Κλιμακώνεται η σύγκρουση του υπουργείου Οικονομικών με τον ΟΠΑΠ. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου ανέφερε ότι, στην περίπτωση που ο οργανισμός τυχερών παιγνίων δεν ανταποκριθεί στην απόδοση του φόρου των πέντε λεπτών του ευρώ ανά στήλη παιγνίου, τότε οι υπηρεσίες του υπουργείου θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε κατάσχεση και στην επιβολή κυρώσεων (πρόστιμα).
Σημειώνεται ότι, για τον ΟΠΑΠ, η απόδοση του νέου τέλους/φορολογίας στο ελληνικό Δημόσιο γίνεται σε μηνιαία βάση και το χρονικό περιθώριο που δίνεται στον οργανισμό για την απόδοση είναι μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα. Αυτό προβλέπει η απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης και η οποία έχει ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2016. Επομένως για τον Ιανουάριο που πέρασε ο ΟΠΑΠ είναι υποχρεωμένος να αποδώσει τη φορολογία μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2016.
Στελέχη του ΟΠΑΠ με τα οποία επικοινώνησε η «Κ» αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο. Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο ΟΠΑΠ έχει ζητήσει χρονικό περιθώριο λίγων μηνών προκειμένου να εφαρμόσει στα συστήματά του τη νέα φορολογική πολιτική. Παράλληλα επισημαίνεται ότι, ακόμη και όταν ο οργανισμός επέλεξε να μειώσει την τιμή της στήλης στο παιχνίδι «Πάμε Στοίχημα» από 0,30 σε 0,25 ευρώ τον περασμένο Απρίλιο, απαιτήθηκε περιθώριο τριών μηνών για την εφαρμογή της.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το ΥΠΟΙΚ χαρακτηρίζει τα πέντε λεπτά του ευρώ «ειδικό τέλος», ενώ ο ΟΠΑΠ τα χαρακτηρίζει «φόρο».. Η ορολογία αυτή εξυπηρετεί πιθανούs νομικούs (και όχι μόνο) σκοπούς της κάθε πλευράς. Το ελληνικό κράτος, κατά την πώληση του 33% των μετοχών της εταιρείας, έχει δεσμευθεί απέναντι στην Emma Delta να μην αλλάξει το φορολογικό καθεστώς μέχρι το 2020. Έτσι, τον ΟΠΑΠ βολεύει τα πέντε λεπτά να χαρακτηρίζονται «φόρος», αλλά το ελληνικό Δημόσιο το βολεύει να χαρακτηρίζεται «ειδικό τέλος».
Όπωs όμως και να χαρακτηριστούν τα πέντε λεπτά του ευρώ ανά στήλη, συνιστούν φορολογία, και μάλιστα, ιδιαιτέρως επαχθή. Αντιστοιχεί στο 10% των εσόδων του ΚΙΝΟ και των άλλων 12 παιγνίων του ΟΠΑΠ και στο 20% των εσόδων του παιγνίου «Πάμε Στοίχημα».
Στο πλευρό του ΟΠΑΠ έχουν ταχθεί οι πράκτορές του, οι οποίοι έχουν πάρει πολύ ζεστά την υπόθεση της ανατροπής του μέτρου.
Και αυτό γιατί η εφαρμογή του θα σημάνει τη μείωση της δικής τους προμήθειας, η οποία διατηρείται στο ίδιο επίπεδο (8% επί του τζίρου) παρά την οικονομική κρίση και κυρίως παρά την επιβολή του φόρου 30% επί των μεικτών εσόδων του ΟΠΑΠ (GGR) το 2013. Για τον λόγο αυτό, αλλά επιπλέον και επειδή εκτιμούν ότι το μέτρο θα συρρικνώσει ουσιαστικά τα έσοδα του οργανισμού, οι πράκτορες επιχειρούν την ανατροπή της νέας φορολογίας. Πιέζουν πολιτικά, αλλά και τεχνοκρατικά, για την επίλυση του θέματος, χωρίς τον «στραγγαλισμό» της δραστηριότητάς τους.
Το ΥΠΟΙΚ έχει προϋπολογίσει έσοδα 200 εκατ. ευρώ από το συγκεκριμένο μέτρο και άλλα 100 εκατ. ευρώ από τη λειτουργία των VLTs. Η πορεία, ωστόσο, των εσόδων καταδεικνύει ότι οι συγκεκριμένοι δημοσιονομικοί στόχοι μπορεί και να μην επιτευχθούν, εξαιτίας της διελκυστίνδας που έχει αναπτυχθεί. Σημειώνεται ότι ο κ. Αλεξιάδης υπέγραψε τη σχετική απόφαση εφαρμογής του μέτρου των πέντε λεπτών του ευρώ μόλις λίγες ημέρες πριν από την αλλαγή του έτους, ενώ η εξειδίκευση τηε απόφασης με τα παραρτήματα δημοσιοποιήθηκαν στη Διαύγεια μόλις στις 8 Ιανουαρίου 2016.
Διαβάστε το άρθρο “Το Δημόσιο προειδοποιεί με πρόστιμα τον ΟΠΑΠ για την απόδοση του φόρου” του Βαγγέλη Μανδραβέλη στην πηγή “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”