“Η δραστηριότητα εστιάζει τόσο πολύ την προσοχή που οι τζογαδόροι χάνουν την αίσθηση του χώρου, του χρόνου και της χρηματικής αξίας. Μπαίνουν στη “ζώνη”, όπως την αποκαλούν”.
Με την άφιξή μου στο κατάστημα Play του ΟΠΑΠ στο Χαλάνδρι – ένα από τα τέσσερα με ηλεκτρονικά «φρουτάκια» (Video Lottery Terminals, ή VLTs) που λειτουργούν πιλοτικά από τα μέσα Ιανουαρίου– οι υπάλληλοι μου ζήτησαν ταυτότητα και άλλα στοιχεία για την έκδοση κάρτας, χωρίς την οποία δεν επιτρέπεται η είσοδος στον χώρο. Ελαβα επίσης ένα ενημερωτικό φυλλάδιο, που εξηγεί πώς λειτουργούν οι μηχανές και τους κινδύνους των τυχερών παιχνιδιών και υπενθυμίζει το όριο ηλικίας (21 ετών).
Καθώς η χώρα εισέρχεται στην εποχή των VLTs (γνωστά επισήμως ως «παιγνιομηχανήματα»), σε ορισμένους ηχούν προφητικές οι προειδοποιήσεις που απηύθυνε προ εξαετίας ένας ανερχόμενος πολιτικός, που τόνιζε: «Θα μετατρέψουν τη χώρα σε ένα απέραντο καζίνο, με πρόσχημα ότι θα υπάρχουν κάποια φορολογικά έσοδα».
Εκτοτε, έχουν συμβεί πολλά. Ο πολιτικός εκείνος, ο Αλέξης Τσίπρας, έγινε πρωθυπουργός και η δημοσιονομική ανάγκη σε συνδυασμό με την απειλή της προσφυγής του ΟΠΑΠ σε διεθνή διαιτησία, τον οδήγησε σε (μία ακόμη) υπαναχώρηση. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΟΠΑΠ, ώς τα μέσα του 2018 θα αναπτύξει 35.000 παιγνιομηχανήματα ανά τη χώρα, τα 16.500 στο δικό του δίκτυο πρακτορείων και τα υπόλοιπα μέσω παραχωρησιούχων.
Ο σκοπός είναι να περιοριστεί ο παράνομος τζόγος, καθώς η ζήτηση θα διοχετεύεται στα νόμιμα καταστήματα του ΟΠΑΠ και των συνεργατών του. Αυτό θα έχει ως επακόλουθο και την αύξηση των δημοσίων εσόδων, τόσο μέσω των φόρων που θα καταβάλλει ο ΟΠΑΠ όσο και με τον περιορισμό της φοροδιαφυγής που συνδέεται με τον παράνομο τζόγο.
Ωστόσο, ο κανονισμός για τα VLTs, που εγκρίθηκε τον περασμένο Οκτώβριο από την ΕΕΕΠ, ήταν σαφώς πιο χαλαρός από αυτόν του 2015. Οι κυριότερες διαφορές αφορούν την κατάργηση του ανώτατου ορίου ημερησίων απωλειών (είχε τεθεί στα 80 ευρώ), που αντικαταταστάθηκαν από τον υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό και την απάλειψη της υποχρεωτικής αναγραφής του ΑΦΜ στην κάρτα παίκτη. Στα καταστήματα, που πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 200 μέτρα από σχολεία, θα επιτρέπεται η διάθεση φαγητού, αναψυκτικών και χαμηλής περιεκτικότητας αλκοολούχων ποτών (μπίρα, κρασί). Θα επιτρέπεται επίσης το κάπνισμα, σε συγκεκριμένους χώρους που δεν θα ξεπερνούν το 50% του συνολικού εμβαδού του καταστήματος. Το κατάστημα στο Χαλάνδρι διέθετε και ελεύθερο wi-fi.
Στην επιστολή που έστειλε στα τέλη Δεκεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το υπουργείο Οικονομικών, ζήτησε να μην εφαρμοστεί ο νέος κανονισμός. Η επιστολή σημείωνε ότι «περιλαμβάνει τροποποιήσεις οι οποίες αποδομούν την πρόοδο που επετεύχθη με τις προηγούμενες αποφάσεις για τα VLTs το 2015, σχετικά με την προστασία των παικτών». Η ΕΕΕΠ είχε απαντήσει τότε ότι ο επικαιροποιημένος κανονισμός είναι από τους πιο αυστηρούς στην Ε.Ε. Πηγές της Κομισιόν αναφέρουν ότι «συνεχίζονται οι επαφές με τις εθνικές αρχές για να εκτιμηθεί η συμβατότητα των νέων ρυθμίσεων με την ευρωπαϊκή νομοθεσία». Σύμφωνα με στοιχεία που είναι στη διάθεση της «Κ», κανένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. δεν θέτει υποχρεωτικά όρια ημερήσιων απωλειών (η Νορβηγία όμως έχει, στα 90 ευρώ). Επιπλέον, δεν ζητείται σε καμία χώρα της Ε.Ε. το ΑΦΜ των παικτών.
Πληθώρα ερευνών πιστοποιεί την ιδιαίτερα εθιστική φύση των παιγνιομηχανημάτων. Οπως εξηγεί η ψυχίατρος Στέλλα Χρηστίδη, επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος προβληματικής χρήσης του Διαδικτύου της μονάδας απεξάρτησης 18 ΑΝΩ (ΨΝΑ), το ζήτημα είναι ότι συνεχώς ανανεώνεται η προσδοκία του παίκτη – «κάθε φορά που χάνει, ωθείται να παίξει ξανά για να κερδίσει».
Η ανθρωπολόγος Νατάσα Σουλ του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης μελέτησε μακροχρόνια τη συμπεριφορά παθολογικών παικτών VLTs στο Λας Βέγκας για το βιβλίο της, «Addicted by Design» Οπως σημειώνει στην «Κ», «τρεις παράγοντες καθιστούν τις μηχανές αυτές πιο εθιστικές από άλλες μορφές τζόγου: το παίξιμο είναι μοναχικό, συνεχές (χωρίς διακοπές ή παύσεις) και ταχύρρυθμο. Η δραστηριότητα εστιάζει τόσο πολύ την προσοχή που οι τζογαδόροι χάνουν την αίσθηση του χώρου, του χρόνου και της χρηματικής αξίας. Μπαίνουν στη “ζώνη”, όπως την αποκαλούν». (Princeton University Press, 2012).
Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο : « Η προστασία παικτών, το κύριο ζητούμενο στα «φρουτάκια»
στην πηγή : Καθημερινη ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ