Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ: Το… φαγοπότι του «Πάμε Στοίχημα»

ΟΠΑΠ: Το… φαγοπότι του «Πάμε Στοίχημα»

από
Μόνο 4 λεπτά

 «Μποναμά» ύψους 325 εκατ. ευρώ προς την εταιρεία Intralot, με ισόποση ζημία του Ελληνικού Δημοσίου, αποφάσισε να κάνει ο ΟΠΑΠ, όπως προκύπτει από την έρευνα που διενεργούν έμπειροι εισαγγελείς του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος

 για τη σκανδαλώδη τριετή σύμβαση που υπεγράφη στις 31 Ιουλίου του 2007 και αφορούσε στα μηχανάκια του παιχνιδιού «Πάμε Στοίχημα».

Η υπόθεση γίνεται ακόμη πιο… δυσώδης, καθώς, βάσει των στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους τα «Επίκαιρα», από τα ταμεία του ελληνικού κράτους δεν θα χρειαζόταν να εκταμιευτεί ούτε 1 ευρώ, εάν, αντί για την απευθείας ανάθεση -με την αιτιολογία του κατεπείγοντος- στη γνωστή εταιρεία, ο Οργανισμός δεχόταν την προσφορά της θυγατρικής εταιρείας Glory Technology, που εδρεύει στην Κύπρο, η οποία την περίοδο εκείνη μας παρέδιδε πέντε χιλιάδες τερματικά μηχανήματα δωρεάν

Αντί αυτού, όπως προέκυψε από την εισαγγελική έρευνα, επελέγη ένα ιδιότυπο παιχνίδι με «αιφνίδιες παραιτήσεις» μελών των Επιτροπών Αξιολόγησης, τα οποία εννιά ημέρες πριν από τη λήξη του διεθνούς διαγωνισμού του 2007 δήλωσαν «προσωπικό κώλυμα». Αποτέλεσμα ήταν η διαδικασία να κηρυχτεί άγονη και την τελευταία ημέρα του Ιουλίου να υπογραφεί νέα, 54σέλιδη σύμβαση μεταξύ ΟΠΑΠ και Intralot, που φαινομενικά κόστισε στον Οργανισμό 96,4 εκατ. ευρώ, χωρίς ΦΠΑ.

Λέμε, δε, «φαινομενικά», καθώς, βάσει του ελέγχου που διενήργησαν οι άνδρες του ΣΔΟΕ, αποδεικνύεται πως το «κονδύλι» εντέλει ξεπέρασε τα 320 εκατ. ευρώ.

Η είδηση της κλήσης συνολικά εφτά ατόμων -δύο πανεπιστημιακών, τριών μελών του ΔΣ του ΟΠΑΠ και δύο στελεχών της Intralot- από τις εισαγγελικές Αρχές, ως υπόπτων για τα αδικήματα της κακουργηματικής απιστίας, της άμεσης συνέργιας και της ηθικής αυτουργίας σε αυτή, ήταν απλά η κορυφή του παγόβουνου, καθώς από το υλικό της δικογραφίας φέρεται να προκύπτουν… σημεία και τέρατα για τη μεθόδευση, ούτως ώστε το Ελληνικό Δημόσιο, που κατέχει το 34% του ΟΠΑΠ, να…«χάσει το Στοίχημα» των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Η μηνυτήρια αναφορά που άλλαξε τα δεδομένα

 Το Σεπτέμβριο του 2010, η εισαγγελική έρευνα για τη «σκανδαλώδη» σύμβαση σχετικά με τις υπηρεσίες συντήρησης, τεχνικής υποστήριξης και λειτουργίας για το σύνολο του εξοπλισμού των τερματικών μηχανημάτων του παιχνιδιού «Πάμε Στοίχημα» βρισκόταν σε εξέλιξη, όταν μια νομική κίνηση του «συνεταίρου» του ΟΠΑΠ στην Κύπρο άλλαξε άρδην το ρου της ιστορίας…

Στα χέρια των εισαγγελέων του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος έφτανε μια 66σέλιδη μηνυτήρια αναφορά της θυγατρικής του ΟΠΑΠ Glory Technology, η οποία, στρεφόμενη προσωπικά κατά τριών τέως προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων του Οργανισμού -συγκεκριμένα, κατά των Σωτήρη Κωστάκου (2004-2007), Βασίλειου Νειάδα (2005-2007) και Χρήστου Χατζηεμμανουήλ (2007-2009)-, τεκμηρίωνε τη «ληστεία» που πραγματοποιούνταν όλα αυτά τα χρόνια στον ΟΠΑΠ με τις απευθείας αναθέσεις στην Intralot.

Τα συγκλονιστικά στοιχεία που παρέθετε στη μηνυτήρια αναφορά ο πρώην «σιωπηλός συνέταιρος» του ΟΠΑΠ -ο οποίος κατέθεσε και αγωγή αποζημίωσης εναντίον του Οργανισμού- φαίνεται πως συνεισέφεραν ώστε να «δεθεί» το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας σε βάρος του Δημοσίου.

 Στο δικόγραφο-«βόμβα» αποκαλυπτόταν ότι τον «καυτό» Ιούλιο του 2007 ο Οργανισμός είχε στα χέρια του προσφορά πέντε χιλιάδων τερματικών μηχανών «Πάμε Στοίχημα» από τη θυγατρική του εταιρεία, αντί αυτού προτίμησε, όμως, να αναθέσει το «έργο» στην Intralot! Τόνιζε, δε, ότι παρόμοια προσφορά είχε πραγματοποιηθεί και το 2004, η οποία είχε επίσης αγνοηθεί…

Απευθείας ανάθεση, διαμέσου αιφνίδιων παραιτήσεων

Αντί, λοιπόν, να γίνει δεκτή η προσφορά της κυπριακής εταιρείας, από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε ότι οι επικεφαλής του ΟΠΑΠ αποφάσισαν να συντηρήσουν, με την αρωγή δύο πανεπιστημιακών, μελών των Επιτροπών, τη σχέση… στοργής με την Intralot, που χρονολογούνταν από το 1999. Από την περίοδο, δηλαδή, κατά την οποία ο Οργανισμός ανέθεσε απευθείας στην εν λόγω εταιρεία την παροχή τρεισήμισι χιλιάδων τερματικών του παιχνιδιού «Πάμε Στοίχημα».

Η συγκεκριμένη σύμβαση ήταν οκταετούς διάρκειας και έληξε στις 21 Ιανουαρίου του 2007. Τότε ο Οργανισμός προχώρησε σε ανοιχτό διαγωνισμό για τη νέα ανάθεση του έργου, ο οποίος, παρόλο που σχεδιαζόταν επί μία ολόκληρη τριετία, έμελλε να διαρκέσει δεκαεφτά με δεκαοχτώ μήνες και να κηρυχτεί τελικά άγονος με τραγελαφικό τρόπο!… Οι εταιρείες που έθεσαν υποψηφιότητα για το διαγωνισμό ήταν τρεις: Η GTECH, η οποία ανήκει στην ιταλική Lottomatica, η αμερικανική Scientific Games και, βέβαια, η Intralot.

Κάπου εκεί άρχισαν τα… παράδοξα της υπόθεσης.

Από την Επιτροπή Αξιολόγησης παραιτήθηκαν αιφνιδίως τόσο ο πρόεδρος όσο και ένα μέλος, παρά το γεγονός ότι για τη συμμετοχή τους (αποδείχτηκε ότι) θα εισέπρατταν το ποσό των 75.000 ευρώ! Το αποτέλεσμα ήταν η διαδικασία να τελματώσει και ο Οργανισμός να περιέλθει σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, απ’ την οποία «προθυμοποιήθηκε» να τη βγάλει η Intralot, η οποία πρότεινε να ανανεωθεί η υπό λήξη σύμβαση έως ότου συσταθεί η νέα Επιτροπή. Για την ιστορία, η σύμβαση ανανεώθηκε για έξι μήνες, αντί ποσού 75 εκατ. ευρώ.

Τα παράδοξα, όμως, της υπόθεσης δεν σταμάτησαν εδώ. Λίγο πριν από την πραγματοποίηση του δεύτερου κατά σειρά διαγωνισμού, ορισμένα μέλη της Επιτροπής εισηγήθηκαν την αποπομπή της Scientific Games -μιας εταιρείας που έχει συμμετάσχει σε τριακόσιους ανάλογους διαγωνισμούς-, με την αιτιολογία ότι δεν πληροί ορισμένες προϋποθέσεις. Στη συνέχεια, όμως, και αφού η κατά πολλούς παρελκυστική αυτή εισήγηση απορρίφθηκε εννιά ημέρες πριν από την έναρξη του διαγωνισμού, παραιτήθηκαν δύο ακόμα μέλη της Επιτροπής για «προσωπικούς», όπως ισχυρίστηκαν, λόγους.

Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο, καθώς μπροστά στο ενδεχόμενο να επέλθει -φαινομενικά- ανυπολόγιστη ζημία στον Οργανισμό και επειδή ο διαγωνισμός κηρύχτηκε τελικά άγονος, ο ΟΠΑΠ αποφάσισε να αναθέσει εκ νέου το έργο στην Intralot. Στις 31 Ιουλίου του 2007, οι δύο πλευρές υπέγραψαν 54σέλιδη σύμβαση αντί τιμήματος 96 εκατ. ευρώ, το οποίο αργότερα αυξήθηκε, ωστόσο, κατά πολύ, αγγίζοντας, σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη, τα 320 εκατ. ευρώ

Κλήθηκε ως ύποπτος και ο Σωκράτης Κόκκαλης

Το «κάδρο» των υπόπτων για τη σκανδαλώδη σύμβαση μεταξύ ΟΠΑΠ και Intralot του 2007 συμπληρώθηκε το πρωινό της Τρίτης, όταν οι εισαγγελικές Αρχές απέστειλαν κλήση στο γνωστό επιχειρηματία κ. Σωκράτη Κόκκαλη. Ο πρώην μεγαλομέτοχος και πρόεδρος του Ολυμπιακού κλήθηκε να παράσχει ανωμοτί (χωρίς όρκο) εξηγήσεις για το κακούργημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία μαζί με το διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κ. Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο, αυξάνοντας τον αριθμό των υπόπτων στους οχτώ. Ο κ. Κόκκαλης κλήθηκε με την ιδιότητα του προέδρου του ΔΣ της εταιρείας, όπως προέκυψε από έγγραφα τα οποία συμπεριλήφθησαν στη δικογραφία.

Σε ό,τι αφορά στους υπόλοιπους εφτά «υπόπτους», προσήλθαν το πρωινό της Τρίτης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ζήτησαν και πήραν προθεσμία, προκειμένου να ετοιμάσουν τις έγγραφες εξηγήσεις τους και αναμένεται να καταθέσουν την προσεχή εβδομάδα. Αμέσως μετά τη λήψη των εξηγήσεων, η εισαγγελική έρευνα αναμένεται να μπει στο τελικό της στάδιο, που θα είναι η άσκηση ποινικών διώξεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ερώτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως προς τη σύμβαση που υπεγράφη τον Ιούλιο του 2010 μεταξύ ΟΠΑΠ και Intralot και που, κατά δήλωση του ΟΠΑΠ, φέρεται να αποτελεί επέκταση της ύποπτης σύμβασης του 2007, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής και μέλος της ΔΗΣΥ κ. Θόδωρος Σκυλακάκης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ερευνήσει την αρχική σύμβαση και η ερώτηση του κ. Σκυλακάκη αφορά στο αν θα εξεταστούν από την Επιτροπή τα νέα αυτά στοιχεία και αν θα συμπεριληφθούν στην έρευνα για τη σύμβαση του 2010.

 Πηγή: ΕΠΙΚΑΙΡΑ- του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ