Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Το μυστήριο της μη υπογραφής των αποκρατικοποιήσεων σε ΟΠΑΠ Λαχεία

Το μυστήριο της μη υπογραφής των αποκρατικοποιήσεων σε ΟΠΑΠ Λαχεία

από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Μόνο 3 λεπτά

Προβληματισμός επικρατεί για την έκβαση δύο σημαντικών αποκρατικοποιήσεων τις οποίες έχει αναλάβει το ΤΑΙΠΕΔ. Ενώ έχει επέλθει συμφωνία μεταξύ αναδόχου και Ταμείου, τόσο στην περίπτωση της εκμετάλλευσης των Κρατικών Λαχείων όσο και σε αυτή του ΟΠΑΠ, καμία εκ των δύο δεν έχει υπογραφεί ακόμη.
Υπό την πίεση της κοινοπραξίας Emma Delta, η οποία κηρύχθηκε ανάδοχος -ως μοναδικός υποψήφιος άλλωστε- στον διαγωνισμό για την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ, το ΤΑΙΠΕΔ έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να υπογραφούν το ταχύτερο δυνατόν και οι δύο συμβάσεις.
Ωστόσο, οι συσχετισμοί μεταξύ των εταιρειών που συμμετέχουν στις δύο κοινοπραξίες, αλλά και το γεγονός ότι μία εξ αυτών αποτελεί τεχνολογικό πάροχο του ΟΠΑΠ, έχει προκαλέσει προβληματισμό, μετατρέποντας την υπόθεση σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.
Στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ υποστηρίζουν ότι μετά την έγκριση της σχετικής σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο που χρονολογείται από τις 2 Μαΐου και αφού συσταθεί η εταιρεία που προκύπτει από την κοινοπραξία που «κέρδισε» στον διαγωνισμό για τα Λαχεία (μετά την αποχώρηση μιας εκ των συμμετεχόντων εταιρειών Lottomatica), η σύμβαση θα υπογραφεί χωρίς περαιτέρω… αργοπορίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της καθυστέρησης στην υπογραφή της εν λόγω σύμβασης το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει εισπράξει τα 190 εκατ. ευρώ, που αποτελούν εφάπαξ τίμημα που θα προσέφερε ο πλειοδότης, με τη φημολογία για τα αίτια της καθυστέρησης να οργιάζει.
Κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ επισημαίνουν ότι οι καθυστερήσεις σημειώνονται λόγω του μετασχηματισμού της κοινοπραξίας, η οποία αποτελούνταν αρχικώς από τον ΟΠΑΠ (34%), τη Lottomatica (33%), τη Scientific Games (16,5%) και την Intralot (16,5%). Η διαφωνία όμως της Lottomatica στην αύξηση της αρχικής προσφοράς που ζήτησε το ΤΑΙΠΕΔ (η Lottomatica είχε θέσει πλαφόν προσφοράς τα 150 εκατ. ευρώ) οδήγησε στην αποχώρησή της και στη διατήρηση της συμμετοχής της σε συμβολικό επίπεδο με μία μόλις μετοχή. Αποτέλεσμα ήταν να μεταβιβάσει το ποσοστό της στον ΟΠΑΠ, ο οποίος κατέληξε να κατέχει το 67% στην κοινοπραξία. Η αύξηση όμως της συμμετοχής του ΟΠΑΠ στην εν λόγω κοινοπραξία ενίσχυσε το τίμημα που θα κληθεί να καταβάλει, γεγονός το οποίο προκαλεί τις αντιδράσεις της Emma Delta, που αποτελεί τον ανάδοχο στον διαγωνισμό για την πώληση του ΟΠΑΠ. Η ένσταση της Emma Delta επικεντρώνεται, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, στο γεγονός ότι θεωρεί υπερβολικό το τίμημα που καλείται να καταβάλει για να εξασφαλίσει -στο ποσοστό που της αναλογεί- την εκμετάλλευση των Κρατικών Λαχείων για 12 έτη.
Νέος δανεισμός
Για την ολοκλήρωση της απόκτησης των Λαχείων, με βάση το ποσοστό 67%, ο ΟΠΑΠ θα κληθεί να καταβάλει σχεδόν τα 2/3 του τιμήματος.

{loadposition prognosi}

Δηλαδή, πάνω από 127 εκατ. ευρώ, ποσό που αν αφαιρεθεί από τα διαθέσιμα και τις υποχρεώσεις θα «φέρει» τον Οργανισμό να έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καταφύγει σε νέο δανεισμό.
Στο μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κοινοπραξία Emma Delta εκφράζει έντονες αντιρρήσεις για τη συμφωνία που ενέκρινε η γενική συνέλευση του ΟΠΑΠ να αναθέσει το έργο του τεχνολογικού παρόχου στην Intralot.
Πρόκειται για μια συμφωνία, η οποία δεσμεύει και τον νέο ιδιοκτήτη -παρά του ότι υπεγράφη πριν από την ανακήρυξη της Emma Delta, άρα η κοινοπραξία γνώριζε τα δεδομένα- για πέντε χρόνια με αμοιβή 108 εκατ.
Το γεγονός ότι n Emma Delta αποτέλεσε τη μοναδική έγκυρη συμμετοχή στον διαγωνισμό για τον ΟΠΑΠ, φημολογείται από κύκλους της αγοράς ότι είναι αυτό που της παρέχει τη δυνατότητα να αποπειραθεί έστω- την επαναδιαπραγμάτευση του τιμήματος, καθώς η συμφωνία έχει επέλθει, δεν έχει υπογραφεί όμως η τελική σύμβαση.
Η κοινοπραξία έχει συσταθεί γύρω από ένα κεφάλαιο, το Emma Delta Ltd, το οποίο διαχειρίζεται η εταιρεία Emma Delta Management Ltd. Αρχικώς η εταιρεία είχε κύριους μετόχους τον Τσέχο Γίρι Σμέιτς με 66,7% και τον υιό Μελισσανίδη, Γιώργο, με 33,3%. Στην τελική φάση του διαγωνισμού, εισήλθαν στο σχήμα η Lottomatica με 10% και ο όμιλος Κοπελοϋζου με ποσοστό 5%.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Emma Delta υποστηρίζει πως υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ της συμφωνίας μετόχων της κοινοπραξίας που «κέρδισε» τη διαχείριση των λαχείων για 12 χρόνια (ΟΠΑΠ, Scientific Games, Lottomatica) και του καταστατικού της εταιρείας που αναλαμβάνει το έργο.
Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο που έγινε στις 2 Μαΐου δεν αφορά το σύνολο της σύμβασης, αλλά μέρος αυτής.
Σύμφωνα με το καταστατικό της υπό σύσταση εταιρείας, η οποία προκύπτει από την κοινοπραξία που κέρδισε τον διαγωνισμό για τη διαχείριση των λαχείων, ο ΟΠΑΠ θα διατηρεί επτά από τα έντεκα μέλη του διοικητικού συμβουλίου (καθώς αποτελεί το 67% της κοινοπραξίας), χωρίς αυτό να του παρέχει τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων, η οποία θα απαιτεί οκτώ ψήφους, όπως υποστηρίζουν κύκλοι της κοινοπραξίας.
Πρακτικά, οι εταιρείες που διατηρούν μειοψηφικό πακέτο διατηρούν το δικαίωμα να «μπλοκάρουν» προτάσεις του ΟΠΑΠ, ο οποίος διατηρεί όμως το 67% της κοινοπραξίας.
  Διαβάστε το άρθρο ” Το μυστήριο της μη υπογραφής των αποκρατικοποιήσεων σε ΟΠΑΠ Λαχεία και ο αγώνας δρόμου του ΤΑΙΠΕΔ”  στην πηγή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ   Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΚΑΣΣΙΜΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ