Η κονόμα! Λοιπόν. Οι ολυμπιακοί αγώνες εδώ και δεκαετίες δεν έχουν καμία σχέση με αθλητισμό. Είναι ένα σόου.
Είναι ένα πανηγύρι κονόμας. Είναι extreme sports, τα οποία δεν αφορούν επί της ουσίας έναν μέσο άνθρωπο. Η κονόμα πάνω απ’ όλα, λέει η ΔΟΕ, και ποιο ιδεώδες και κουραφέξαλα.
Τα τηλεοπτικά, οι χορηγίες, τώρα και στοίχημα κι άγιος ο Σάμαρανκ που ξύπνησε την πιάτσα.
Από εκεί και πέρα, φαντάζομαι πως όλη η φόρμουλα που θα βρεθεί, αν δεν έχει ήδη βρεθεί για τους ολυμπιακούς του Λονδίνου, που είναι η μήτρα του ευρωπαϊκού στοιχήματος, θα γίνει έξυπνα. Γιατί; Διότι αν πάρει ποσοστό άγαρμπα από τα κράτη η ΔΟΕ, τότε μετά θα ζητάνε όλοι.
Και οι ομάδες στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ και παντού. Συνεπώς, αν η ΔΟΕ θέλει να είναι ο μοναφαγάς, τότε θα πρέπει να γίνει κομψά η διαδικασία. Όπως και στην Ιταλία περίπου, ας πούμε.
Η ουσία είναι μια. Η Αγγλία δεν είναι κορόιδο, σαν την Ελλάδα, να ξοδεύει τρελά λεφτά για τους ολυμπιακούς αγώνες. Υπάρχει οικονομική κρίση. Θα ξεσηκωθεί ο Βρετανός πολίτης αν βγαίνουν τζάμπα χρήματα για έργα και φαντεζί σόου από το δημόσιο ταμείο, ενώ γίνονται περικοπές π.χ.στην παιδεία. Θα φτιάχνει το κράτος π.χ. γήπεδο σόφτμπολ, ενώ την ίδια ώρα θα τρώει γιαούρτι ο πρίγκιπας Κάρολος από τα πιτσιρίκια για το πετσόκομμα στα πανεπιστήμια; Γιατί, λοιπόν, να μην καλύψει για όλους την μαύρη τρύπα ο τζόγος;… Κι έτσι να είναι χαρούμενοι και η ΔΟΕ και οι.
διοργανωτές και οι ομοσπονδίες και όλοι;… Κι αν δεν γίνεται στο έτσι η δουλειά, μπορεί να γίνει στο αλλιώς, με την μορφή χορηγίας…
Κάτι τελευταίο. Οι Αγγλοι και όλοι οι Βρετανοί πριν από δυο χρόνια είχαν τον Ευρωπαίο επίτροπο για θέματα ανταγωνισμού, τον Ιρλανδό Τσαρλς Μακ Κρίβι, ο οποίος συνέχεια ζητούσε να απελευθερωθεί το στοίχημα από την Κομισιόν. Τώρα, ο Αλμούνια δεν το έχει ζητήσει ούτε μια φορά. Οι Αγγλοι, δηλαδή, ενδιαφέρονται κάτι να γίνει με αυτό το θέμα. και γιατί να μην γίνει στο Λονδίνο το 2012…
Κατ’ αρχήν, το στοίχημα αυτή τη στιγμή σαν εμπορική δραστηριότητα είναι η 3η σε τζίρο στην Ευρώπη, μετά τις φαρμακοβιομηχανίες και τις βιομηχανίες παραγωγής οπλικών συστημάτων.
Αρα, είναι πολλά τα λεφτά, Ζακ μου. Δεύτερον, το ζήτημα είναι πώς θα μπορέσει να τα πάρει αυτά τα λεφτά η ΔΟΕ για λογαριασμό των παγκόσμιων ομοσπονδιών κλπ. Εκεί είναι το αγγούρι, το εμπόδιο, το φράγμα το μεγάλο…
Πέφτει και το τελευταίο προπύργιο στον ολυμπιακό αθλητισμό… Όταν, δηλαδή, ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ βγαίνει και δηλώνει ανοιχτό χθες ότι «είμαστε υπέρ του στοιχήματος, αρκεί να παίρνουμε ανταλλάγματα ως διοργανωτές αθλημάτων, εθνικές ομοσπονδίες και διεθνείς ομοσπονδίες», τότε έχει ήδη ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση…
Μέχρι τώρα η ΔΟΕ ήταν ξεκάθαρα αντίθετη με το στοίχημα. Γιατί; Διότι κατά τον Ρογκ οι εταιρείες παράνομου στοιχηματισμού νόθευαν πολλές φορές τα αποτελέσματα. Το ίδιο είχε υποστηρίξει και ο πρόεδρος της ΙΑΑΦ Λαμίν Μτιάκ.
Αυτές οι τοποθετήσεις από Ρογκ και Ντιάκ είχαν πάρει την μορφή πάγιων και αδιαπραγμάτευτων θέσεων.
Τώρα, όμως, φαίνεται ότι είτε λόγω οικονομικής κρίσης, είτε λόγω μείωσης χορηγών, είτε επειδή ήρθε η στιγμή της πλήρους εμπορευματοποίησης του αθλητισμού σε όλα πια τα επίπεδα, ο «αθάνατος» με τις θνητές ανησυχίες έκανε την κωλοτούμπα του αιώνα.
Και πώς το δικαιολόγησε πως η ζωή κάνει… κύκλους! Και ολυμπιακούς κύκλους, ενίοτε. Εκεί που ο Ρογκ ήταν επί χρόνια αρνητικός στην προοπτική του στοιχήματος, τώρα κάνει τούμπα αλά Κομανέτσι…
Επικαλέστηκε το εξής που έγινε για πρώτη φορά στο Πεκίνο: «Η ΔΟΕ εισήγαγε συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης παράτυπου στοιχηματισμού στην διάρκεια των αγώνων του Πεκίνου το 2008 και στους χειμερινούς ολυμπιακούς του Βανκούβερ το 2010».
Είναι το ίδιο σύστημα που εφαρμόζει και η ΟΥΕΦΑ για να βρίσκει τα στημένα παιχνίδια.
Και τόνισε, μάλιστα, ο Ρογκ: «Δεν υπήρξε κάτι ύποπτο στις δυο διοργανώσεις, αλλά ας μην είμαστε αφελείς…, αργά ή, γρήγορα κάτι περίεργο θα συμβεί και σε ολυμπιακούς αγώνες».
Και το πάει αλλού μετά ο γιατρός: «Δεν λέω ότι θα φτιάξουμε μια WADA αποκλειστικά για το στοίχημα, αλλά σίγουρα χρειαζόμαστε μια σύμπραξη με τις κυβερνήσεις». Από τις οποίες, άλλωστε, ζητάει και το ποσοστό. Με τις κυβερνήσεις θέλει να νταραβεριστεί ο Ρογκ. Μ’ αυτές που νταραβερίζεται και για την ανάληψη των ολυμπιακών αγώνων. Απ’ αυτές ζητάει μερτικό, διότι οι κυβερνήσεις δίνουν άδειες στις εταιρείες ή, διοργανώνουν μονοπωλιακά τα στοιχήματα.
Η ταμπακέρα
Πηγή : Φίλαθλος