ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ. Συγκρούσεις συμφερόντων για την «πίτα» των 16 δισ. Ευρώ. Ποια σχέδια εξετάζει τώρα η κυβέρνηση, οι εσωκομματικές αντιδράσεις και τι προβλέπει η λύση… ΟΠΑΠ.
Οι «γκρίζες ζώνες» για τις άδειες στο ιντερνετικό στοίχημα .Πολιτικές αντιπαραθέσεις, καθώς επίσης και αλληλοσυγκρουόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα στιγματίζουν εντονότατα την προσπάθεια της κυβέρνησης να ανοίξει την ελληνική αγορά του τζόγου.
Μια αγορά στην οποία διακινούνται περίπου 16 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, εκ των οποίων τα μισά αφορούν τα πονταρίσματα στα νόμιμα τυχερά παιχνίδια και τα υπόλοιπα αντιστοιχούν στον τζίρο που πραγματοποιείται μέσω του πολυπλόκαμου δικτύου των παρανόμων.
Το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο που φιλοδοξεί να ρυθμίσει την αγορά παιγνίων στη χώρα μας, αντί να προωθηθεί στη Βουλή, επέστρεψε στη…βάση του, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δέχθηκε μετωπική επίθεση από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όταν προ ημερών συζητήθηκε το θέμα στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Ελέγχου για την οικονομία.
Πρωθιέρεια των… αντιδράσεων ήταν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Βάσω Παπανδρέου, n οποία στο παρελθόν ως υπουργός είχε χειριστεί τα ακανθώδη ζητήματα με τις άδειες των ιδιωτικών καζίνων.
Στην προκειμένη περίπτωση, εστία τριβών ήταν τα «φρουτάκια», που το νομοσχέδιο προέβλεπε τη χορήγηση 4 έως 10 αδειών για 30.000 μηχανήματα τζόγου σε όλη τη χώρα. Η Βάσω Παπανδρέου φέρεται να χαρακτήρισε την προωθούμενη ρύθμιση ως στυγνά εισπρακτική, τονίζοντας ότι «αν είναι έτσι, να νομιμοποιήσουμε τα ναρκωτικά και την πορνεία για να έχει έσοδα το κράτος».
Οι πληροφορίες λένε ότι το νομοσχέδιο θα διορθωθεί με σύντομες διαδικασίες και μετά το Πάσχα θα προωθηθεί αναμορφωμένο προς ψήφιση στη Βουλή, όπου ελπίζεται ότι δεν θα συναντήσει νέες αντιδράσεις. Την ίδια στιγμή, και εν όψει της επιχειρούμενης απελευθέρωσης της αγοράς, γίνεται μια πραγματική μάχη χαρακωμάτων, καθώς αρκετοί επιχειρηματίες επιζητούν να πάρουν ένα κομμάτι από τη μεγάλη «πίτα του τζόγου».
Οι πληροφορίες λένε ότι δυνητικό ενδιαφέρον για το όλο project της απελευθέρωσης της αγοράς έχουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι Κόκκαλη, Μπόμπολα και Βαρδινογιάννη, καθώς και οι επιχειρηματίες Δημ. Κοντομηνάς, Δημ. Κοπελούζος, Δημ. Μελισσανίδης. Είτε κινούμενοι από μόνοι τους είτε πλαισιώνοντας ξένες εταιρείες του είδους (μεταξύ των άλλων τη Lottomatica, τη William Hill, την Bwin, τη Sportingbet και άλλες).
Όσοι είναι σε θέση να γνωρίζουν περισσότερα αναφέρουν ότι τόσο οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες όσο και οι επιχειρήσεις ιδιωτικών καζίνων που… αντιμάχονται τα «φρουτάκια» έχουν δημιουργήσει ισχυρά «λόμπι» προκειμένου να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους.
Το νέο πλάνο
Πάντως, όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει το αρχικό της πλάνο και τα ηλεκτρονικά μηχανήματα τζόγου θα επιδιωχθεί να τα αναλάβει ο ΟΠΑΠ, ο οποίος ούτως ή άλλως έχει και το πρώτο προτιμησιακό δικαίωμα. Είναι πιθανόν ότι στον ΟΠΑΠ μπορεί να δοθούν 10.000 έως 15.000 «φρουτάκια», προκειμένου να τοποθετηθούν στα ελεγχόμενα (περίπου 5.000 πρακτορεία) που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα. Από τη στιγμή κατά την οποία όμως η κυβέρνηση αναζητεί εναγωνίως έσοδα, μπορεί να διατεθούν και τα 30.000 μηχανήματα στον ΟΠΑΠ, ο οποίος σε μεταγενέστερη φάση να παραχωρήσει ένα τμήμα τους σε ιδιώτες. Εκτιμάται ότι το κράτος αν διαθέσει όλα τα «φρουτάκια» θα έχει άμεσα έσοδα περίπου 300 εκατ. ευρώ, αλλά και ποσοστά επί των μεικτών εσόδων.
Ανάμεσα στις εναλλακτικές λύσεις εξετάζεται και η περίπτωση να πάρει ο ΟΠΑΠ τα «φρουτάκια» (τα μισά ή όλα), τα οποία στη συνέχεια θα τοποθετηθούν σε ειδικούς χώρους (όχι μέσα στα προποτζίδικα), τα οποία θα ελέγχονται από τους πράκτορες.
Πιστεύεται, πάντως, ότι η ελεγχόμενη λειτουργία από τον ΟΠΑΠ θα αποσβέσει τις αντιδράσεις των βουλευτών που αντιτίθενται στην… καζινοποίηση της χώρας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο συμβαίνει και τώρα, καθώς ο τζόγος με το ΚΙΝΟ (που δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια ηλεκτρονική ρουλέτα) διαμορφώνεται στα επίπεδα των 2,5 δισ. ευρώ ετησίως ή σχεδόν 7 εκατ. ευρώ την ημέρα. Μέγεθος που καταδεικνύει ότι περίπου 70.000 τζογαδόροι συνωστίζονται καθημερινά στα πρακτορεία για να παίξουν ΚΙΝΟ, οι κληρώσεις του οποίου γίνονται κάθε 5 λεπτά.
Ούτως ή άλλως, ζωηρές αντιδράσεις για τα «φρουτάκια» έχουν εκφράσει οι επιχειρήσεις καζίνων, ενώ το «μοντέλο» παραχώρησής τους σε ιδιώτες δεν το θέλουν ούτε οι πράκτορες του ΟΠΑΠ. Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι περίπου 20.000 χιλιάδες παράνομα «φρουτάκια» λειτουργούν και σήμερα σε διάφορα παράνομα στέκια, με τζίρο που μπορεί να φτάνει στα 4 δισ ευρώ τον χρόνο. Νονοί της νύχτας και λογής λογής «άνθη του κακού» είναι εκείνοι που κινούν σήμερα τα νήματα στα παράνομα παίγνια.
Μεγάλο παιχνίδι
Άλλα 4 δισ. ευρώ πιστεύεται ότι είναι ο τζίρος που πραγματοποιούν ετησίως οι περισσότεροι από τους 250 ιστοτοπους που προωθούν τον τζόγο του Διαδικτύου. Μέχρι στιγμής οι «πειρατές» του Διαδικτύου κάνουν ανενόχλητοι το παιχνίδι τους χωρίς να πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρους. Για τη χορήγηση αδειών διαδικτυακού τζόγου (μέχρι 50 άδειες) δεν υπάρχει μέριμνα «φραγής» των παρανόμων, μέχρι να κατατεθούν οι προσφορές των ενδιαφερομένων.
Στο αρχικό σχέδιο προβλεπόταν ότι οι παράνομες ιστοσελίδες θα έκλειναν κι έπειτα από ένα διάστημα θα ξεκινούσε ο διαγωνισμός παραχώρησης των αδειών. Η πρόβλεψη αυτή δεν υπήρχε στο νομοσχέδιο που συζητήθηκε στο ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ. Ως εκ τούτου, είναι άγνωστο το τι τελικά θα αποτυπωθεί στο υπό αναμόρφωση επίμαχο νομοσχέδιο και αν «εξουδετερωθούν» οι… γκρίζες ζώνες από τη διαδικασία παραχώρησης αδειών για το ιντερνετικό στοίχημα.
Το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά έσοδα 700 εκατ. ευρώ το 2011 από τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων, αλλά πλέον μάλλον θα δυσκολευτεί να τα καταφέρει. Πάντως, αν δοθούν τα « φρουτάκια» στον ΟΠΑΠ, αν επιμηκυνθεί το μονοπωλιακό του δικαίωμα για τα τυχερά παιχνίδια που λήγει το 2020 κι αν βγει στον αέρα ο διαγωνισμός για το Ξυστό, τότε σαφέστατα το Δημόσιο θα έχει σημαντικά έσοδα. Έχοντας παράλληλα προικοδοτήσει και τον ΟΠΑΠ, προκειμένου να ανεβάσει την αποτίμησή του σε περίπτωση που ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αποκρατικοποίησή του.
Πηγή: ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ