Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Διάταγμα εφορίας για υποχρεωτική χρήση καρτών και στα τυχερά παιχνίδια!

Διάταγμα εφορίας για υποχρεωτική χρήση καρτών και στα τυχερά παιχνίδια!

από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Μόνο 2 λεπτά

Συνολικά 85 κατηγορίες οικονομικών δραστηριοτήτων οι οποίες θα υποχρεούνται να προσφέρουν τη δυνατότητα πληρωμών με κάρτες, περιλαμβάνει το προσχέδιο σχετικού διατάγματος του τμήματος φορολογίας.

Σε αυτές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, οι πωλήσεις αυτοκινήτων και μηχανοκίνητων οχημάτων, το λιανικό εμπόριο φρούτων, λαχανικών, κρέατος, ψαριών, ποτών, καπνού, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, φαρμακεία, το λιανικό εμπόριο επίπλων, βιβλίων, αθλητικού εξοπλισμού, παιχνιδιών, ενδυμάτων, υποδημάτων, τα ξενοδοχεία και καταλύματα διακοπών, κατασκηνωτικοί χώροι, εστιατόρια, σινεμά, νομικές, αρχιτεκτονικές, κτηνιατρικές δραστηριότητες, καθώς και δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση, την ενοικίαση και εκμίσθωση, τις ιατρικές υπηρεσίες και υπηρεσίες υγείας, τα τυχερά παιχνίδια, δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας και δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής.

Το διάταγμα σχετίζεται με την προσπάθεια όπως καταστεί υποχρεωτική η παροχή δυνατότητας πληρωμών με κάρτες, ως μέτρο για πάταξη της φοροδιαφυγής, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που έχει ενώπιον της η επιτροπή οικονομικών.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, το διάταγμα θα περιλαμβάνει τις λεπτομέρειες της εφαρμογής της υποχρέωσης αποδοχής μέσων πληρωμής με κάρτες και σε αυτό θα καθορίζονται οι υπόχρεοι δικαιούχοι πληρωμής και η προθεσμία συμμόρφωσής τους, καθώς επίσης και λεπτομέρειες αναφορικά με τα τερματικά αποδοχής καρτών και την υποχρέωση ενημέρωσης του καταναλωτή.

Εκτός πεδίου εφαρμογής της ρύθμισης παραμένει, σύμφωνα με το προσχέδιο διατάγματος, η μεταφορά πίστωσης ή η άμεση χρέωση, καθώς και η πληρωμή μέσω εναλλακτικών καναλιών εξυπηρέτησης (π.χ. e-banking).

Οι δικαιούχοι πληρωμής θα οφείλουν να αποδέχονται Visa, Mastercard, Maestro και Union Pay, ενώ η αποδοχή Diners, Discover, American Express, δεν θα είναι υποχρεωτική.

Σε ότι αφορά την ενημέρωση των καταναλωτών, οι δικαιούχοι πληρωμής, οι οποίοι αποδέχονται κάρτες πληρωμών, θα πρέπει να ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με την αποδοχή καρτών και μέσων πληρωμής του συστήματος καρτών πληρωμής, με σαφή τρόπο που δεν θα επιδέχεται παρερμηνείας.

Οι εν λόγω πληροφορίες, όπως αναφέρεται, θα πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς στην είσοδο του καταστήματος και στο ταμείο.

Με βάση το προσχέδιο του διατάγματος, αρμόδια αρχή για τη διενέργεια των ελέγχων, την επιβολή προστίμων και τη βεβαίωση παραβάσεων, ορίζεται το τμήμα φορολογίας ενώ, για κάθε έλεγχο που διενεργείται, θα ετοιμάζεται έκθεση ελέγχου σε έντυπο που καθορίζεται από τον έφορο φορολογίας.

Όπως σημειώνεται, οι δικαιούχοι πληρωμής οφείλουν να συμμορφωθούν εντός τριών μηνών από τη δημοσίευση του διατάγματος ενώ, πρόσθετο περιθώριο συμμόρφωσης παρέχεται σε περίπτωση που η έναρξη δραστηριότητας γίνεται κατά τη διάρκεια ενός μήνα πριν το τέλος της προθεσμίας ή μετά την λήξη της προθεσμίας.

Της Μαρίας Χαμπή

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: “Διάταγμα εφορίας για υποχρεωτική χρήση καρτών σε 85 τομείς ” : στην πηγή:https://www.stockwatch.com.cy/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ