Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Το ευρωδικαστήριο κρίνει την… τιμή του ΟΠΑΠ

Το ευρωδικαστήριο κρίνει την… τιμή του ΟΠΑΠ

από
Μόνο 5 λεπτά

Η τρόικα των δανειστών θέλει «εδώ και τώρα» αποκρατικοποιήσεις. Η κυβέρνηση βρίσκεται «με την πλάτη στον τοίχο» και καθώς

δεν έχει ουσιαστικά περιθώρια ελιγμών, εμφανίζεται πρόθυμη να… θυσιάσει τον ΟΠΑΠ στον «βωμό» των ιδιωτικοποιήσεων. Την ίδια στιγμή, ηχηρά ονόματα της επιχειρηματικής ζωής του τόπου έχουν διαμορφώσει ένα ιδιότυπο «καρέ» αντιμαχόμενων συμφερόντων. Από κοινού, μάλιστα, με ξένους συμμάχους αγωνίζονται με κάθε πρόσφορο τρόπο προκειμένου να καρπωθούν τις «χρυσές δουλειές» στην υπό αναδιάταξη ελληνική αγορά του τζόγου.


Αυτό είναι σε αδρές γραμμές το σκηνικό με φόντο τον ΟΠΑΠ, που αποτελεί το λαμπρότερο και το βαρύτερο από τα «ασημικά» που διαθέτει το Δημόσιο. Τα ταμεία του οποίου ενισχύονται διαχρονικά με σημαντικά κεφάλαια από την εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία, είτε με τη μορφή παχυλών μερισμάτων είτε με εξίσου παχυλά φορολογικά έσοδα.
Όπως όλα δείχνουν, ο ακρογωνιαίος λίθος των εξελίξεων στον ΟΠΑΠ είναι η επικείμενη απόφαση από τα δικαστικά όργανα της Κομισιόν, τα οποία και θα αποφανθούν στις 2ο του ερχόμενου Σεπτεμβρίου περί του μονοπωλίου των τυχερών παιχνιδιών.


Πιστεύεται ότι αν η κρίση είναι θετική για τον ΟΠΑΠ (ενδεχόμενο που συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες) τότε θα ενισχυθεί η χρηματιστηριακή αποτίμηση της εταιρείας που τώρα διαμορφώνεται μόλις στο 1,6 δισ. ευρώ. Δηλαδή, μόνο τρεις φορές τα καθαρά κέρδη που είχε πέρσι ο ΟΠΑΠ.


Πόλεμος

Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν ότι η κυβερνητική απόφαση για το «ξήλωμα» του Γιάννη Σπανουδάκη από το «τιμόνι» της εταιρείας αντικατοπτρίζει αφενός μεν την πολιτική διαπάλη για τον έλεγχο του ΟΠΑΠ και αφετέρου τον εντεινόμενο επιχειρηματικό πόλεμο που διεξάγεται παρασκηνιακά. Διότι πέραν του ανοικτού «μετώπου» της ιδιωτικοποίησης υπάρχουν διαγωνισμοί που «τρέχουν» και μεταφράζονται σε «μεγάλες δουλειές» για τους νικητές, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τα πολυσυζητημένα «φρουτάκια» (παιχνιδομηχανές ελεγχόμενου κέρδους), τα οποία και λογίζονται ως το «χρυσόμαλλο δέρας» για την αγορά του τζόγου.


Υπολογίζεται μάλιστα ότι σε πλήρη ανάπτυξή τους στην ελληνική αγορά, τα 35·θοο «φρουτάκια» από τα οποία τα 16.500 θα τα έχει ο ΟΠΑΠ και τα άλλα 18.50001 ιδιώτες, θα κάνουν τζίρο πάνω από ι δισ. ευρώ ετησίως.


Καθώς «τα λεφτά είναι πολλά», αρκετοί στην αγορά υποστηρίζουν ότι «θα χυθεί αίμα» για τον έλεγχο του ΟΠΑΠ από ιδιωτικά συμφέροντα.


Μερίδιο στην πολλά υποσχόμενη αγορά του τζόγου διεκδικούν και επιχειρηματίες που μέχρι τώρα δεν είχαν δραστηριότητα στον συγκεκριμένο τομέα. Φέρονται μάλιστα να κινούνται με ιδιαίτερα επιθετική τακτική…


Ήδη ο εφοπλιστής Δημήτρης Μελισσανίδης λειτουργεί ως εταίρος στην Ελλάδα για την ιταλική LottoMatica, η οποία έχει εξαγοράσει και την αμερικανική GTech. Θυγατρική της ιταλικής εταιρείας κέρδισε τον πρόσφατο διαγωνισμό για τον ιντερνετικό συνεργάτη του ΟΠΑΠ, πλην όμως οι συγκεκριμένες αποφάσεις είναι στον αέρα και είναι άγνωστο το αν κάποτε θα υπογραφούν από τη νέα ηγεσία. Ο συνεργάτης του ΟΠΑΠ στο Διαδίκτυο είναι αορίστου χρόνου (δηλαδή για πάντα) και η δουλειά δεν αφορά μόνο τις δραστηριότητες στην Ελλάδα, αλλά την τυχόν επέκταση στο εξωτερικό.


Πρόκειται δηλαδή για ένα εξαιρετικά σημαντικό έρεισμα. Πέραν τούτων, η LottoMatica είναι στο ίδιο κοινοπρακτικό σχήμα του οποίου ηγείται ο ΟΠΑΠ και διεκδικεί την άδεια των κρατικών λαχείων. Η αγορά πιστεύει ότι η LottoMatica είναι δυνητικά ενδιαφερόμενη για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, ενώ ο Δημήτρης Μελισσανίδης (μόνος ή με εταίρο) θα διεκδικήσει και άδεια για τα «φρουτάκια».


Παλαιοί γνώριμοι

Τόσο για την επόμενη μέρα στον ΟΠΑΠ όσο και για τις μεγάλες δουλειές στον τζόγο, δεδηλωμένο ενδιαφέρον έχουν τόσο ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς όσο και ο επιχειρηματικός όμιλος του Δημήτρη Κοπελούζου. Ο τελευταίος μάλιστα (μαζί με την ιταλική Sisal) διεκδικεί και τον διαγωνισμό για τα κρατικά λαχεία.


Το «καρέ των συμφερόντων» συμπληρώνει η Ιντραλότ του Σωκράτη Κόκκαλη, που έχει μακρόχρονη συνεργασία με τον ΟΠΑΠ εξαιτίας της οποίας έχουν πυροδοτηθεί πολλές και έντονες συζητήσεις για «προνομιακή μεταχείριση». Η εταιρεία αποκρούει τις κατά καιρούς ενστάσεις, τις οποίες εμμέσως πλην σαφώς αποδίδει σε ανταγωνιστικά συμφέροντα. Στην παρούσα φάση το Δ.Σ. του ΟΠΑΠ έχει προκρίνει την Ιντραλότ για τεχνολογικό πάροχο, ενώ έχει επιμηκύνει για ένα τρίμηνο τη σύμβαση που έληγε στα τέλη Ιουλίου. Και σ’ αυτή την περίπτωση όμως οι εξελίξεις είναι στον αέρα, καθώς πρόκειται για ζητήματα που θα τα χειριστεί η νέα διοίκηση του ΟΠΑΠ. Επίσης, η Ιντραλότ είναι στο ίδιο κοινοπρακτικό σχήμα (με ΟΠΑΠ, LottoMatica και Scientific Games) που διεκδικεί τα κρατικά λαχεία.


Παράγοντες της αγοράς που κατά τεκμήριο έχουν καλή πληροφόρηση αναφέρουν ότι ενδιαφέρον για τον ΟΠΑΠ υπάρχει και από πλευράς του fund που έχει δημιουργήσει το παλαιό στέλεχος στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας Σωκράτης Κομηνάκης.
Τις εξελίξεις παρακολουθούν στενά και οι όμιλοι Βαρδινογιάννη και Μπόμπολα, που επιχειρούν να χτίσουν τις δικές τους συμμαχίες.


Σε κυβερνητικό επίπεδο οι χειρισμοί του ΟΠΑΠ έχουν ανατεθεί στον νέο «τσάρο» της οικονομίας Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος και όρισε τον 59χρονο οικονομολόγο (και ερασιτέχνη ξυλογλύπτη κατά δήλωσή του στην προσωπική του ιστοσελίδα) Κωνσταντίνο Λουρόπουλο ως νέο τιμονιέρη του ΟΠ ΑΠ. Οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Λουρόπουλος είναι επιλογή Σαμαρά. Ωστόσο, η αποπομπή Σπανουδάκη προκάλεσε εύλογες απορίες στη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς επιβλήθηκε άνωθεν καιχωρίς να τηρηθούν οι διαδικασίες της γενικής συνέλευσης των μετόχων. Μετά την Εθνική, ο ΟΠΑΠ είναι το δεύτερο κρούσμα κυβερνητικής παρέμβασης το οποίο και πιστοποιεί ότι έχουν κονιορτοποιηθεί τα προβλεπόμενα για εισηγμένες εταιρείες. Γεγονός που εκθέτει τις εποπτικές αρχές της Κεφαλαιαγοράς, αλλά και του Χρηματιστηρίου, που επί της ουσίας αποδέχονται παθητικά τις κυβερνητικές εντολές.


Ατύπως στον Γιάννη Σπανουδάκη χρεώνεται «ανεξήγητη σπουδή να κλείσει χωρίς τη συγκατάθεση της κυβέρνησης ορισμένες χρυσές δουλειές του ΟΠΑΠ». Όπως και να’χει και με βάση το χρονοδιάγραμμα η γενική συνέλευση του ΟΠΑΠ που θα επικυρώσει τις αλλαγές στην ηγεσία αναμένεται να γίνει στις αρχές Σεπτέμβρη.


Μέχρι τότε όμως, εκτός από τους διαγωνισμούς «παγώνει» το διαφημιστικό πλάνο της εταιρείας, αλλά και οι διαδικασίες οικονομικής ενίσχυσης ορισμένων ΠΑΕ, όπως ο Ολυμπιακός και ο Άρης, στις οποίες επρόκειτο να χορηγηθούν οικονομικές ενισχύσεις.
Ενδεχομένως το «πάγωμα» να κρατήσει ακόμη περισσότερο αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι εκτός από τη θέση του νέου προέδρου-διευθύνοντα συμβούλου θα υπάρξουν και αλλαγές στα μέλη του Δ.Σ.


Έτσι κι αλλιώς η προμήθεια των μηχανημάτων τζόγου («φρουτάκια»), οι προδιαγραφές του και το όλο λειτουργικό του πλαίσιο αποτελούν το πεδίο του άγριου επιχειρηματικού ανταγωνισμού. Πιθανότατα μάλιστα πρώτα θα κλείσει η δουλειά με τα «φρουτάκια» κι έπειτα θα ακολουθήσουν όλα τα άλλα για τον ΟΠΑΠ.


Αντιδράσεις Οι πληροφορίες λένε ότι οι πρωτοβουλίες Στουρνάρα έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από πλευράς του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, που εξακολουθεί να θέλει να έχει λόγο για τον ΟΠΑΠ. Σε ανύποπτο χρόνο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει δηλώσει ότι «η πώληση σε τιμή διπλάσια ή τριπλάσια από τα καθαρά κέρδη συνιστά χάρισμα».


Ωστόσο, υπό την πίεση της τρόικας μπορεί να υπάρξουν αναθεωρήσεις.
Με τρέχουσα αποτίμηση του ΟΠΑΠ στα ι,6 δισ. ευρώ, η πώληση του 29% της εταιρείας τιμολογείται στα 465 εκατ. ευρώ. Η αγορά πιστεύει ότι η ιδιωτικοποίηση θα πρέπει να γίνει με τιμήματα άνω του ι,2 δισ. ευρώ για να υπάρξουν ζωηρές αιτιάσεις.
Τα τελευταία n χρόνια (από το 2001 έως και το 2011) τα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ τρέχουν με 47ο εκατ. ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο. Επίσης, κατά μέσο όρο το κράτος εισπράττει 172 εκατ. ευρώ από μερίσματα…


Εκτιμάται ότι για λόγους επικοινωνιακούς μπορεί οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης να ξεκινήσουν μετά τον Σεπτέμβρη, αλλά το deal θα αργήσει πολύ να γίνει, αν γίνει τελικά. Διότι υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις ανάμεσα στους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε το άρθρο «Το ευρωδικαστήριο κρίνει την… τιμή του ΟΠΑΠ» στην πηγή: ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΚΚΟΡΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ