Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠ Τσέχοι και Ρώσοι ελέγχουν απόλυτα πλέον τον ΟΠΑΠ

Τσέχοι και Ρώσοι ελέγχουν απόλυτα πλέον τον ΟΠΑΠ

από
Μόνο 4 λεπτά

Μπορεί να πέρασε στα… ψιλά, αλλά για τους παρακολουθούντες τα τεκταινόμενα στον ΟΠΑΠ η αναβολή της Γενικής Συνέλευσης της Ελληνικά Λαχεία Α.Ε. την Τρίτη είχε ιδιαίτερη σημασία: Σε αυτήν επρόκειτο να συζητηθούν οι αλλαγές στο καταστατικό της.
Για πολλούς, η εν λόγω συνέλευση θα ήταν και η κορύφωση της επίδειξης πυγμής των Τσέχων, που ασκούν και τη διοίκηση του οργανισμού, απέναντι στους… παραδοσιακούς συνεργάτες του. Βέβαια, η αναβολή δεν σημαίνει υποχώρηση. Το αντίθετο, μάλιστα… Η αλήθεια βέβαια είναι ότι στους δύο μήνες που έχει αναλάβει η νέα διοίκηση με τον Καμίλ Ζίγκλερ στο τιμόνι, πολλά έχουν αλλάξει και μάλιστα γρήγορα. Κάτι που αποδεικνύει ότι το νέο μάνατζμεντ ήταν διαβασμένο και… έτοιμο από καιρό.Εξ ου και λίγο μετά την εγκατάστασή του ξεκίνησαν οι αποχωρήσεις γενικών διευθυντών… σε μια ένδειξη ότι «ξηλώνεται» το «αρχαίο καθεστώς», που κατά καιρούς είχε κατηγορηθεί για προνομιακή μεταχείριση διαφόρων συμφερόντων.

Η ΜΟΙΡΑΣΙΑ. Οι Τσέχοι κατέλαβαν έξι από τις έντεκα θέσεις στο νέο Δ.Σ., ενώ άλλες δύο πήραν οι Ρώσοι (συνεργάτες του συνεταίρου του Ιρζι Σμετς, Αλεξάντερ Νέσις) και τις τρεις υπόλοιπες κατέλαβαν οι Έλληνες συνεργάτες του Emma Delta, Σπύρος Φωκάς και Γιώργος Μελισσανίδης (που εκπροσωπούν την πλευρά του Δημήτρη Μελισσανίδη), και ο γιος του Δημήτρη Κοπελούζου, Χρήστος. Οι Τσέχοι βέβαια κράτησαν για τον εαυτό τους όλες τις εκτελεστικές θέσεις. Εκτός από τον Ζίγκλερ, εκτελεστική είναι και η θέση του Μίκελ Χουστ, διευθυντή επενδύσεων της Emma Capital, ο οποίος έχει αναλάβει πλήρως τα οικονομικά του οργανισμού.Είναι ο άνθρωπος που συντόνισε και διαπραγματεύτηκε κρίσιμες πτυχές της απόκτησης του ΟΠΑΠ από την Emma Delta, ενώ έχει μεγάλη εμπειρία από την αναδιάρθρωση της Nomos Bank στη Ρωσία.

Από τη δεξαμενή της Emma Capital προέρχεται ο (Ρώσος) Κονσταντίν Γιανακόφ, οικονομικός διευθυντής του ICT, ο οποίος, εκτός από τον ΟΠΑΠ, συμμετέχει στη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, ως μέλος της Επιτροπής Ελέγχου, εκπροσωπώντας τον συνέταιρο του Γιρι Σμετς, Αλεξάντερ Νέσις. Τι δείχνουν όλα αυτά; Ότι οι Τσέχοι και οι Ρώσοι που μπήκαν στον ΟΠΑΠ είναι μια σφιχτοδεμένη και «αδιαπέραστη» ομάδα, η οποία φροντίζει να διασφαλίζει τα συμφέροντά της σε κάθε χώρα όπου εμφανίζεται. Τη συμπληρώνουν ο Τσέχος Πάβελ Χόρακ (β’ αντιπρόεδρος), οι Πάβελ Σάροτς και Μάρκο Σάλα και τα ανεξάρτητα μέλη Ιγκόρ Ρούσεκ και Ρούντολφ Γιούρτσικ.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ. Μέσα στις πρώτες ημέρες ξεκίνησαν και οι αλλαγές σε επίπεδο γενικών διευθυντών. Στα τέλη Οκτωβρίου, με μια ευγενική ανακοίνωση ο ΟΠΑΠ δημοσιοποίησε τη λήξη της σύμβασης του γενικού διευθυντή Οικονομικής Διαχείρισης, Βενετσάνου Ρογκάκου. Την επόμενη ημέρα, ο Μίκελ Χουστ ανέλαβε επισήμως την επίβλεψη της οικονομικής διαχείρισης, των σχέσεων με τους μετόχους, τη στρατηγική ανάπτυξης, αλλά και την επιχειρησιακή έρευνα του ομίλου, όπως επίσης τη διεύθυνση των διαχειριστικών συστημάτων! Στις αρχές του μήνα ανακοινώθηκε η αποχώρηση του γενικού διευθυντή Παιγνίων, Νικόλα Παυλιά, και του γενικού διευθυντή Υποστηρικτικών Υπηρεσιών, Αγγέλου Παπουτσή. Από την άλλη πλευρά, γενικός διευθυντής Μάρκετινγκ ανέλαβε ο Πετρ Ματεζόφσκι και γενικός διευθυντής Πληροφορικής ο Πετρ Τζέντρετσικ.

Η αλήθεια είναι ότι οι Τσέχοι έμειναν κατάπληκτοι από το βαρύ και γραφειοκρατικό σύστημα διοίκησης και λειτουργίας του ΟΠΑΠ, που, όπως έλεγαν χαριτολογώντας, τους θύμισε… σοβιετικό μάνατζμεντ. Στους «παροικούντες» είναι γνωστό ότι, προκειμένου να… μη χαθεί ο έλεγχος, το Δ.Σ. του ΟΠΑΠ εξέταζε από τις πιο κρίσιμες αποφάσεις μέχρι και τις αμοιβές ίου προσωπικού καθαρισμού. Η νέα διοίκηση τερματίζει την αντιπαραγωγική αυτή λειτουργία, φέρνοντας ένα εντελώς νέο σχέδιο και μηχανισμό διοίκησης, με βάση τα πολυεθνικά πρότυπα.Μεταξύ άλλων, θα θεσπιστούν ειδικοί όροι διαφάνειας, διαδικασίες αξιολόγησης και σύνδεση των αμοιβών με την παραγωγή.

ΣΤΟ «ΤΣΕΠΑΚΙ». Για την επόμενη ημέρα, ο Ζίγκλερ θεωρεί τη μακροπρόθεσμη επενδυτική δέσμευση του Σμετς ως το ισχυρότερο κεφάλαιο για το μέλλον του ΟΠΑΠ. Και με αυτό στο «τσεπάκι», αφού διασφάλισε τα οικονομικά (όπως είπε, «τα καθαρά κέρδη από τα υφιστάμενα παιχνίδια φαίνονται καλύτερα από ό,τι αρχικά προβλεπόταν», άρα «δεν αλλάζουμε την καθοδήγηση για καθαρά κέρδη στο επίπεδο των 116 εκατ. ευρώ το 2013»), ξεκίνησε τις… σέντρες: Πρώτα με την επιτάχυνση της λειτουργίας των παιχνιδομηχανών (VLT), την είσοδο στο διαδικτυακό στοίχημα πριν από το Μουντιάλ, τη διεύρυνση του αντικειμένου των πρακτόρων και την αναθεώρηση της μερισματικής πολιτικής, με σχεδιασμό διεύρυνσης από το 50% έως και το 90% στα διανεμόμενα κέρδη.

Με όλα αυτά, ο Τσέχος κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών ξένων οίκων, με σημαντικές τοποθετήσεις και εκτόξευση των τιμών-στόχων για τη μετοχή από Έλληνες και ξένους. Το νέο χρονοδιάγραμμα για τα VLT προβλέπει πως τα πρώτα από τα 35.000 «μηχανάκια» θα λειτουργήσουν μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2014. θα χρειαστούν όμως, πρώτα, οι τελικές αποφάσεις της Επιτροπής Παιγνίων για τη λειτουργία της αγοράς και τις τεχνικές προδιαγραφές των παιχνιδομηχανών. Για τον διευθύνοντα σύμβουλο, πάντως, είναι σημαντικό να λειτουργούν όσο το δυνατόν περισσότερα μηχανήματα από την πρώτη ημέρα, μια και από τότε ακριβώς ο χρόνος θα αρχίσει να μετρά για την απόδοση της επένδυσης, που προβλέπει μια δεκαετή περίοδο εκμετάλλευσης των VLT από τον ΟΠΑΠ.

«ΚΑΘΑΡΟ ΓΗΠΕΔΟ». Για να πετύχει πλήρως τους στόχους του, πάντως, ο Καμίλ Ζίγκλερ και η παρέα του θα χρειαστούν ένα «καθαρό γήπεδο», απαλλαγμένο από δεσμεύσεις που θεωρούν ότι δεν συμφέρουν τον οργανισμό. Στο επίκεντρο βρίσκεται το καταστατικό της Ελληνικά Λαχεία, όπου πρακτικά ο βασικός μέτοχος αποστερείται της διοίκησης… Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, δεν υπάρχει ιδιαίτερος χρόνος για συζητήσεις, καθώς τον προσεχή Μάρτιο ο ΟΠΑΠ θα πρέπει να αναλάβει μέσω της Ελληνικά Λαχεία την εκμετάλλευση των κρατικών και του στιγμιαίου λαχείου, μια άδεια για την οποία έχει καταβάλει το 67% των 190 εκατ.ευρώ της σύμβασης. Άλλωστε, όπως σημείωσε και ο Ζίγκλερ, στο πρώτο του teleconference, «ο ΟΠΑΠ έχει επενδύσει τα πιο πολλά χρήματα στην υπόθεση των Λαχείων και θέλει να έχει όσον το δυνατόν γρηγορότερα απόδοση από τη συγκεκριμένη επένδυση».

Διαβάστε το άρθρο “Οι Τσέχοι ελέγχουν τον ΟΠΑΠ” στην πηγή ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ