Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠ Ξυστό – Λαχεία στο “μενού” των επενδυτών

Ξυστό – Λαχεία στο “μενού” των επενδυτών

από
Μόνο 3 λεπτά

Σε “κρυφό χαρτί” του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων φιλοδοξεί να αναδείξει την πώληση των αδειών για τα Κρατικά Λαχεία και το Ξυστό η κυβέρνηση. Η επιτάχυνση των διαδικασιών έπειτα από τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας επαναφέρει στο

 

προσκήνιο –πέραν όσων αφορούν τον ΟΠΑΠ– την αξιοποίηση των λαχείων, για τα οποία έχει εκδηλωθεί ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους οι οποίοι έχουν εξασφαλίσει την συνεργασία (με τη μορφή joint venture) ξένων operators, με μεγάλη εμπειρία στη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Γιατί, όμως το ξαφνικό ενδιαφέρον για τα Κρατικά Λαχεία και ιδιαίτερα για το Ξυστό, το οποίο είναι εκτός αγοράς εδώ και σχεδόν εννέα χρόνια; Όπως εξηγούν στελέχη της αγοράς, η διαχείριση και εκμετάλλευση λαχείων θεωρείται σχετικά ασφαλής επένδυση με «ελεγχόμενη» διαχείριση ρίσκου. Με λίγα λόγια, αν και θεωρείται παιχνίδι με σχετικά χαμηλό περιθώριο κέρδους, υπό προϋποθέσεις μπορεί να «απογειωθεί», όπως συμβαίνει σε αρκετές ξένες αγορές.

Με ποιο τρόπο; Βασική προϋπόθεση, αναφέρουν, είναι η ύπαρξη και ο έλεγχος ενός εκτεταμένου δικτύου πωλήσεων. Η εμπειρία του εξωτερικού έχει δείξει πως τα Λαχεία και ιδιαίτερα το Ξυστό συνδυάζονται ιδανικά με σημεία πώλησης εφημερίδων, περιοδικών και προϊόντων καπνού, τα λεγόμενα news stand ή tobacco shops. Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα το σύστημα διανομής Τύπου αναπροσαρμόζεται και το επάγγελμα των εφημεριδοπωλών –παρά τα πρόσκαιρα εμπόδια– έχει απελευθερωθεί, καθίσταται σαφές πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη σημαντικών συνεργιών και επενδυτικών ευκαιριών, τις οποίες φαίνεται να έχουν ήδη εντοπίσει οι όμιλοι που δραστηριοποιούνται στα ΜΜΕ…

Το ιταλικό μοντέλο

Η είσοδος, πάντως, σε μια τέτοια αγορά απαιτεί σημαντικές επενδύσεις. Όσο απλό φαίνεται το προϊόν από την πλευρά των παικτών, τόσο σύνθετη και απαιτητική είναι η διαμόρφωση και διατήρηση ενός live product portfolio που περιλαμβάνει πληθώρα παιχνιδιών τα οποία να καλύπτουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο πεδίο παικτών-καταναλωτών. Όπως έχει δείξει η εμπειρία από τις ξένες αγορές, η διαχειρίστρια εταιρεία πρέπει να επενδύσει σε κάθε κρίκο της διαδικασίας: προϊόν, επικοινωνία, είδη και τρόποι διανομής-πώλησης, online τεχνολογία επικύρωσης-πληρωμής, logistics, εξυπηρέτηση πελατών είναι ορισμένοι μόνο από τους πιο σημαντικούς τομείς.

Η πρακτική, πάντως, έχει δείξει ότι τα Λαχεία και ιδιαίτερα το Ξυστό μπορούν να αποτελέσουν μια εξαιρετικά προσοδοφόρα δραστηριότητα, προς όφελος δημοσίου και ιδιωτών. Ένα από τα πιο επιτυχημένα μοντέλα διαχείρισης στιγμιαίων λαχείων (και μάλιστα στην πιο απελευθερωμένη και ανταγωνιστική αγορά τυχερών παιχνιδιών στην Ευρώπη) συναντάται στην Ιταλία. Εκεί ο operator (ο όμιλος Lottomatica) ανέλαβε τη διαχείριση από το κράτος όταν οι ετήσιες πωλήσεις του Ξυστό ανέρχονταν στα επίπεδα των 400 εκατ. ευρώ και τις εκτόξευσε στα 10 δισ. ευρώ.

Προαπαιτούμενα

Σε κάθε περίπτωση, όλα εξαρτώνται από τον τρόπο που θα επιλέξει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση, με προαπαιτούμενο την υιοθέτηση ενός σταθερού θεσμικού, φορολογικού και ρυθμιστικού πλαισίου. Σημείο-κλειδί, βεβαίως, αποτελεί ο αριθμός των αδειών που θα παραχωρηθούν, η χρονική τους διάρκεια και εάν αυτές θα αφορούν συνδυαστικά τα Κρατικά Λαχεία και το Ξυστό ή μεμονωμένα τα δύο παιχνίδια.

Φυσικά, τα δεδομένα αλλάζουν στην περίπτωση παραχώρησης μιας άδειας που θα αφορά και τα δύο παιχνίδια (κάτι που θεωρείται ότι μπορεί να φέρει περισσότερα έσοδα για το κράτος), ή στην περίπτωση δύο, ακόμη και περισσοτέρων (σ.σ. εξαιρετικά απίθανο το τελευταίο), κάτι που όμως μειώνει την ελκυστικότητα του πακέτου. Εξίσου σημαντικά ζητήματα για την επιτυχία του εγχειρήματος αποτελούν το ποσοστό κερδών που θα επιστρέφεται στους νικητές αλλά και τυχόν περιορισμοί στο δίκτυο πωλήσεων.

Ήδη, πάντως, για τα Κρατικά Λαχεία οι χρηµατοοικονοµικοί σύµβουλοι Credit Suisse και Eurobank EFG Equities έχουν ενημερωθεί για την πώληση του 100% των µετοχών μέσω της εισφοράς τους σε εταιρεία που θα συσταθεί για αυτόν τον σκοπό. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά αθροιστικά ένα ποσό κοντά στα 600 εκατ. ευρώ από την πώληση των Κρατικών Λαχείων και μιας άδειας Ξυστού.

Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο πως θα υπάρξει διαπραγμάτευση για το οριστικό τίμημα, λαμβάνοντας υπόψη πως μέχρι το 2013 υπάρχει υποχρέωση αποπληρωμής δανείου που λήφθηκε με εγγύηση τα έσοδα από τα λαχεία. Στη ζυγαριά, δηλαδή, δεν θα μπει μόνον το τίμημα που θα εισπράξει το Δημόσιο αλλά και από ποιες υποχρεώσεις απαλλάσσεται.
Διαβάστε το απόκομμα του άρθρου «Ξυστό – Λαχεία στο “μενού” των υποψήφιων επενδυτών » στην πηγή: Πηγή:www.capital.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ