Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Τα 652 εκατ. του ΟΠΑΠ πήγαν… ταμείο

Τα 652 εκατ. του ΟΠΑΠ πήγαν… ταμείο

από
Μόνο 3 λεπτά

Κέρδισε το στοίχημα της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ η ελληνική κυβέρνηση, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ για την υπογραφή της σύμβασης πώλησης του 33% των μετοχών του στην Emma Delta, υπογραφή που δίνει τέλος σε ένα μαραθώνιο σκληρών διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, η σύμβαση προβλέπει τη μεταβίβαση του 33% των μετοχών του Οργανισμού, έναντι τιμήματος 652 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 622 εκατ. θα είναι μετρητοίς και τα υπόλοιπα 30 εκατ. ευρώ σε 10 ισόποσες ετήσιες δόσεις. Μετά την έγκριση τις συναλλαγής από τις αρμόδιες Αρχές ανταγωνισμού, θα ακολουθήσει η καταβολή του ποσού και η μεταβίβαση των μετοχών στον αγοραστή.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ, αν και έκλεισε με τίμημα που δεν ήταν το υψηλότερο δυνατό -δεδομένης της οικονομικής θέσης της εισηγμένης-, αποτελεί μια σημαντική νίκη της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς ο Οργανισμός ήταν ένα από τα πιο κρίσιμα «χαρτιά» στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων.

Με τις συμβάσεις που είχε υπογράψει ο ΟΠΑΠ τους τελευταίους μήνες -τη στιγμή που ήταν σε εξέλιξη η ιδιωτικοποίησή του- να αποτελούν το μεγαλύτερο «αγκάθι» στις τριμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ, ΟΠΑΠ και Emma Delta, η υπογραφή της σύμβασης για τα Κρατικά Λαχεία, στις 30 Ιουλίου, ήταν και το σημείο-σταθμός στο μαραθώνιο των διαπραγματεύσεων.

Το ερώτημα που προκύπτει, βέβαια, στο εξής είναι εάν ο νέος στρατηγικός επενδυτής του Οργανισμού, το Fund Emma Delta, στο οποίο συμμετέχει ο επιχειρηματίας κ. Μελισσανίδης και ο Τσέχος επενδυτής Γίρι Σμετς, θα προσπαθήσει να τροποποιήσει τις επίμαχες συμβάσεις -τη σύμβαση για τον τεχνολογικό πάροχο με την Intralot και τη σύμβαση για τα Κρατικά Λαχεία το προσεχές διάστημα.

Πηγές προσκείμενες στον ΟΠΑΠ θεωρούν αρκετά πιθανό το fund να επιχειρήσει, μόλις ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες μεταβίβασης του πακέτου του 33%, να τροποποιήσει με νομικές διαδικασίες κάποιους όρους, ειδικά αυτούς που αφορούν στη σύμβαση για τα κρατικά λαχεία.

Εξάλλου, εκπρόσωποι του fund, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, είχαν ανακοινώσει ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν το deal και, στη συνέχεια, να κινηθούν νομικά, προκειμένου να τροποποιήσουν τους όρους της κοινοπραξίας που έχει συσταθεί ανάμεσα στον ΟΠΑΠ, την Intralot και τη Scientific Games για τα Κρατικά Λαχεία, καθώς εκτιμούν ότι οι όροι πλήττουν τα συμφέροντα του Οργανισμού.

Από το φθινόπωρο, θα ξεκαθαρίσει πώς θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες ανάμεσα στο νέο στρατηγικό επενδυτή του Οργανισμού και έναν από τους κυριότερους και μακροχρόνιους συνεργάτες του, την Intralot.

Έσοδα 3,25 δισ. ευρώ

Με τη χθεσινή συμφωνία, ο ΟΠΑΠ γυρίζει σελίδα και πέφτουν οι τίτλοι τέλους σε μια ιστορία 55 ετών, μετά την πλήρη ιδιωτικοποίησή του και την οριστική απομάκρυνση του ελληνικού Δημοσίου από το μετοχικό του κεφάλαιο. Όλα ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2001, όταν ο Οργανισμός πήρε το δρόμο για την τότε «Σοφοκλέους». Το πρώτο πακέτο των μετοχών που διατέθηκε, λίγους μήνες μετά την επίσημη ένταξη της χώρας μας στο ευρώ, αντιστοιχούσε στο 5,36% των μετοχών και η τιμή διάθεσης ήταν 5,5 ευρώ ανά μετοχή.

Με συνολικά έσοδα 90 εκατ. ευρώ, η πρώτη μετοχοποίηση στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία, όπως και οι επόμενες που ακολούθησαν. Τον Ιούλιο του 2002, η διάθεση του 18,9% απέφερε έσοδα 508 εκατ. ευρώ, ενώ η ανταπόκριση των επενδυτών σε Ελλάδα και εξωτερικό είχε ως αποτέλεσμα να καλυφθεί η συνδυασμένη προσφορά κατά 3,8 φορές.
Οι επιτυχημένες δημόσιες εγγραφές συνεχίστηκαν, με επόμενο σημείο-σταθμό τον Ιούλιο του 2003, με την πώληση του 24,4% και έσοδα 736 εκατ. ευρώ και, τον Ιούλιο του 2005, με τη διάθεση του 16,44%. με συνολικά έσοδα 1,26 δισ. ευρώ.

Η τιμή διάθεσης της μετοχής στην τελευταία μετοχοποίηση είχε διαμορφωθεί στα 21,73 ευρώ. Μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών από την πρώτη μετοχοποίηση έως την τελευταία, το ελληνικό Δημόσιο συγκέντρωσε 2,6 δισ. ευρώ, διαθέτοντας το 66% του Οργανισμού.
Μετά και τη χθεσινή συμφωνία, συνολικά το Ελληνικό Δημόσιο έχει συγκεντρώσει από τη πλήρη μετοχοποίηση του Οργανισμού το ποσό των 3,25 δισ. ευρώ.

Γράφει : Μελίνα Καλαμπόκα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ