Ερωτήματα δημιουργεί η ξαφνική επίσπευση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ μετά τη μεταβίβαση του 29% του Δημοσίου στο Ταμείο Αξιοποίησης ΙδιωτικήςΠεριουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), καθώς ξεκινούν άμεσα οι διαδικασίες και μέσα στο β’ τρίμηνο του 2012 τοποθετείται η πώληση μίας εταιρείας της οποίας όμως στη σημερινή συγκυρία δεν μπορεί να προσδιοριστεί η αξία της.
Η ιδιωτικοποίηση αυτή επιμελώς μέχρι σήμερα δεν προσδιοριζόταν χρονικά, καθώς στη σημερινή συγκυρία όχι μόνο η αξία της μετοχής της εταιρείας είναι πιο υποτιμημένη από ποτέ στο Χ.Α. αλλά και η πραγματική της αξία και η δραστηριότητά της είναι δύσκολο να προσδιοριστεί αφού τόσο ο κλάδος όσο και η εταιρεία είναι σε φάση μεγάλων αλλαγών.
Για παράδειγμα, δεν είναι ακόμη σαφές, ούτε καν πώς θα αξιοποιηθεί η νέα πανάκριβη άδεια που απέκτησε η εταιρεία για την ανάπτυξη των VLT’s, αφού ενώ μέχρι πρότινος η διοίκηση σχεδίαζε την ανάπτυξη εκατοντάδων αιθουσών παιχνιδιών, νεότερη μελέτη, σύμφωνα με πληροφορίες, τους προειδοποιεί πως μια τέτοια επιλογή δεν θα ήταν κερδοφόρα, με αποτέλεσμα να εξετάζεται πλέον η αναθεώρηση του τρόπου ανάπτυξης των VLT’s.
Την ίδια στιγμή, αναμένεται το άνοιγμα της διαδικτυακής αγοράς τυχερών παιχνιδιών όπου επίσης πρόκειται να δραστηριοποιηθεί ο ΟΠΑΠ -άγνωστο πώς μπορεί να αποτιμηθεί αυτή η υποθετική μελλοντική δραστηριότητα- και αναμένεται και η ιδιωτικοποίηση των λαχείων τα οποία μπορεί τελικά να πάρει η κοινοπραξία του ΟΠΑΠ.
Οι παραπάνω εκκρεμότητες θα πρέπει να έχουν λυθεί πριν τη… βιαστική πώλησή του, γιατί αλλιώς δεν θα μπορεί να περιγραφεί η δραστηριότητά του και να εκτιμηθεί η αξία του. Βέβαια, ανεπίσημες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο στόχος είναι να πωληθεί σε τιμή μετοχής υπερδιπλάσια αυτής του ταμπλό, δηλαδή κοντά στα 15 ευρώ, ώστε τα έσοδα από την ιδιωτικοποίηση να είναι κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ.
Καθυστέρηση
Για τους παραπάνω λόγους, αρχικά τα σχέδια της κυβέρνησης ήταν να καθυστερήσει όσο γίνεται περισσότερο η ιδιωτικοποίησή του και την τοποθετούσαν προς το τέλος του 2012 ή και το 2013 προκειμένου ως τότε να έχουν αποδώσει τα νέα επενδυτικά σχέδια του Οργανισμού.
Όμως, όπως αναφέρουν πληροφορίες, στις απαιτήσεις της τρόικας είναι οπωσδήποτε να συμπεριληφθεί και ο ΟΠΑΠ στις ιδιωτικοποιήσεις που δρομολογούνται άμεσα, προκειμένου να μπορέσει η κυβέρνηση να παρουσιάσει κάποιο ουσιαστικό έσοδο.
Σημειώνεται δε ότι στην περίπτωση ιδιωτικοποίησης κινδυνεύει ακόμη περισσότερο να εκπέσει όχι μόνο το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ αλλά… και ο νόμος που απελευθερώνει την αγορά τυχερών παιχνιδιών πουλώντας αποκλειστικά την άδεια για τα VLT’s και την επέκταση του μονοπωλίου για δέκα χρόνια. Σημειώνεται ότι ο νόμος αυτός έχει δεχθεί ήδη πολυάριθμες καταγγελίες στην Ε.Ε. για τις οποίες ακόμη δεν έχει αποφανθεί η Επιτροπή. Αν ο νόμος καταπέσει, θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες και ο νέος ιδιοκτήτης του ΟΠΑΠ θα μπορούσε να ζητήσει πίσω τα κεφάλαια (900 εκατ. ευρώ) που πληρώθηκαν για την απόκτηση των δύο αδειών το Νοέμβριο του 2011…
Εκτός τόπου και χρόνου…
Απέτυχε πλήρως η προσπάθεια της κυβέρνησης να φορολογήσει τα τυχερά παιχνίδια, καθώς καμιά από τις μεγάλες και γνωστές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα τυχερά παιχνίδια στο διαδίκτυο δεν ζήτησε να νομιμοποιήσει τη λειτουργία της και να πληρώσει τους φόρους για το 2010 και το 2011.
Αντίθετα σήμερα οι μόνες νόμιμες εταιρείες τυχερών παιχνιδιών στο διαδίκτυο είναι τέσσερις νέες εταιρείες στην ελληνική αγορά που δήλωσαν έναρξη δραστηριότητας στα τέλη του 2011 και βέβαια δεν μπορούν να φορολογηθούν για τις χρήσεις 2010 και 2011, αφού δεν είχαν τότε δραστηριότητα.
Πρόκειται για τις εταιρείες Goldbet, την Grandex, την Championsbet.net και την Casinostar777.com, οι οποίες πλέον μπορούν να διαφημίζονται και να δραστηριοποιούνται ελεύθερα…
Σύμφωνα με το νόμο, τώρα η Επιτροπή Ελέγχου θα πρέπει να εμποδίσει την εκκαθάριση συναλλαγών και να διακόψει τη λειτουργία όλων των άλλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αγορά και δεν ζήτησαν να νομιμοποιηθούν.
Διαβάστε το άρθρο «ΟΠΑΠ: Το β’ τρίμηνο η πώληση του σε ιδιώτες επενδυτές» στην πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου