Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑΙΝΤΕΡΝΕΤ Τον Απρίλιο η νέα εποχή του ιντερνετικού τζόγου!

Τον Απρίλιο η νέα εποχή του ιντερνετικού τζόγου!

από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Μόνο 3 λεπτά

Ξεκινά η νέα εποχή για τον «ρυθμισμένο» πλέον διαδικτυακό τζόγο, καθώς σταδιακά τίθεται σε εφαρμογή η νέα νομοθεσία, που μέχρι το καλοκαίρι θα βάλει πλήρη τάξη στην αγορά των 5 δις. ευρώ, με νέες (και καλοπληρωμένες) άδειες. Η εφαρμογή θα γίνει σταδιακά για παλαιούς και νέους παρόχους, ενώ το μεταβατικό καθεστώς θα λήξει οριστικά με τη χορήγηση των νέων αδειών. Στη νέα «εικόνα» εκτιμάται ότι θα υπάρχουν τουλάχιστον 15 «παίκτες», νόμιμα αδειοδοτημένοι οι οποίοι θα ελέγχονται από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή, και θα καταβάλουν κανονικά φόρους στο ελληνικό δημόσιο.

Οι πάροχοι που λειτουργούσαν με βάση το μεταβατικό καθεστώς, θα μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους μέχρι την πλήρη εφαρμογή της νέας νομοθεσίας, εφόσον ξεκινήσουν τις διαδικασίας αίτησης για τις νέες άδειες μέχρι τις 31 Μαρτίου. Οι νεοεισερχόμενοι παίκτες θα μπορούν να ξεκινήσουν και αυτοί την διαδικασία των αιτήσεων από την 1η Απριλίου. Έτσι με την ολοκλήρωση της διαδικασίας του TRIS (και την ενσωμάτωση τυχόν παρατηρήσεων) με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νέος Κανονισμός Παιγνίων.

Με βάση τις προβλέψεις του νέου Κανονισμού το σύστημα χορήγησης αδειών είναι «ανοικτό». Δηλαδή δεν υπάρχει διαγωνισμός, αλλά όποιος «παίκτης» ζητήσει άδεια την λαμβάνει καταβάλλοντας ως αντίτιμο ένα τίμημα και υπό την προϋπόθεση ότι καλύπτει τις συμβατικές απαιτήσεις που θέτει ο κανονισμός. Ειδικότερα, προβλέπονται δύο τύποι αδειών, 7ετούς διάρκειας. Η μία αφορά τη διεξαγωγή Διαδικτυακού Στοιχήματος (αθλητικό και μη στοίχημα), και χορηγείται έναντι 3 εκατ. ευρώ και η δεύτερη τη διεξαγωγή Λοιπών Διαδικτυακών Παιγνίων (λ.χ. ρουλέτα, μπλακ τζάκ κλπ). και χορηγείται έναντι 2 εκατ. ευρώ.

Το ενδιαφέρον είναι ισχυρό και στην «αφετηρία» βρίσκονται ήδη σύμφωνα με πληροφορίες 15 «παίκτες», οι περισσότεροι των οποίων θα κινηθούν να λάβουν και τους δύο τύπους αδειών μια και αυτό θεωρείται επιχειρηματικά ασφαλέστερο. Με το κόστος της «διπλής άδειας» να έχει πλαφόν στα 5 εκατ. ευρώ, μόνο για την απόκτησή τους οι παίκτες αυτοί θα καταβάλουν περί τα 60 εκατ. ευρώ. ενώ ακολούθως… πολλά περισσότερα από τη φορολόγηση παιγνίων και στοιχημάτων που έχει οριστεί στο 35% επί των καθαρών εσόδων, σε μια αγορά 5 δισ. ευρώ.

Κεντρικές προϋποθέσεις για τους υποψηφίους είναι τα παίγνια να διεξάγονται μέσω ιστοτόπων που φέρουν υποχρεωτικά ελληνικό domain name (δηλαδή με κατάληξη “.gr”), ενώ αυτοί που έχουν καταστατική έδρα εκτός Ελλάδας υποχρεούνται στη φυσική εγκατάσταση ενός διακομιστή ασφαλείας εντός Ελλάδας σε διασύνδεση με την ΕΕΕΠ.

Το νέο καθεστώς, περιλαμβάνει δεκάδες «ασφαλιστικές δικλείδες» για την αυστηρή εποπτεία όλου του συστήματος του ιντερνετικού τζόγου, τόσο για τους παρόχους, όσο και για τους παίκτες. Για τους τελευταίους, το σημαντικότερο είναι η Ηλεκτρονική Κάρτα Παίκτη, με τα προσωποποιημένα δεδομένα ώστε να προστατεύεται ο ίδιος, αλλά και να καταγράφεται η δραστηριότητά του.

Κεντρικό εργαλείο στο νέο σύστημα θα είναι το πληροφοριακό σύστημα ελέγχου και εποπτείας της ΕΕΕΠ, που ουσιαστικά θα αποτελεί και τον “μεγάλο αδελφό” για τη λειτουργία του συστήματος στο μέλλον. Στις νέες ρυθμίσεις διατηρείται και η black list, μέσω της οποίας η ΕΕΕΠ μπορεί να παύει τη δραστηριότητα παρόχου ο οποίος αποδεικνύεται ότι έχει παραβατική λειτουργία.

Για τους παρόχους, οι προϋποθέσεις είναι αυστηρές. Οι άδειες θα χορηγούνται από την ΕΕΕΠ, δύο μήνες μετά την αίτηση των ενδιαφερομένων, αλλά οι διαδικασία έγκρισης έχει αυστηρές προδιαγραφές. Ανάμεσά τους προβλέπεται ότι μαζί με την αίτηση , κάθε υποψήφιος θα πρέπει να υποβάλλει δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις των τελευταίων τριών ετών (εάν δεν πρόκειται για εταιρεία), πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας και πιστοποιητικό ασφαλιστικής ενημερότητας. Η συγκεκριμένη ρύθμιση, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς αφορά εταιρείες που δραστηριοποιούνται ήδη και έχουν εκκρεμείς υποθέσεις με την ΑΑΔΕ. Πάντως με την ένταξη στο νέο καθεστώς, εξασφαλίζεται φορολογική αμνηστία για τους παρόχους του ενδιάμεσου καθεστώτος που δεν έχουν εκκρεμείς υποθέσεις. Επίσης οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι νομικά πρόσωπα, με καταστατική έδρα ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος της Ε.Ε. και καταβεβλημένο κεφάλαιο τουλάχιστον 200.000 ευρώ.

Τη σημασία του νέου καθεστώτος είχε υπογραμμίσει και ο Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας στη Βουλή: «Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό θεσμικό πλαίσιο στο οποίο ελήφθησαν υπόψη πρωτοβουλίες της προηγούμενης κυβέρνησης, ενώ ενσωματώνονται πολλές παρατηρήσεις από την διαβούλευση και την ανεξάρτητη Επιτροπή Παιγνίων. Τι επιτυγχάνουμε; Αναβαθμίζεται και εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο λειτουργίας των τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου, προστατεύεται ο υγιής ανταγωνισμός, διασφαλίζεται η ασφαλής συμμετοχή των παικτών, προσελκύονται επενδύσεις, προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα, αυξάνονται τα έσοδα του Δημοσίου μέσω της αδειοδότησης και ενισχύεται η προστασία των παικτών από παράνομα δίκτυα διαδικτυακού στοιχήματος γιατί θα είναι στα νόμιμα και πλήρως ελεγχόμενα».

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: “Αυλαία (τον Απρίλιο) για τη νέα εποχή του ιντερνετικού τζόγου ” : στην πηγή:https://www.liberal.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ