Με νωπές ακόμη τις πρώτες εξαγγελίες της διοίκησης για το στρατηγικό προσανατολισμό του ΟΠΑΠ, οι ξένοι οίκοι και οι εγχώριες ΑΧΕ “ανακαλύπτουν” ξανά τον ΟΠΑΠ.
Ύστερα από μια μακρά περίοδο έλλειψης ορατότητας, κυρίως λόγω της πολύμηνης διαδικασίας που απαιτήθηκε για την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης και της απόκτησης του 33% της εταιρείας από την Emma Delta, οι ξένοι οίκοι και οι εγχώριες ΑΧΕ που παρακολουθούν επενδυτικά τον ΟΠΑΠ εμφανίζονται πλέον περισσότερο αισιόδοξοι για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του Οργανισμού. Εκτός του ότι σχεδόν στο σύνολό τους ανεβάζουν τις τιμές-στόχους υψηλότερα για τη μετοχή, ορισμένες επανεντάσσουν τον τίτλο στη λίστα των κορυφαίων επενδυτικών τους επιλογών, ενώ άλλες ξεκινούν εκ νέου την κάλυψη της εταιρείας, μετά από σημαντική περίοδο αποχής.
Η μετοχή του ΟΠΑΠ βρίσκεται ήδη σε υψηλά 28 μηνών, προσεγγίζοντας τα 10,25 ευρώ. Σε διάστημα 12μήνου ο τίτλος καταγράφει κέρδη 107%, ενώ από την αρχή του 2013 βρίσκεται στο +89%, με το Γενικό Δείκτη στο +32% το ίδιο διάστημα. Πλέον υπάρχουν reports που δίνουν τιμές-στόχους έως και τα 11 ευρώ, ενώ η πλειονότητα των αναλυτών αν και διαβλέπει πιθανές «αναταράξεις» στην υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου της εταιρείας, πλέον εμφανίζεται περισσότερο αισιόδοξη.
Τι άλλαξε; Κατ’ αρχάς, οι αναλυτές απέκτησαν μια σαφέστερη εικόνα για τους στόχους της νέας διοίκησης, τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί για βασικά projects (όπως τα Λαχεία και, το κυριότερο, τα VLTs) και για την εν εξελίξει αναδιοργάνωση της εταιρείας. Ακολούθως, λόγω της μετάταξης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς στην κατηγορία των αναδυόμενων από την MSCI, αρκετά μεγάλος αριθμός funds αξιολογούν στο restart του ΟΠΑΠ ως μια σημαντική επενδυτική ευκαιρία και σπεύδουν να αποκτήσουν θέσεις στη μετοχή. Στο πλαίσιο αυτό αλλά και του rebalancing στην αγορά λόγω MSCI, εντάσσονται και οι αυξημένες εισροές κεφαλαίων στη μετοχή.
Το σημαντικότερο, ωστόσο, για την πλειονότητα των αναλυτών δείχνει να αφορά στην πρόθεση του νέου μάνατζμεντ να αναθεωρήσει επί τα βελτίω τη μερισματική πολιτική του ΟΠΑΠ, με στόχο την αύξηση του διανεμόμενου ποσοστού επί των κερδών ακόμη και στο 90%, από 50% που είχε διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η επέκταση σε νέες δραστηριότητες και να εξυπηρετηθεί ο δανεισμός.
Αλλαγή
Σε κάθε περίπτωση, τα reports που ακολούθησαν της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων εννεαμήνου ήταν χαρακτηριστικά της αλλαγής «κλίματος» για τον Οργανισμό. Η Eurobank Equities επανένταξε (είχε αφαιρεθεί τον Απρίλιο του 2013) τη μετοχή του ΟΠΑΠ στη λίστα με τις κορυφαίες επενδυτικές της επιλογές. Η χρηματιστηριακή τοποθετεί τον πήχη στα 10,90 ευρώ (αντιστοιχεί σε πολλαπλασιαστή 7 φορές το εκτιμώμενο EV/EBITDA του 2015, σε discount έναντι των βρετανικών bookmakers). Η Eurobank Securities επισημαίνει ότι στα τρέχοντα επίπεδα, η αποτίμηση δεν δείχνει ελκυστική (με premium έναντι του κλάδου), ωστόσο βελτιώνεται αισθητά από το 2014 και μετά, προσφέροντας διψήφιο ρυθμό λειτουργικής/καθαρής κερδοφορία. Πάρα ταύτα, εκτιμά πως υπάρχουν βραχυπρόθεσμα ρίσκα που σχετίζονται με την υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου και συγκεκριμένα με την ανάπτυξη του δικτύου των VLTs (θα αντιστοιχούν σε ποσοστό πάνω από το 50% του GGR το 2016).
Από την πλευρά της HSBC ξεκίνησε να καλύπτει εκ νέου τον ΟΠΑΠ με σύσταση “ουδέτερη” για τον ΟΠΑΠ και τιμή-στόχο τα 10,30 ευρώ. Η επενδυτική εταιρεία αναφέρει πως η εποχή μετά την ιδιωτικοποίηση προσφέρει ελκυστικές δυνατότητες ανόδου με την έναρξη νέων παιχνιδιών και συνέργειες με υφιστάμενες δραστηριότητες σε ένα βελτιωμένο ρυθμιστικό και μακροοικονομικό περιβάλλον. Ο ΟΠΑΠ προσφέρει ένα εντυπωσιακό turnaround story, λέει η HSBC, ωστόσο επισημαίνει πως υπάρχουν κίνδυνοι στην υλοποίηση του business plan, κυρίως λόγω του σφιχτού χρονοδιαγράμματος.
Τέλος, η Euroxx Sec. ξεκινώντας εκ νέου την κάλυψη του ΟΠΑΠ έκανε λόγο για ένα νέο ξεκίνημα για την εταιρεία, συμπληρώνοντας πως η επιθετική πολιτική της διοίκησης σε επίπεδο διαχείρισης του κόστους και ανάπτυξης νέων παιχνιδιών, θα εκπλήξουν θετικά στο μεσοδιάστημα. Η ΑΧΕ τονίζει ότι τα VLTs, παρά την εξάμηνη καθυστέρηση στο roll out σε σχέση με το αρχικό πλάνο, θα αναδειχθούν σε καθοριστικό παράγοντα για τη τιμή της μετοχής (share price game changer), ενώ η βελτίωση των γραμμών του ισολογισμού μπορεί να λειτουργήσει ως «κρυφός καταλύτης». Η Euroxx δίνει τιμή-στόχο τα 11 ευρώ για τη μετοχή, με σύσταση «αύξηση θέσεων».
Διαβάστε το άρθρο “Τι “ξύπνησε” τον ΟΠΑΠ” στην πηγή www.capital.gr