Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Τελευταία ευκαιρία για τον ΟΠΑΠ

Τελευταία ευκαιρία για τον ΟΠΑΠ

από
Μόνο 3 λεπτά

Σε τεντωμένο σχοινί εξακολουθεί να βαδίζει η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ. Παρά τις κινήσεις αποκλιμάκωσης που επιχειρήθηκαν τα τελευταία 24ωρα από τους εμπλεκόμενους, σημαντικά ζητήματα παραμένουν άλυτα.

Η επόμενη εβδομάδα θα είναι καθοριστική, καθώς θα απαιτηθούν ευέλικτες κινήσεις συμβιβασμού την ώρα που τα διαδικαστικά του διαγωνισμού σηματοδοτούν χρονικό αδιέξοδο. Εάν οι συμβιβαστικές κινήσεις δεν ολοκληρωθούν με επιτυχία, η πρώτη -και ακόμη μόνη- μεγάλη αποκρατικοποίηση στην Ελλάδα θα τιναχτεί στον αέρα. Και εάν κάτι τέτοιο συμβεί, οι εισπρακτικές απώλειες για το Δημόσιο θα μπορούσαν να φτάσουν τα 800 εκατ. ευρώ.

Το κρίσιμο ραντεβού της περασμένης Τετάρτης μεταξύ της Emma Delta και του ΤΑΙΠΕΔ είχε όλα τα εχέγγυα για μια επιτυχή κατάληξη, καθώς και οι δύο πλευρές είχαν συμφέρον να βρεθεί μια λύση. Όπως έγινε γνωστό, οι υποψήφιοι αγοραστές του ΟΠΑΠ, παρά τις διαφωνίες που είχαν διατυπώσει με εξώδικα κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, βρέθηκαν μπροστά σε ένα «τετελεσμένο», που, όπως είχαν πει, δεν επρόκειτο να δεχτούν: την υπογραφή της συμφωνίας του ΟΠΑΠ με την Intralot για τεχνολογικό πάροχο.

Μια σύμβαση που, όπως υποστηρίζουν, όχι μόνο δεσμεύει τον ΟΠΑΠ και τη νέα ιδιοκτησία για πέντε χρόνια με τη συμφερόντων Σωκράτη Κόκκαλη εταιρεία, αλλά έχει και πολλά «ψιλά γράμματα», τα οποία την καθιστούν ασύμφορη για τα επόμενα βήματα του οργανισμού. Ακόμη σοβαρότερη είναι η εμπλοκή στην υπόθεση των Κρατικών Λαχείων. Οι μέτοχοι της Emma Delta διαφωνούν σε δύο σημεία: Πρώτον: Στο μοντέλο που διαμορφώνει τις ισορροπίες μεταξύ των μετόχων της κοινοπραξίας των Λαχείων και που, όπως αναφέρουν, δίνει στα δύο μέλη μειοψηφίας (Intralot και Scientific Games) τη δυνατότητα να μπλοκάρουν μια απόφαση του επικεφαλής και κυρίου μετόχου. Παράλληλα, με βάση το καταστατικό, ο ΟΠΑΠ δεν μπορεί να έχει τον τελικό λόγο στην τοποθέτηση διευθυντικών στελεχών.

Δεύτερον: Στο οικονομικό μοντέλο λειτουργίας που προβλέπεται στο καταστατικό. Εκεί, όπως υποστηρίζουν, υπάρχει πρόβλεψη να καλύπτοντα ι όλοι οι άλλοι πλην των βασικών μετόχων του ΟΠΑΠ, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να κινηθεί σε ζημιογόνες χρήσεις τα επόμενα χρόνια.
Σε αυτό το κλίμα η Emma Delta αρνήθηκε να προχωρήσει στην εξαγορά του ΟΠΑΠ, αν δεν τροποποιηθεί η συμφωνία για τα Κρατικά Λαχεία.

Στον αντίποδα, το ΤΑΙΠ ΕΔ αρνήθηκε να προχωρήσει στην πώληση του οργανισμού αν δεν ολοκληρωνόταν νωρίτερα η κύρωση της σύμβασης για την παραχώρηση των Λαχείων στην κοινοπραξία υπό τον ΟΠΑΠ. Λίγο πριν από τη συνάντηση της Τετάρτης, το ΤΑΙΠΕΔ, με ανακοίνωσή του, υποστήριξε ότι τα μέλη της Emma Delta γνώριζαν τα θέματα αυτά πριν υποβάλουν πρόταση για το 33% του ΟΠΑΠ και κάλεσαν την κοινοπραξία να υπογράψει, σημειώνοντας ότι αυτή είναι η «υποχρέωσή» της. Η οδηγία μάλλον έριξε «λάδι στη φωτιά», αφού μετά τη… βροχή των εξώδικων (της Emma Delta προς τον ΟΠΑΠ και το ΤΑΙΠΕΔ, της Intralot προς τον ΟΠΑΠ και το ΤΑΙ Π ΕΔ, αλλά και του ΟΠΑΠ προς την Intralot) ακολούθησαν οι δημόσιες… παροτρύνσεις.

Οι εκπρόσωποι της Emma Delta, παρόντος του Τσέχου επενδυτή Γίρι Σμέτς, λέγεται πως στη συνάντηση δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν «τετελεσμένα» και επέμειναν ότι στην πορεία του διαγωνισμού ο ΟΠΑΠ και το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησαν σε χειρισμούς που, κατά την κοινοπραξία, αμφισβητούνται νομικά και ενδεχομένως μειώνουν την αξία του οργανισμού. Για τον λόγο αυτό -συμπλήρωσαν- χρειάζεται να γίνουν διορθώσεις σε κρίσιμα σημεία των συμβάσεων. Οι ιθύνοντες του ΤΑΙΠΕΔ αντέτειναν πως η κοινοπραξία «γνώριζε» και ζήτησαν να υπογράψει, υποστηρίζοντας ότι οι συμφωνίες δεν μειώνουν την αξία του ΟΠΑΠ.

Διαβάστε το άρθρο “Τελευταία ευκαιρία για τον ΟΠΑΠ” στην πηγή REALNEWS

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ