Εξώδικο της Emma Delta στο ΤΑΙΠΕΔ για τη σύμβαση των Κρατικών Λαχείων Κοινοποιήθηκε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Περιπλέκεται περαιτέρω η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ
Τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου καλεί το σχήμα που έκανε τη μοναδική προσφορά για τον ΟΠΑΠ, η Emma Delta, με εξώδικο που απέστειλε στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, μετά την απόφαση του Ταμείου να ζητήσει από τον ΟΠΑΠ να προχωρήσει στην υπογραφή των συμφωνιών προμηθευτών για τα κρατικά λαχεία και την υπογραφή της συμφωνίας τεχνολογικού παρόχου μεταξύ ΟΠΑΠ και ΙΝΤΡΑΛΟΤ. Παράλληλα με το εξώδικο, εκπρόσωποι της Emma Delta επισκέφθηκαν τον ΟΠΑΠ και το Ταμείο για να διαμαρτυρηθούν επειδή το ΤΑΙΠΕΔ, κατά τη γνώμη τους, παρεμβαίνει για την κύρωση «παράνομης και άκυρης συμφωνίας» που κατά τη γνώμη του νέου κατόχου του 33% όταν και αν γίνει- θα έπρεπε να εξετασθεί μετά την παραχώρηση του ΟΠΑΠ. Επίσης σημειώνουν ότι οι συμβάσεις προμηθειών θα στοιχίσουν στον Οργανισμό 42% έως 55% παραπάνω σε σχέση με όσα επικρατούν διεθνώς.
ΟΓιρι Σμετς και οι εταίροι του θεωρούν ότι «ρίχθηκαν» σε σχέση με όσα περιέγραφε η προκήρυξη του διαγωνισμού.
Ο διαγωνισμός
Στα ερωτήματα που έπρεπε να απαντήσει το ΤΑΙΠΕΔ για τον διαγωνισμό των κρατικών λαχείων ετέθη ακόμη ένα: «Παρακαλώ διευκρινίσατε τη φράση ο επενδυτής θα είναι σε θέση να υποδεικνύει τη βασική ομάδα διοίκησης, δεδομένου του νόμου 2190/1920 περί ανωνύμων εταιρειών που δίνει την εξουσία στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ειδικού σκοπού (Spv) να υποδεικνύει την ομάδα διοίκησης». Η απάντηση του Ταμείου ήταν ότι «τυπικά, η διευθυντική ομάδα μπορεί να υποδεικνύεται από το συμβούλιο».
Αυτό που ενδιαφέρει εδώ είναι ότι ο επικεφαλής της κοινοπραξίας (σ.σ.
ο ΟΠΑΠ δηλαδή) μπορεί να υποδείξει τα πρόσωπα που θα τοποθετηθούν από το συμβούλιο.
Με τη συμφωνία των μετόχων θα πρέπει να εξουσιοδοτηθεί το συμβούλιο να διαθέτει στον επικεφαλής την εξουσία να υποδεικνύει την κεντρική διοικητική ομάδα…». Ολα αυτά, βεβαίως, απεδείχθησαν θεωρητικά πριν καν συστηθεί η εταιρεία των λαχείων. Διότι η «μάχη» για τα λαχεία είναι μεταξύ των άλλων και μία μάχη για το ποιος θα έχει το μάνατζμεντ του ΟΠΑΠ σε ότι αφορά τη διεύθυνση της θυγατρικής των λαχείων: το νέο αφεντικό του ΟΠΑΠ, δηλαδή η κοινοπραξία Emma Delta, ή οι.
πλοιοψηφούντες μέτοχοι των λαχείων (Intralot,Scientific Games) που είναι και προμηθευτές της εταιρείας; Μιας εταιρείας, που υπολογίζεται να κάνει τζίρο 800 εκατ.ευρώ τον χρόνο. Είναι, δηλαδή, μία μάχη για το χρήμα, αλλά και για τον έλεγχο της εταιρείας.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
Η εταιρεία-σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Deloitte εκτιμά τα λαχεία στα 145 εκατομμύρια, αλλά ο τότε επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ κ.Τάκης Αθανασόπουλος εκτιμούσε ότι ενόψει των ιδιωτικοποιήσεων ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ και του γεγονότος ότι κάνουν ένα τζίρο πάνω από 800 εκατομμύρια τον χρόνο, δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσει τον διαγωνισμό κάτω από 190 εκατομμύρια.
Η ιταλική Lottomattica, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», είχε επιβάλει σε εκείνο το σημείο ότι πριν από τη σύσταση της εταιρείας των λαχείων θα υπογράφονταν οι συμβάσεις προμήθειας (τέσσερις τον αριθμό) και θα συγκροτείτο μια εταιρεία όπου οι ελάσσονες μέτοχοι θα είχαν αυξημένα δικαιώματα αρνησικυρίας έναντι του ΟΠΑΠ. «Αρχικά η Intralot πρότεινε στους Τσέχους να δημιουργήσουν κοινή εταιρεία, αλλά αυτοί αρνήθηκαν. Στη συνέχεια, το ΤΑΙΠΕΔ επέλεξε μία τιμή για τα κρατικά λαχεία που καθορίστηκε πολιτικά», λέει στην «Κ» πηγή κοντά στη διαπραγμάτευση». Το «κανάλι επικοινωνίας», που ηταν η Lottomatica, «χάθηκε» όταν οι Ιταλοί αποφάσισαν ότι τα λαχεία είναι ακριβά», συμπληρώνει η ίδια πηγή.
Στις 30 Νοεμβρίου του 2012 οι Opap Investment, Lottomatica, Intralot, Scientific Games συστήνουν εταιρεία με σύμβαση και συμφωνητικό μετόχων που θα διεκδικήσει τα λαχεία. Μία σειρά αρμοδιοτήτων, ωστόσο, χρειάζεται συναίνεση. Για παράδειγμα, σύμφωνα με το άρθρο 9.4 της συμφωνίας μετόχων, απαιτείται πλειοψηφία 2/3 των μελών του διοικητικού συμβουλίου για τη σύσταση εταιρείας, για ζητήματα που έχουν σχέση με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, για κάθε αλλαγή της άδειας εκμετάλλευσης, για μεταβιβάσεις σε εταιρείες με τις οποίες σχετίζονται οι μέτοχοι και για αποφάσεις για κοινές επιχειρήσεις. Επίσης, χρειάζεται τόσο ευρεία πλειοψηφία για κάθε μεταβίβαση ποσού άνω των 500.000 που δεν περιλαμβάνεται στο businnes plan, για αλλαγές στον ετήσιο προϋπολογισμό, για κάθε προμήθεια αξίας άνω των 500.000 ευρώ που δεν περιλαμβάνεται στο επιχειρηματικό σχέδιο και για τις αρμοδιότητες του διευθύνοντος συμβούλου.
Ο ΟΠΑΠ, εναντίον του οποίου επίσης στράφηκε η Emma Delta, απάντησε με γνωμοδότηση του νομικού του συμβούλου ότι πράγματι το καταστατικό της εταιρείας των λαχείων δεν είχε κατατεθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά ούτε όφειλε να κατατεθεί διότι ήταν ιδιωτική συμφωνία. Χαρακτήρισε δε τις διατάξεις για την αυξημένη πλειοψηφία προϊόν της βούλησης ιδιωτών εταίρων που δεν έχει σχέση με τη διαγωνιστική διαδικασία.
Τι προβλέπει η επίμαχη ρήτρα
Την περασμένη Παρασκευή, όταν συγκεντρώθηκαν οι συνεταίροι της εταιρείας των λαχείων, οι μειοψηφούντες μέτοχοι επικαλέσθηκαν τη ρήτρα 9.4 και «μπλόκαραν» την εκχώρηση αρμοδιοτήτων στον διευθύνοντα σύμβουλο. Τι είχε συμβεί; Στο καταστατικό της εταιρείας των λαχείων προβλέπεται ότι οι μειοψηφούντες μέτοχοι έχουν 4 στις 11 έδρες του Δ.Σ., υπερβαίνουν δηλαδή το 1/3 και άρα μπορούν να μπλοκάρουν τις αποφάσεις του «ηγέτη» της κοινοπραξίας.
Οι δικηγόροι του ΤΑΙΠΕΔ επέβαλαν σε σχέση με την εξουσία του επικεφαλής της κοινοπραξίας να υπάρξει διατύπωση στο καταστατικό της εταιρείας των λαχείων σύμφωνα με την οποία η πρόβλεψη ότι ο επικεφαλής της κοινοπραξίας αποφασίζει κατισχύει άλλων διατάξεων που είναι στην αντίθετη κατεύθυνση. Ετσι, μένει το ύψος του αντιτίμου για τις συμφωνίες προμηθευτών. Η Emma Delta υπολογίζει ότι με το 3,3% επί του τζίρου ο ΟΠΑΠ οδηγείται σε μια 12ετία με απώλειες άνω των 150 εκατομμυρίων, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ επικαλούμενο την εκτίμηση της εταιρείας Bain σχετικά με το ποσοστό που είχε συμφωνηθεί στο πλαίσιο της σύμπραξης των εταίρων για τα λαχεία υπολογίζει τις ετήσιες απώλειες στα 9 εκατομμύρια.
Διαβάστε το άρθρο ” Εξώδικο Emma Delta σε ΤΑΙΠΕΔ ” στην πηγή :ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Τασος Τελλογλου