Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Το κρίσιμο τρίμηνο για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ

Το κρίσιμο τρίμηνο για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ

από
Μόνο 2 λεπτά

Ξεκίνησε η πιο κρίσιμη περίοδος λειτουργίας του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Στο τρέχον τρίμηνο, η διοίκηση του Ταμείου καλείται να χειριστεί τις δύο πιο μεγάλες αποκρατικοποιήσεις, με βάση τα προσδοκώμενα έσοδα. Πρόκειται για αυτές του ΟΠΑΠ και των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, για τις οποίες οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέχρι το τέλος Μαρτίου ή αρχές Απριλίου.

Η όποια έκβαση των δύο προαναφερόμενων αποκρατικοποιήσεων θα συμπαρασύρει όχι μόνον τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2013, αλλά και τους στόχους ολοκλήρου του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που συμφωνήθηκε (εκνέου) μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για την περίοδο 2013-2016. θεωρητικά, μέσα στο α’ τρίμηνο του έτους θα πρέπει να συμφωνηθούν αποκρατικοποιήσεις ύψους 1,5 έως 2,0 δισ. ευρώ. Πρόκειται για κινήσεις για τις οποίες ήδη έχει εκφραστεί υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον.
Και καθώς το επενδυτικό κλίμα στη χώρα αλλάζει με τους επενδυτές πλέον να είναι λιγότερο «σφιχτοί» απ’ ό,τι πριν από μερικούς μήνες, οι πιο αισιόδοξοι αναφέρουν ότι τα έσοδα μπορεί να είναι ακόμη πιο υψηλά των αρχικών εκτιμήσεων.

Σε ό,τι αφορά τον ΟΠΑΠ, η μετοχή πλέον διαπραγματεύεται κοντά στα 5,5 ευρώ. Η τιμή της μετοχής έχει ανακάμψει περισσότερο από 50% μετά τη μεγάλη πτώση που σημειώθηκε, κατά την ανακοίνωση της συμφωνίας κυβέρνησης και Ε.Ε. σχετικά με τη φορολογία των κερδών του οργανισμού (Οκτώβριος 2012). Και με τη φόρα που έχει λάβει η Σοφοκλέους, δεν αποκλείεται μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο που αναμένεται να κλείσει η σχετική συμφωνία, το τίμημα για την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ να ανέλθει σε 1 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του υπερτιμήματος που θα κληθεί να καταβάλει ο προτιμητέος επενδυτής, δεδομένου ότι θ’ αναλάβει το μάνατζμεντ της επιχείρησης.

Από την άλλη πλευρά, θετικά είναι και τα μηνύματα που αφορούν την αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ. Οι μη δεσμευτικές προσφορές που έχουν υποβληθεί υποδεικνύουν ένα τίμημα άνω 1 δισ. ευρώ, ενώ, όπως έγραψε η «Κ», η μη δεσμευτική προσφορά της Negusneft υποδεικνύει τίμημα του 1,8 δισ. ευρώ. Στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ δεν έκρυβαν την αισιοδοξία τους, όχι έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, μόνον οι δύο προαναφερόμενες αποκρατικοποιήσεις θα μπορούσαν να επιτύχουν τον στόχο εσόδων του 2013. Η μόνη προϋπόθεση που θέτουν οι ίδιοι, είναι οι τάσεις και οι ρυθμοί (momentum) ανόδου των αξιών (ομόλογα, μετοχές κ.λπ.) που έχουν διαμορφωθεί, να συνεχιστούν για μερικούς μήνες ακόμη. Υπενθυμίζεται ότι για το 2013 ο στόχος των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις ανέρχεται σε 2,5 δισ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, οποιαδήποτε αποτυχία στην αποκρατικοποίηση των δύο προαναφερόμενων περιουσιακών στοιχείων, θα σημάνει πρακτικά την αποτυχία του Ταμείου να φέρει τα έσοδα του 2013. Αυτό με τη σειρά του θα προκαλέσει νέα δημοσιονομικά μέτρα που θα καλύψουν το έλλειμμα που θα δημιουργηθεί μεταξύ στόχου και πραγματοποιηθέντων εσόδων στις αποκρατικοποιήσεις. Επομένως είναι κρίσιμο για την κυβέρνηση να επιτευχθεί ο στόχος των αποκρατικοποιήσεων του 2013 και μάλιστα αυτό να συμβεί όσο πιο έγκαιρα γίνεται μέσα στο έτος. Έτσι θα αποφευχθεί όσο γίνεται πιο σύντομα η αβεβαιότητα νέων πιθανών δημοσιονομικών προσαρμογών.
Χωρίς την αποκρατικοποίηση είτε του ΟΠΑΠ, είτε των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, το χρηματοδοτικό κενό που δημιουργείται είναι μεγάλο και δεν μπορεί να καλυφθεί από άλλες αποκρατικοποιήσεις.

Διαβάστε το άρθρο «Το κρίσιμο τρίμηνο για ΟΠΑΠ ΔΕΠΑ, αποκρατικοποιήσεις» στην πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ