Βαθιά ανάσα πήρε η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ με την υποβολή βελτιωμένου τιμήματος στην αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ. Το επιπλέον τίμημα των 30 εκατ. ευρώ (σε ονομαστικές τιμές) «γεφύρωσε» τελικά τη διαφορά μεταξύ Ταμείου και προτιμητέου επενδυτή, όπως άλλωστε είχε προεξοφλήσει και η ίδια η αγορά τις τελευταίες εβδομάδες.
Και μπορεί το τίμημα σε παρούσες αξίες να μην υπερβαίνει το 650 εκατ. ευρώ, εντούτοις βρίσκεται πολύ κοντά.
Σε αντίθετη περίπτωση, όπου ο προτιμητέος επενδυτής δεν υπέβαλε το βελτιωμένο τίμημα, ήταν σίγουρο ότι δεν θα υπήρχε συμφωνία. Αυτό το κατάλαβαν καλά οι εκπρόσωποι της Emma Delta, παρόλο που παρέμεναν οι μοναδικοί διεκδικητές του ΟΠΑΠ. Μάλιστα η κυβέρνηση και το Ταμείο είχαν εκπονήσει «σχέδιο Β», το οποίο προέβλεπε την άμεση επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού πώλησης του 33% του ΟΠΑΠ και ολοκλήρωσή του με συνοπτικές διαδικασίες μέχρι τον Ιούνιο. Σε μια τέτοια (πλέον υποθετική) περίπτωση, αρκετοί θεωρούν ότι ο πήχης στην πώληση του ΟΠΑΠ θα μειωνόταν αισθητά. Το χειρότερο όμως για την κυβέρνηση θα ήταν ένας νέος κύκλος επικρίσεων σχετικά με την πολιτική βούληση και την αποτελεσματικότητα της στην υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Επίσης γλίτωσε την «γκρίνια» της τρόικας η οποία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα ζητούσε σημαντικές αλλαγές τόσο στη διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων όσο και στη διοίκηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, κάτι που ήδη είχε προαναγγείλει σε έκθεσή του το ΔΝΤ στις αρχές του έτους.
Εξίσου σημαντικό, ωστόσο, όπως επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αμέσως μετά τη συμφωνία πώλησης του ΟΠΑΠ, είναι η επιστροφή των ξένων επενδυτών στην Ελλάδα ύστερα από αρκετό χρονικό διάστημα. Το μήνυμα που στάλθηκε είναι ότι κάποιοι επενδυτές πλέον «ρισκάρουν» τα κεφάλαια τους στην Ελλάδα και αυτό είναι κάτι που θα προβληματίσει θετικά τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, ενώ θα συνδράμει ευεργετικά τον επερχόμενο κύκλο αποκρατικοποιήσεων που βρίσκεται στο συρτάρι του ΤΑΙΠΕΔ.
Με την υπογραφή της σύμβασης πώλησης του 33% του ΟΠΑΠ, στα ταμεία του ΤΑΙΠΕΔ θα εισρεύσουν 622 εκατ. ευρώ, ενώ σε βάθος δεκαετίας θα εισπράξει 30 εκατ. ευρώ ή 3 εκατ. ευρώ ανά έτος. Το προς είσπραξη τίμημα, συμπεριλαμβανομένου του μερίσματος ύψους 60 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2012, καλύπτει περίπου το 26% του ετήσιου στόχου στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για το 2013. Αν σ’ αυτά συμπεριληφθούν και τα 190 εκατ. ευρώ από την πώληση της άδειας των λαχείων καλύπτεται το 1/3 του ετήσιου στόχου. Και μια συμφωνία πώλησης των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ που εκτιμάται να υπάρξει μέχρι το τέλος Μαΐου, αναμένεται να ανεβάσει τον συγκεκριμένο στόχο στο 80% ή και περισσότερο.
Δεν είναι τυχαίο ότι στο Ταμείο έχουν ανεβάσει την εκτίμηση εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις για το 2013 στα 2,8 δισ. ευρώ, από 2,6 δισεκατομμύρια πριν.
Το ζητούμενο πλέον είναι ποιοι αναλαμβάνουν τον ΟΠΑΠ, καθώς είναι προφανές ότι πίσω από τους εμφανείς μετόχους της Emma Delta, (Γίρι Σμετς 67% και Γιώργος Μελισσανίδης 33%) θα βρεθούν και άλλοι επενδυτές και επενδυτικές εταιρείες. Πολλοί προεξοφλούν τη συμμετοχή της ιταλικής Lottomatica, αλλά οι άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν ότι η επιλογή του στρατηγικού εταίρου που θα λειτουργήσει τον ΟΠΑΠ, μετά την αλλαγή ιδιοκτησίας, δεν έχει κλείσει οριστικά.
Σε περίπτωση μη συμφωνίας, η κυβέρνηση θα δεχόταν σκληρή κριτική για αναποτελεσματικότητα στην εφαρμογή του προγράμματος, ενώ θα υπήρχε δυσφορία από την πλευρά της τρόικας.
Με ποιους μιλά η Emma Delta Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Emma Delta βρίσκεται σε επαφή, εκτός της ιταλικής εταιρείας Lottomatica, και με την ισραηλινή Playtech, αλλά και την ελληνική Intralot. Το σενάριο της Lottomatica έχει αναφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ από τα στελέχη της Emma Delta, αλλά πολλοί αμφιβάλλουν αν αυτή τελικά θα βρεθεί στο πηδάλιο του ΟΠΑΠ ως στρατηγικός εταίρος. Η πλευρά Μελισσανίδη διατηρούσε καλές σχέσεις με την ιταλική εταιρεία μέχρι τον διαγωνισμό των Κρατικών Λαχείων, αλλά η άρνηση της διοίκησης της Lottomatica να αυξηθεί το τίμημα για την άδεια των Κρατικών Λαχείων και η αποχώρησή της από τον διαγωνισμό έχουν οδηγήσει σε ρήξη των σχέσεων. «Για κάποιον Λόγο η Lottomatica δεν θέλει ή δεν μπορεί να επενδύσει στη χώρα μας», παραδέχεται στέλεχος του Ταμείου. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι μεταξύ των μετόχων βρίσκεται η επενδυτική εταιρεία ICT Group που ελέγχει ο Ρώσος ολιγάρχης Αλεξάντερ Νέσις και η τσέχικη επενδυτική εταιρεία KKCG.
Επίσης πίσω από την Emma Delta φημολογείται ότι βρίσκεται έτερος Ρώσος ολιγάρχης, ο Αλεξάντερ Μάμουτ.
Διαβάστε το άρθρο «To deal του ΟΠΑΠ, η επόμενη μέρα και το «Σχέδιο Β’» στην πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ