“Πλήρης άγνοια”
Σε κάθε περίπτωση, οι πράκτορες μετά και τη συνάντηση με τον κ. Αλεξιάδη, απέστειλαν νέα, επικαιροποιημένα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία πιθανή επιβολή τέλους ή φόρου στο ΚΙΝΟ ή στο σύνολο των παιχνιδιών της ΟΠΑΠ θα επηρεάσει άμεσα την παικτική δραστηριότητα και κατά συνέπεια θα μειωθούν κατά πολύ οι στήλες που συμπληρώνονται από τους παίκτες και, ως αποτέλεσμα, θα πληγούν τα δημοσιονομικά έσοδα και το ποσό που εισπράττει το Ελληνικό Δημόσιο από τη συμμετοχή του κατά 30% στα ακαθάριστα έσοδα της εταιρείας. Επιπλέον, θα μειωθεί ο εταιρικός φόρος που καταβάλουν η ΟΠΑΠ και το δίκτυο των πρακτόρων της, καθώς και ο φόρος των νικητών.
Τα επιχειρήματα των επαγγελματιών της αγοράς μπορεί, μέχρι στιγμής, να μην εισακούονται από την κυβέρνηση, από την πλευρά των θεσμών, ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως δεν έχουν πειστεί ότι η φορολόγηση του τζόγου θα φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Πληροφορίες ανέφεραν πως αντέκρουσαν την άποψη του οικονομικού επιτελείου για το ισοδύναμο στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως αν επιβληθεί φόρος στα τυχερά παιχνίδια, θα μειωθεί ο τζίρος. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά αντέτεινε ότι θα συμβεί το αντίθετο, λέγοντας ότι, σε περιόδους κρίσης, ο τζόγος αυξάνεται.
Εάν χρησιμοποιήθηκε αυτό το επιχείρημα, πρόκειται για τερατώδη και επικίνδυνη άγνοια, ανέφεραν από την ΠΟΕΠΠΠ. Πράγματι, τα στοιχεία δείχνουν πως από το 2008, όταν ξέσπασε η κρίση στην Ελλάδα, η αγορά των τυχερών παιχνιδιών συρρικνώνεται διαρκώς, καταρρίπτοντας το επιχείρημα πως σε δύσκολες οικονομικές περιόδους ανθεί ο τζόγος. Έτσι, από τα επίπεδα ρεκόρ των 8,7 δισ. ευρώ του 2008, ο νόμιμος κλάδος υποχώρησε στο τέλος του 2014 στα 5,8 δισ. ευρώ, μια πτώση της τάξης του 33%.