Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ «Πηγαίνετε να ψηφίσετε κι επιλέξτε όποιον θέλετε, αρκεί να Συμμετάσχετε»

«Πηγαίνετε να ψηφίσετε κι επιλέξτε όποιον θέλετε, αρκεί να Συμμετάσχετε»

από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Μόνο 3 λεπτά

Στην τελική ευθεία μπήκαμε πλέον για τις εκλογές της 3ης Φεβρουαρίου που θα αναδείξουν τα διοικητικά συμβούλια στις κατά τόπους ενώσεις πρακτόρων σε όλη την Ελλάδα και τους αντιπροσώπους κάθε ένωσης στις εκλογές της ΠΟΕΠΠΠ. Για την καλύτερη ενημέρωση των πρακτόρων η στήλη σήμερα ανατρέχει στα καταστατικά των ενώσεων και της ομοσπονδίας, ώστε να περιγράψει καλύτερα τη διπλή διαδικασία και κυρίως το πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή κάθε πράκτορα στις εκλογές της ένωσής του για την ενδυνάμωση της φωνής των αντιπροσώπων του.
Οι εκλογές των τοπικών ενώσεων γίνονται με πανομοιότυπο τρόπο σε όλη την Ελλάδα. Το μόνο που αλλάζει είναι η συμμετοχή ενός ή περισσότερων ψηφοδελτίων και ο αριθμός των εδρών του Δ.Σ.

Σε περίπτωση φυσικά που συμμετέχει μόνο ένα ψηφοδέλτιο, ο συνδυασμός αυτός καταλαμβάνει όλες τις έδρες και μέλη του Δ.Σ. εκλέγονται αυτοί που συγκέντρωσαν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης.  Σε περίπτωση δύο ή περισσότερων ψηφοδελτίων η διαδικασία είναι πιο μπερδεμένη: το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων διαιρείται διά του αριθμού των εδρών του Δ.Σ. (π.χ. η ΕΠΠΑΠ της Αττικής έχει 9μελές συμβούλιο, η ένωση Θεσσαλονίκης Χαλκιδικής 7μελές, η ένωση Λασιθίου 5μελές) αυξημένο κατά μία μονάδα.  Το πηλίκο αυτής της διαίρεσης, παραλειπομένου του τυχόν κλάσματος, αποτελείτο εκλογικό μέτρο. Κάθε συνδυασμός καταλαμβάνει τόσες έδρες στο Δ.Σ. κι εκλέγει τόσους αντιπροσώπους όσες φορές χωρεί το εκλογικό μέτρο στον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβε. Σε περίπτωση που μείνουν αδιάθετες έδρες παραχωρούνται κατά σειρά στους συνδυασμούς με τα μεγαλύτερα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα.
Για τις εκλογές της ΠΟΕΠΠΠ οι πράκτορες ψηφίζουν μέσω αντιπροσώπων που εκλέγουν από την ένωσή τους με βάση όχι την καταγεγραμμένη τους δύναμη, αλλά το πόσοι ψήφισαν στις εκλογές της ένωσης. Σύμφωνα με το καταστατικό της ΠΟΕΠΠΠ, σε κάθε 20 ψήφους αντιστοιχεί ένας αντιπρόσωπος.
Αυτό σημαίνει ότι κάθε ένωση θα έχει τέτοιον αριθμό αντιπροσώπων, όσο και το πηλίκο της διαίρεσης όσων ψήφισαν με τον αριθμό 20.
Σε περίπτωση που το κλάσμα της διαίρεσης υπερβαίνει το 0,50, τότε η κάθε ένωση έχει έναν ακόμα αντιπρόσωπο.
Η κάθε ένωση, λοιπόν, δεν έχει συγκεκριμένο αριθμό αντιπροσώπων, αλλά τον αυξάνει ή τον μειώνει ανάλογα με τα μέλη που ψηφίζουν.  Φυσικά, αυτό συμβαίνει κατά κύριο λόγο στις εκλογές των ενώσεων Αθήνας και θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής, που έχουν και τα περισσότερα μέλη, καθώς στις επαρχιακές ενώσεις είτε η δύναμη των πρακτορείων είναι μικρή και οι αντιπρόσωποι ένας ή δύο εξ ορισμού, είτε τα ποσοστά συμμετοχής είναι πολύ υψηλά και σε κάποιες ενώσεις αγγίζουν το 100% της δύναμης. Από την ΕΠΠΑΠ της Αττικής στις εκλογές του 2011 αναδείχτηκαν 48 αντιπρόσωποι στην ΠΟΕΕΠΠ, δηλαδή ψήφισαν περίπου 960 πράκτορες σε σύνολο 1.600.
 

Σε προσωπικό στοίχημα έχουν αναγάγει οι παρατάξεις τη μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές της προσεχούς Δευτέρας. Το σύνθημα που ακούγεται προς όλα τα πρακτορεία είναι «πηγαίνετε να ψηφίσετε κι επιλέξτε όποιον θέλετε, αρκεί να συμμετάσχετε». Αλλιώς θα μιλήσουν οι εκπρόσωποι του κλάδου, όλων των παρατάξεων, αν αριθμητικά έχουν τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των πρακτόρων και αλλιώς αν δεν ψηφιστούν ούτε από τα μισά μέλη τους.

Στην Αθήνα οι παρατάξεις θα κλιμακώσουν αυτή την εβδομάδα τις κατά τόπους συναντήσεις σε διάφορες περιοχές.
Τα ραντεβού αυτά θεωρούνται πολύ σημαντικά, έστω κι αν κάποια δεν είναι απλά ενημερωτικά για τους στόχους και τις επιδιώξεις κάθε παράταξης, αλλά εξελίσσονται σε ανοιχτές συζητήσεις για το μέλλον του κλάδου.

 Σε ορισμένα, μάλιστα, ακούγονται πολύ ριζοσπαστικές απόψεις…
 Διαβάστε όλο το άρθρο : «Το εκλογικό σύστημα των πρακτόρων» στην πηγή
MATCH MONEY Ρεπορτάζ Αργύρης Παγαρτάνης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ