Χοντραίνει τώρα η κόντρα για τον τζόγο και αγγίζει την κυβέρνηση ΕΚΤΟΣ από τις επιχειρηματικές κόντρες που μαίνονται στον ΟΠΑΠ μεταξύ παλιών και νέων προμηθευτών και νέου βασικού μετόχου, αγριεύει και η διαμάχη μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων) και της διοίκησης του ΟΠΑΠ.
Το Ταμείο έστειλε τελεσίγραφο στη διοίκηση του οργανισμού ζητώντας αποτελεσματικότητα, ώστε να τελειώνει με τις εκκρεμότητες, προκειμένου να ολοκληρωθεί τόσο η πώληση της άδειας των λαχείων όσο και η μεταβίβαση του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ στην Emma Delta.
To τελεσίγραφο έχει ημερομηνία λήξης την 4η Ιουλίου 2013, κάτι που σημαίνει ότι εάν δεν λυθούν τα άλυτα ζητήματα μέχρι τότε, το ταμείο ως μέτοχος μπορεί να ζητήσει αλλαγές στη διοίκηση του ΟΠΑΠ.
Πάντως, ήδη ένα σημαντικό θέμα, αυτό της υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ ΟΠΑΠ και τεχνολογικού παρόχου, δηλαδή της Ιντραλότ, φαίνεται ότι βαίνει -κατά τα φαινόμενα προς διευθέτηση.
Η διοίκηση του ΟΠΑΠ κάλεσε την Ιντραλότ να υπογράψουν τη μεταξύ τους σύμβαση μετά το εξώδικο που έστειλε η εταιρεία του Σωκράτη Κόκκαλη.
Η Ιντραλότ κατηγόρησε τη διοίκηση του οργανισμού για παρελκυστική πολιτική, αφήνοντας υπόνοιες ότι υπακούει, εμμέσως πλην σαφώς, στις επιδιώξεις της εταιρείας Emma Delta (άφησε κι άλλα υπονοούμενα για πιθανούς εκβιασμούς μελών του δ.σ. κ.λπ.).
Η Emma Delta έχει κερδίσει το διαγωνισμό της πώλησης του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ και αντιμάχεται τα συμφέροντα του Σ. Κόκκαλη, υποστηρίζοντας ότι οι συμβάσεις ωφελούν κυρίως την Ιντραλότ και όχι τον ΟΠΑΠ ενώ δεσμεύουν τον νέο αγοραστή, που είναι η Emma Delta.
Το επόμενο επεισόδιο, που θα παιχθεί μέσα στην εβδομάδα, αφορά στο θέμα των λαχείων.
Το ΤΑΙΠΕΔ έχει ζητήσει συναντήσεις από τους εμπλεκόμενους μέσα στην εβδομάδα για να προχωρήσει η πώληση των λαχείων στην κοινοπραξία του ΟΠΑΠ. Ο ΟΠΑΠ είναι επικεφαλής (με συμμετοχή 67%) της κοινοπραξίας, η οποία κέρδισε το διαγωνισμό για τα εθνικά λαχεία, προσφέροντας 190 εκατ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ.
Ομως το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει πάρει ούτε ευρώ, παρ’ ότι ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Κι αυτό γιατί τα μέλη της κοινοπραξίας δεν έχουν υπογράψει τη μεταξύ τους συμφωνία.
Στην κοινοπραξία εκτός του ΟΠΑΠ συμμετείχαν αρχικά η Ιντραλότ, η Scientific Games και η Lottomatica. Η τελευταία όμως αποχώρησε από την κοινοπραξία, όταν το τίμημα στο διαγωνισμό εκτοξεύτηκε από τα 120 εκατ. ευρώ στα 190 εκατ. ευρώ ενώ συμμετέχει (η Lottomatica) στο σχήμα της Emma Delta, η οποία διαφωνεί συνολικά με τους όρους της κοινοπραξίας.
Οι διαφωνίες
Κι αυτό γιατί οι δύο άλλες εταιρείες, Ιντραλότ και Scientific Games, οι οποίες έμειναν στο διαγωνισμό μαζί με τον ΟΠΑΠ, είναι ταυτόχρονα και προμηθευτές και συμφώνησαν να λάβουν έξτρα αμοιβή, ίση με το 3,4% επί του τζίρου που θα φέρουν τα λαχεία. Επίσης, σημείο τριβής είναι ο τρόπος με τον οποίο θα λαμβάνονται οι αποφάσεις της κοινοπραξίας.
Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ο ΟΠΑΠ να έχει 7 μέλη στο 11 μελές διοικητικό συμβούλιο και ορισμένες αποφάσεις να λαμβάνονται με αυξημένη πλειοψηφία 8 μελών. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να συμφωνεί και ένα μέλος από Ιντραλότ ή Scientific Games.
Ο ΟΠΑΠ είναι επικεφαλής της κοινοπραξίας η οποία κέρδισε το διαγωνισμό για τα λαχεία, προσφέροντας 190 εκατ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ.
Όμως το Ταμείο δεν έχει πάρει ούτε ευρώ Ολα αυτά είναι σε γνώση της διοίκησης του ΟΠΑΠ και φέρουν την έγκριση της.
Ομως τώρα φοβάται να υπογράψει τις συμβάσεις, διότι ο νέος αγοραστής αμφισβητεί τις συμφωνίες αυτές, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι προς το συμφέρον του ΟΠΑΠ.
Σε κάθε περίπτωση, εάν δεν λυθεί το θέμα των λαχείων δεν μπορεί να μεταβιβαστεί το 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ από το Δημόσιο στο νέο ιδιοκτήτη, την Emma Delta, και ο οργανισμός θα παραμείνει «δημόσιος».
Διαβάστε το άρθρο «Τελεσίγραφο για το 33% του ΟΠΑΠ και για τα λαχεία
» στην πηγή: ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ του Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ