενδυτές)
–Εξώδικο της Intralot προς την Emma-Delta, με το οποίο η εταιρία του κ. Κόκκαλη πρακτικά κατηγορεί το επενδυτικό σχήμα ότι αναμιγνύεται ως μη όφειλε στην υπόθεση του διαγωνισμού και σε θέματα της κοινοπραξίας για τα Λαχεία.
Επί της ουσίας, όμως, οι μέχρι τώρα εξελίξεις είναι ελάχιστες. Η «απαίτηση» του ΤΑΙΠΕΔ να επιλυθούν τα προβλήματα μέσα σε διάστημα 10 ημερών παρέρχεται χωρίς αποτέλεσμα.
Το μόνο βήμα που έγινε, με βάση έγκυρες πηγές, ήταν η καταβολή 20 εκατ. ευρώ στο κεφάλαιο της Ελληνικά Λαχεία Α.Ε., της εταιρίας δηλαδή που θα αναλάβει τη διαχείριση των Λαχείων. Μια κίνηση όμως που δεν έχει πρακτική αξία.
Ναι μεν η Intralot και η SGI κατέβαλαν το ποσοστό που τους αναλογούσε (έχουν από 16,5% έκαστη) στο αρχικό κεφάλαιο, χωρίς να έχουν υπογραφεί οι συμφωνίες που τους αφορούν ως προμηθευτές, πλην όμως πρακτικά είναι ωσάν να μην τα έβαλαν!
Διότι με «βέτο» των δύο εταιριών, η Ελληνικά Λαχεία παραμένει ουσιαστικά ακέφαλη, χωρίς να έχει οριστεί διευθύνων σύμβουλος με εκτελεστικές αρμοδιότητες.
«Τα λεφτά έχουν μπει, αλλά κανένας δεν μπορεί να τα… ακουμπήσει», σχολίασε καυστικά στέλεχος του ΟΠΑΠ, που γνωρίζει για την υπόθεση.
Και η εταιρία παραμένει απολύτως ανενεργή.
Γεγονός, βέβαια, που φαίνεται να ρίχνει νερό στον μύλο της Emma-Delta, η οποία εξαρχής υποστηρίζει ότι ο ΟΠΑΠ δεν έχει τον πλήρη έλεγχο της εταιρίας, όπως θα έπρεπε, με βάση τους ίδιους τους όρους του διαγωνισμού για τα Λαχεία και της σχετικής σύμβασης παραχώρησης
Νέο «ορόσημο» για τα Λαχεία στις 26 Ιουλίου
Από την πλευρά του ΟΠΑΠ ο Κώστας Λουρόπουλος συνεχίζει τις προσπάθειες να βρεθεί μια χρυσή τομή ώστε να προχωρήσει η υπόθεση, καταρτίζοντας όμως και εναλλακτικά σενάρια, «ακόμη και για τη χειρότερη περίπτωση», όπως αναφέρουν κύκλοι του Οργανισμού.
Στο πλαίσιο αυτό, ως πρόεδρος της Ελληνικά Λαχεία έστειλε προχθές στα λοιπά μέλη του 11μελούς διοικητικού συμβουλίου (εκ των οποίων 7 ορίζει η ΟΠΑΠ Α.Ε.) επίσημη πρόσκληση για συνεδρίαση με συγκεκριμένη «ατζέντα» προς συζήτηση και λήψη αποφάσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ατζέντα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής θέματα:
α) Πιστοποίηση καταβολής του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας, δηλαδή των 20 εκατ. ευρώ.
β) Κατάρτιση της σύμβασης με το ΤΑΙΠΕΔ για τη διαχείριση των Λαχείων και παροχή εξουσιοδότησης για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης.
γ) Χρηματοδότηση της εταιρίας για την εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεών της έναντι του ΤΑΙΠΕΔ, όπως προκύπτουν από τη σύμβαση παραχώρησης.
δ) Κατάρτιση των απαιτούμενων συμβάσεων με τράπεζες για την έκδοση εγγυητικών επιστολών «Καλής Εκτέλεσης» της σύμβασης παραχώρησης και παροχή εξουσιοδότησης για την υπογραφή αυτών.
ε) Κατάρτιση συμβάσεων προμηθειών και λήψης υπηρεσιών και παροχή εξουσιοδότησης για την υπογραφή αυτών.
Η συγκεκριμένη συνεδρίαση έχει χαρακτήρα οροσήμου διότι εάν δεν προχωρήσουν τα θέματα που αφορούν το ΤΑΙΠΕΔ, τότε κανονικά στο τέλος του τρέχοντος μήνα θα καταπέσει η εγγυητική επιστολή της κοινοπραξίας προς το Ταμείο για την παραχώρηση των Λαχείων.
Το όριο όμως αυτό φαίνεται ότι εύκολα μπορεί να αποδειχτεί «θεωρητικό». Το ΤΑΙΠΕΔ έχει τη δυνατότητα αν χρειαστεί να παρατείνει την προθεσμία χωρίς κατάπτωση της εγγυητικής, ιδίως όταν γνωρίζει ότι σε άλλη περίπτωση μπορεί να τιναχθεί στον αέρα ο σχετικός διαγωνισμός.
Παρατηρητές της αγοράς εκτιμούν πάντως ότι η ατζέντα του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικά Λαχεία έχει πολύ προσεκτική «ιεράρχηση».
Ξεκινά με τα θέματα με τα οποία θα πρέπει να ασχοληθεί το Δ.Σ. προκειμένου να προχωρήσει η λειτουργία και η χρηματοδότηση της εταιρίας, ώστε να υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης για τα Λαχεία. Και καταλήγει έχοντας ως τελευταίο σημαντικό θέμα την υπογραφή των συμβάσεων προμήθειας μεταξύ των μετόχων.
Μια ιεράρχηση που όπως σημειώνουν μπορεί να κρύβει «ηχηρές» εκπλήξεις, ανάλογα με την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Διαβάστε το άρθρο “Υπόθεση Λαχεία: Το νέο «ορόσημο» & το καυτό παρασκήνιο” στην πηγή www.euro2day.gr