Στο θέμα της πώλησης του 33% του ΟΠΑΠ την εβδομάδα που πέρασε αναδείχθηκαν δύο σημαντικά θέματα. Το πρώτο αφορούσε
την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να ορίσει μέσω διαγωνισμού ανεξάρτητο εκτιμητή για την πώληση του 33% του Οργανισμού που έχει το Δημόσιο.
Το δεύτερο αφορούσε την ανακοίνωση του Οργανισμού ότι τα καθαρά κέρδη του το 2013 θα είναι μόνο 117 εκατ. ευρώ.
Το πρώτο σκέλος «πάγωσε» τους ενδιαφερόμενους (υποψήφιους αγοραστές, διοίκηση ΟΠΑΠ και μερικούς υπουργούς), αφού ο ανάδοχος ανεξάρτητος εκτιμητής θα γίνει γνωστός την 1η Μαρτίου 2013. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι ο νέος ιδιοκτήτης-μεγαλομέτοχος του ΟΠΑΠ θα γίνει γνωστός το αργότερο στις 6 Απριλίου του 2013.
Η αναφορά του Οργανισμού στα κέρδη του 2013 σαφώς αποτελεί ένα μήνυμα στον ανεξάρτητο εκτιμητή να χαμηλώσει τον πήχη, κάτι που βεβαίως ευνοεί τους υποψήφιους αγοραστές που δεν διαθέτουν μεγάλο «πορτοφόλι».
Αν μάλιστα κανείς λάβει υπ’ όψιν του και τα παιχνίδια που γίνονται με τη μετοχή του ΟΠΑΠ -η οποία είχε «σκαρφαλώσει» στα 7 ευρώ και άρχισε σιγά-σιγά να πέφτει- αντιλαμβάνεται ότι, αν τελικά η πτώση είναι σημαντική, λύνει τα χέρια τού εκτιμητή, που δεν είναι δυνατόν να κάνει εκτίμηση κάτω της χρηματιστηριακής αξίας.
Με λίγα λόγια, «ασκείται» πίεση στον ανεξάρτητο εκτιμητή, αφού με κέρδη 117 εκατ. ευρώ ετησίως ο νέος μεγαλομέτοχος για μερικά χρόνια θα έχει κέρδος περίπου 38 εκατ. ευρώ ετησίως. Ακόμη και αν μετά από τρία-τέσσερα χρόνια ο ΟΠΑΠ φθάσει στα 250 εκατ. ευρώ ετήσιο κέρδος, πάλι το 33% του μεγαλομετόχου θα έχει ως μέρισμα περίπου 82 εκατ. ευρώ ετησίως. Και αυτό αν τα VLTs, το Ξυστό, τα Λαχεία και το κυριότερο απ’ όλα το διαδικτυακό στοίχημα φτάσουν τα κέρδη στα 250 εκατ. ευρώ.
Κατά συνέπεια, ακόμη και αν μειωθούν οι χορηγίες του Οργανισμού, συρρικνωθεί το προσωπικό και γενικά αν περιοριστούν τα έξοδα, το κέρδος του νέου ιδιοκτήτη κατ’ έτος δεν θα ξεπεράσει με τις καλύτερες προϋποθέσεις τα 100 εκατ. ευρώ. Επομένως, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τη μεγάλη αξία που έχει η απόφαση του εκτιμητή για την πώληση του 33%.
Πάνω από 800 εκατ. ευρώ η εκτίμηση
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, ο ανεξάρτητος εκτιμητής δεν θα πέσει κάτω από τα 800 εκατ. ευρώ.
Και αυτό επειδή εκτός από τα προαναφερόμενα θα συνεκτιμηθεί στην απόφασή του και η κυρίαρχη θέση της ΟΠΑΠ Α.Ε. στην παγκόσμια αγορά. Με ή χωρίς το μονοπώλιο, ο ΟΠΑΠ αποκτά κυρίαρχη θέση στα Βαλκάνια, στην Ασία, ενώ αναμένεται να αποκτήσει σημαντικό κέρδος από το διαδικτυακό στοίχημα. Αυτό συνεπάγεται αύξηση των εσόδων, κάτι που βεβαίως έχουν επισημάνει οι υποψήφιοι αγοραστές.
Ποιοι μπορούν να αγοράσουν
Κατ’ αρχάς, με τα παραπάνω αναφερόμενα και με εκτίμηση 800 εκατ. ευρώ περίπου, αποκλείονται όλα τα μικρά fund, που με απόδοση 20-25% ετησίως δεν θα θελήσουν να ρισκάρουν επένδυση με αποδόσεις της τάξεως 8-10%, και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ένα άλλο επίσης σημαντικό γεγονός αποτελεί η στροφή του Ομίλου Κοπελούζου προς την ενέργεια, όπου η αγορά της ΔΕΠΑ από την Gazprom (συνεργάτη του Ομίλου Κοπελούζου) πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Από την άλλη μεριά η Intralot του Σωκράτη Κόκκαλη έχει ήδη καπαρώσει τη θέση του τεχνολογικού παρόχου, άλλο και αν λόγοι επικοινωνίας δεν επέτρεψαν τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του σχετικού διαγωνισμού.
Το σίγουρο είναι ότι όποιος και αν πάρει τον ΟΠΑΠ η Intralot είναι το μόνο αξιόπιστο εργαλείο για να συνεχίσουν οι μηχανές του Οργανισμού να δουλεύουν χωρίς καθυστερήσεις. Η Intralot, εκτιμώντας τη δυναμική της, αρνείται να δώσει παράταση για την προσφορά της στον διαγωνισμό του τεχνολογικού παρόχου, ξεκαθαρίζοντας τη θέση της ότι θα διαπραγματευθεί με τον νέο μεγαλομέτοχο. Κάτι που θα της δώσει μεγαλύτερο κύρος και φυσικά περισσότερα κέρδη, αφού ο μεγαλομέτοχος που θα έχει βάλει ήδη i τα λεφτά του δεν πρόκειται να πάρει το ρίσκο για τριγμούς αμέσως με το που θα αναλάβει.
Με δεδομένο ότι η σύμβαση του Δημοσίου με τον νέο ιδιοκτήτη πρέπει να περάσει από το Ελεγκτικό Συμβούλιο και τη Βουλή, το νέο Δ.Σ. υπολογίζεται να αναλάβει τη διοίκηση του Οργανισμού τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου του 2013. Κάτι που βεβαίως ενδιαφέρει τη νέα διοίκηση του ΟΠΑΠ, αφού σε καμία περίπτωση δεν θέλει να βρίσκεται στο κτίριο της Κηφισού μετά τις 31/7 που λήγει η υποχρέωση της Intralot για την τεχνολογική υποστήριξη.
Μόνο Τσέχοι και Κινέζοι
Με όσα αναλύσαμε παραπάνω, απαιτούνται γεροί χρηματοδότες για να καταβάλουν το ποσόν των 800 εκατ. ευρώ. Η έρευνα για όσους έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον έχει εντοπίσει μόνο δύο υποψήφιους αγοραστές αυτού του βεληνεκούς. Και αυτοί είναι: α) Οι Τσέχοι, που συνεργάζονται με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, και β) Οι Κινέζοι, που -ακόμα- συζητούν με τον Σωκράτη Κόκκαλη.
Αν τελικά πάρουν την απόφαση οι Κινέζοι να κατέβουν -η διαφωνία τους με τον Σωκρ. Κόκκαλη και την Intralot ήταν για το μάνατζμεντ του Οργανισμού-, τότε έχουν ένα προβάδισμα, αφού εκτός από λεφτά, που έχουν, θα έχουν και την απαραίτητη τεχνολογική υποστήριξη χωρίς καθυστερήσεις. Από αυτή την οπτική γωνία, ο «κίτρινος δράκος» θα πρέπει να αξιολογηθεί ως ένας από τους δύο παίκτες που θα πάρουν την παρτίδα.
Από την άλλη μεριά, οι Τσέχοι ως πρώην κομμουνιστές ξέρουν τα «περάσματα» και διαθέτουν και χρήμα. Μαζί τους «παίζει» ο επονομαζόμενος «Τίγρης» στο ποδόσφαιρο- Δημήτρης Μελισσανίδης, που η πορεία του μέχρι σήμερα -από φτωχόπαιδο της Κοκκινιάς, μεγιστάνας στα καύσιμα- έχει δείξει ότι βρίσκεται εκεί που κανείς δεν το περιμένει.
Έτσι, λοιπόν, οι εκτιμήσεις και τα μικροστοιχήματα για τους γνωρίζοντες είναι: Τίγρης ή Δράκος; Στις 6 Απριλίου θα ξέρουμε.
Διαβάστε το άρθρο «Τίγρης & Δράκος» στην πηγή: ΑΠΟΨΗ