Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΟΠΑΠ, η πιο άγρια κόντρα Κόκκαλη – Μελισσανίδη

ΟΠΑΠ, η πιο άγρια κόντρα Κόκκαλη – Μελισσανίδη

από
Μόνο 5 λεπτά

Είναι δυνατόν ο κ. Δημήτρης Μελισσανίδης να μπει στα λημέρια του κ. Σωκράτη Κόκκαλη και να αγοράσει τον ΟΠ ΑΠ, Η απάντηση είναι «ναι», αλλά τις επόμενες ημέρες, όταν θα έχει λήξει η μονομαχία των δύο επιχειρηματιών, θα μάθουμε με ποιους όρους. Με αυτούς της Intralot ή με εκείνους των νέων επενδυτών; 

Προς το παρόν πάντως η σύγκρουση συνεχίζεται με τους συνήθεις ρυθμούς, όπου τον  τόνο δίνουν κι εξώδικα, οι δικηγόροι κ.ο.κ. Ο πρόεδρος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων κ. Στέλιος Σταυρίδης πασχίζει να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα και ο πρόεδρος του ΟΓΙΑΠ κ. Κώστας Λουρόπουλος δέχεται απίστευτη πίεση που τον οδηγεί στα όριά του και στα πρόθυρα της παραίτησης.

«Η Emma Delta επιβεβαιώνει ότι παραμένει προσηλωμένη στη συμφωνία για την εξαγορά του 33% του ΟΠΑΠ»: με τη φράση αυτή ο Τσέχος δισεκατομμυριούχος κ. Γίρι Σμετs. ο κ. Μελισσανίδης και ο συνέταιρος τους κ. Χρήστος Κοπελούζος επιχείρησαν να κατεβάσουν τους τόνους της αντιπαράθεσης και να διαβεβαιώσουν ότι η αποκρατικοποίηση του Οργανισμού δεν κινδυνεύει. Και δικαίως αφού το θερμόμετρο χτύπησε κόκκινο, στη διαμάχη ενεπλάκησαν ακόμη και οι «Financial Times» και την περασμένη Τετάρτη στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων έγινε συνάντηση κορυφής -των μετόχων της Emma Delta με την ηγεσία του Ταμείου- προκειμένου να βρεθεί λύση. Στη συνάντηση δόθηκαν αμοιβαίες εξηγήσεις και οι εκπρόσωποι της Emma Delta ξεκαθάρισαν ποια είναι τα αγκάθια της συμφωνίας: η σύμβαση για τον τεχνολογικό πάροχο με την Intralot και σι συμβάσεις για την αγορά των κρατικών λαχείων.

Οι μέτοχοι της Emma Delta ανέφεραν ότι αναμένουν τις εγκρίσεις ώστε να ολοκληρωθεί η εξαγορά του 33% του ΟΠΑΠ και ο πρόεδρος του Ταμείου κ.
Σταυρίδης απάντησε ότι προχωρεί η διαδικασία και ήδη το κείμενο της σύμβασης έχει σταλεί για έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η Emma Delta υποστήριξε ότι δεν έχει αντίρρηση να υπογραφεί η πενταετής σύμβαση του τεχνολογικού παρόχου με την Intralot. Ωστόσο, οι εκπρόσωποί της δήλωσαν κατηγορηματικά ότι επιμένουν το περιεχόμενο της συγκεκριμένης σύμβασης να είναι αυτό που εγκρίθηκε από την τελευταία συνέλευση τ ου Οργανισμού στις 6 Απριλίου. Δηλαδή να μην επεκτείνεται πέραν από την εξυπηρέτηση των υφιστάμενων παιχνιδιών του ΟΠΑΠ και οπωσδήποτε να είναι εκτός σύμβασης οι νέες δραστηριότητες που θα λανσάρει ο Οργανισμός, δηλαδή τα παιχνίδια online, τα βιντεολόττο και n κάρτα παίκτη.

Όσον αφορά στην αγορά των κρατικών λαχείων, ένα θέμα που προκαλεί πολλούς σπινθήρες μεταξύ των εμπλεκομένων (ο ΟΠΑΠ συμμετέχει στη σχετική εταιρεία με 67%, η Intralot με 16,5% και η Scientific Games επίσης με 16,5%), η Emma Delta υποστήριξε ότι η προμήθεια 3,3% επί του τζίρου που θα εισπράττουν Intralot και Scientific Games είναι πολύ υψηλή, καθώς διεθνώς για αυτές τις προμήθειες σι αμοιβές δεν υπερβαίνουν το 2% του τζίρου.

Ταυτόχρονα η Emma Delta ζήτησε στην καταβολή του τιμήματος των 190 εκατ. για τα Λαχεία, το κάθε μέλος να χρηματοδοτήσει αναλογικά με το ποσοστό του, ώστε να μην αναγκαστεί ο ΟΠΑΠ να προβεί σε δανεισμό για να καλύψει και τη συμμετοχή των συνεταίρων της μειοψηφίας, δηλαδή των  Intralot και Scientific Games, οι οποίες ταυτόχρονα θα εισπράττουν ποσοστό του τζίρου ως προμηθευτές. Επιπλέον οι μέτοχοι της Emma Delta δήλωσαν ότι είναι ακατανόητο ο ΟΠΑΠ που ελέγχει το 67% της κοινοπραξίας των Λαχείων να μην μπορεί να λάβει απόφαση, χωρίς τη συναίνεση ενός ακόμα 8% από τους μειοψηφούντες μετόχους, δηλαδή τις Intralot και Scientific Games.

Στον αντίποδα, η Intralot του κ. Κόκκαλη επικαλείται τα δικά της επιχειρήματα. Η σύμβαση για τον πάροχο εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση και το διοικητικό συμβούλιο και δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί δεν υπογράφεται. Όσον αφορά στα Λαχεία, οι συμφωνίες έχουν γίνει, έχουν υπογραφεί και δεν είναι δυνατόν να υπαναχωρήσουν πλέον ούτε n Intralot, ούτε n Scientific Games. «Μπορεί ακόμη και να μας μηνύσουν οι μέτοχοι για απιστία», λένε στελέχη των δύο εταιρειών.

Τρεις επιστολές

«Μα είναι δυνατόν τέτοιες εποχές να αφήσουμε 190 εκατ. ευρώ του Δημοσίου από τα Λαχεία να πάνε χαμένα;» ρωτά με τη σειρά του ο κ. Σταυρίδης και καλεί τον ΟΠΑΠ να υπογράψει τη σχετική σύμβαση στις 4 Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες το Ταμείο έχει στείλει μέχρι σήμερα τρεις επιστολές στον επικεφαλής του ΟΠΑΠ και τον καλεί να φέρει αποτέλεσμα. Στην τρίτη μάλιστα επιστολή το ΓΑΙΠΕΔ προειδοποιεί ότι αν δεν ανταποκριθεί ο κ. Λουρόπουλος και συνεχιστεί το αδιέξοδο, τότε θα αναγκαστεί να αναζητήσει άλλη λύση για το μάνατζμεντ του ΟΠΑΠ. Ο κ Λουρόπουλος από την πλευρά του πιέζεται και δείχνει τον μέτοχο του ΟΠΑΠ, δηλαδή το Ταμείο, και ζητά να πάρει την ευθύνη των αποφάσεων. Αν αύριο Δευτέρα δεν γίνει κάποιο θαύμα να ξεπεραστούν τα εμπόδια, μέσα στην εβδομάδα πιθανότατα το Ταμείο θα κινήσει τις διαδικασίες για αντικατάστασή.

Financial Times»: κίνδυνος κατάρρευσης

Την ίδια ημέρα που ο κ. Σταυρίδης έκανε δηλώσεις για σύγκρουση επιχειρηματικών συμφερόντων που απειλεί να τινάξει στον αέρα τη διαδικασία, το θέμα έφτανε και στους «Financial Times». Η Ελλάδα αγωνίζεται να αποφύγει την κατάρρευση μιας δεύτερης μεγάλης ιδιωτικοποίησης, αυτής του ΟΠΑΠ, κινδυνεύοντας να αναγκαστεί από την τρόικα ακόμα και σε διορισμό ξένων διαχειριστών για την πώληση της ελληνικής κρατικής περιουσίας, ανέφεραν στο δημοσίευμα της περασμένης Πέμπτης οι «Financial Times». Συγκεκριμένα γράφουν ότι η Emma Delta απειλεί να αποσύρει την προσφορά της για τον ΟΠΑΠ, τη μοναδική που υπάρχει, επειδή θέλει να ακυρώσει δύο στοιχεία της συμφωνίας; μία τριετή σύμβαση 110 εκατ. ευρώ με την Intralot και τα 12 χρόνια παραχώρησης των Λαχείων, με αντάλλαγμα μία προκαταβολή 190 εκατ. και 50 εκατ.ευρώ ετησίως.

Τις εντυπώσεις όμως στο δημοσίευμα της εφημερίδας κλέβει ένα e-mail του διευθύνοντα συμβούλου του ΟΠΑΠ κ. Λουρόπουλου, που φέρεται να αποκαλύπτει ότι δέχεται απειλές από τον κ. Μελισσανίδη. Ο επικεφαλής του ΟΠΑΠ παραπονιέται νια την πίεση που δέχθηκε από τον επιχειρηματία οε διάφορα τηλεφωνήματα που του έκανε. «Με προσέβαλε», αναφέρει ο κ. Λουρόπουλος, «όπως συνέβη και ορισμένες φορές στο παρελθόν».
«Εάν τολμήσεις να υπογράψεις (τη συμφωνία με την Intralot και τα Λαχεία), 0α σου κόψω το κεφάλι», φέρεται να είπε στις 20 Μαΐου ο κ. Μελισσανίδης στον κ. Λουρόπουλο, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Πρέπει να τονιστεί άτι το δημοσίευμα των «Financial Ήπιες» διαψεύδεται από τον κ Μελισσανίδη, ενώ και ο κ. Λουρόπουλος δήλωσε άτι «οι αναφορές του άρθρου των “Financial Times”, στις οποίες εμπλέκεται το όνομά μου, αφορούν επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς».

Πόλεμος με τις ΠAE

 Και ενώ καταβάλλεται προσπάθεια να λυθούν τα εμπόδια και να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση ώστε η χώρα να αποφύγει το φιάσκο, ένα νέο αδιέξοδο ανατέλλει στον ΟΠΑΠ. Πριν από λίγες ημέρες η πλευρά Μελισσανίδη ενημέρωσε τους εκπροσώπους οε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ και Άρη ότι παγώνει ια ποσά των χορηγιών του Οργανισμού. Οι τέσσερις ποδοσφαιρικές ομάδες έμειναν κυριολεκτικά μετέωρες, καθώς το τελεσίγραφο έφτασε στη μέση της χρονιάς.

Θεωρούν ότι οι συγκεκριμένες χορηγίες του ΟΠΑΠ ιστορικά αποτελούν βασικά κομμάτι της προώθησης των υπηρεσιών και προϊόντων του Οργανισμού.
Επίσης λένε άτι λόγω του μονοπωλίου του οι ποδοσφαιρικές ομάδες δεν μπορούν να αποταθούν οε ανταγωνιστικές εταιρείες όπως π.χ. οι Bwin, William Hill κ.ά. ώστε να εξασφαλίσουν τις συγκεκριμένες χορηγίες.

Κατηγορούν τους νέους μετόχους του ΟΠΑΠ ότι ανατρέπουν μια προφορική συμφωνία που είχε γίνει από τις ομάδες και τον Οργανισμό στις αρχές της χρονιάς. Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και Άρης δέχονται καίριο πλήγμα στον οικονομικό τους προγραμματισμό με άγνωστες επιπτώσεις για την κάθε ομάδα, καθώς η ανατροπή από την Emma Delta γίνεται σε μια χρονική συγκυρία που οι ΠΑΕ δεν έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν στο μέσον της χρονιάς έναν άλλο χορηγό (κινητή τηλεφωνία, αεροπορική εταιρεία, τράπεζα κλπ.) ο οποίος θα καλύψει το κενό.

Προκύπτει όμως και ένα άλλο θέμα: σύμφωνα με τις θιγόμενες ΠΑΕ, πώς γίνεται ο ΟΠΑΠ να διακόπτει τη στήριξή του αλλά να συνεχίζει να χρησιμοποιεί τις ομάδες στο κουπόνι του Στοιχήματος; Το πάγωμα των χορηγιών αιφνιδίασε και όπως ήταν φυσικό προκάλεσε την οργή των επικεφαλής των μεγάλων ΠΑΕ, οι οποίες είναι και αυτές που πλήττονται άμεσα. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η δυνατότητα προσφυγής των ομάδων από κοινού με τους ανταγωνιστές του ΟΠΑΠ στην επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε το άρθρο “ΟΠΑΠ, η πιο άγρια κόντρα Κόκκαλη – Μελισσανίδη” στην πηγή ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ